Här är publikligan för alla sporter

Nu kommer siffror som visar att publiken återvänder till idrottsarenorna, om än med vissa undantag. Som damidrott. Bland vinnarna finns IFK Kristianstad, AIK och Smederna från Eskilstuna.
Med ett snitt om nära 5 000 åskådare är publiksuccén i Kristianstad större än någon annanstans. 5 000 åskådare får plats i hallen - och 5 000 kommer nästan varje gång det är match! Skåningarnas strålande siffror innebar också att handbollen avancerade i Sveriges publikliga.

 

Här är resultatet av SVT-sportens publikundersökning, liga för liga och den beskriver också

kampen mellan idrotterna. Mätningen gäller grundserien i respektive sport, ska betonas

 

AIK lockar flest åskådare. 18 900 personer i snitt innebär att Malmö FF passerades i toppen.

Smederna stod för största ökningen. I Eskilstuna är speedway populärt och när klubben återvände till elitserien ökade  åskådarantalet med 216 procent och nådde 3 294.

Brommapojkarna kan peka på ett plus på 102 procent och har gått från 1 266 till 2 505. Och Östersunds fotboll skuggar på ett plus på 96 procent. 

Sporter som kan visa plussiffror är fotbollen, handbollen, basketen och innebandyn. 

Tacka Kristianstad

Handbollen har alla skäl att tacka Kristianstad. Med nära 5000 åskådare i snitt på hemmamatcherna är de vinnarna i idrott-Sverige. Det finns ingen annan svensk klubb som har så nära fullsatt vid varje match.

Skåningarna har stor del i att handbollen passerade bandy i antalet åskådare.

Det är SVT Sport som har granskat alla publiksiffror i de stora svenska idrotterna för femte året i rad. I uträkningen ingår publiksnitten för grundserierna, alltså inga slutspelsmatcher. 

Superettans ökning

Fotbollen är allra främst. Allsvenskan är landets mest publikdragande serie med ett snitt om 7 627, en ökning med 417 åskådare per match ifjol.

Här syns med all tydlighet att de nya arenorna har lockat människor. På Friends Arena ökade AIK:s snitt med 2 696 personer. Och även Djurgården och Hammarby såg hur nya åskådare anslöt. Djurgården har ett plus om 1 997 och Hammarby 1 730.

Ishockeyns SHL följer som tvåa i idrotterna publikliga med 5 983, ett plus med 276 åskådare.

Anmärkningsvärt är att Superettan  ökade med 20,3 procent och totalt nådde ett snitt om 2 957 och är fyra. Hammarbys medverkan har här en viss betydelse.

Däremot gick hockeyns andradivision tillbaka med -6,6 procent. Serien är ändå trea i Sverige med 2 362 åskådare.

Basket också en vinnare

Publikfemma är – speedwayens elitserie. Detta trots ett minus om 2,4 procent. Här snittar klubbarna på 2 718 åskådare.

Alltså, handboll går bra och gläds över att ha passerat 1500 i snitt. Basketen ser också en frammarsch, bröt gränsen om 1 000 med fyra åskådare, och är nu större än innebandy.

Förlorare är – damidrott. Fotbollsallsvenskan toppar men förlorade 100 åskådare per match i fjol – trots eller på grund av EM. 741 snittade här. Handbollsdamerna har 406, basketdamerna 384 och minskar siffrorna påtaligt i övriga idrotter.



Fakta

Publikligan

1 Fotboll allsvenskan 7627  

2 Ishockey SHL 5983  

3 Ishockey allsvenskan 3016  

4 Fotboll superettan 2957  

5 Speedway elitserien 2718  

6 Handboll elitserien h 1547  

7 Bandy elitserien h 1445  

8 Speedway allsvenskan 1184  

9 Basketligan herr 1004  

10 Innebandy super herrar 972  

Damallsvenskan 741  

Handboll dam 406    

Damligan basket 384  

Innebandy dam 266  

Volleyboll damer 159  

Volleyboll herrar 157  

Riksserien ishockey  

Mats Matsson (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 15:57

1. publikligan

Intressant att veta vad svt menar med publik i sin undersökning. Vad jag vet så redovisar t ex fotbollen åskådare på match, medan hockeyn redovisar antal sålda biljetter. Detta är stor skillnad. Det finns alltid betydligt fler sålda biljetter än närvarande åskådare, på grund av alla årskort, sponsorpaket osv. Så man jämför äpplen och päron med varandra, vilket ger hockeyn betydligt bättre publiksiffror än vad som gäller i verkligheten.

Johan (inte verifierad)

sön, 2014-11-02 13:32

2. Sporter utan betAlande Åskådare?

saknar sporter med mycket publik, men oftast ej betalande. Exempelvis ridsporten? Golf? Löpning/orientering? Åtminstone känns listan på medräknade idrotter mycket liten.

Jonas Fors (inte verifierad)

fre, 2015-05-01 21:37

3. Motorsporten toppar listan.

Genomsnittliga publiken i för STCC's evenemang var under 2014 8000 åskådare, med botten på Falkenberg med 5000 personer och toppen på Solvalla (15 000). Konstigt att man från SVT's sida inte tar med en sport man lägger så stora pengar på.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.