Svåra avväganden för RF-gruppen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Detta är prövningen tid. Vi ställs inför val som vi normal sett inte behöver göra. Ett exempel på detta var i helgens TV-soffa där Daniel Almgren, vd för Marathongruppen, lyfte dilemmat av att välja mellan att skriva under sin egen undergång som verksamhet mot att bli ovän med sina kunder. I dag ger RF genom Björn Eriksson sitt stöd till Stockholm Marathons hållning

 För friidrotten i Stockholm Marathons fall och för fotbollens fall om Gothia Cup skulle hamna i samma läge är det inte möjligt att betala tillbaka anmälningsavgifter. 

Skilda strukturer

Det finns ett antal anledningar. Till skillnad mot seriematcher så är cupernas och loppens organisationer anpassade för att leverera mycket vid en viss tidpunkt. Inte under en hel seriesäsong. Med andra ord är man mycket mer sårbar och exploaterad under en viss period. Loppet eller cupen är har också förpliktelser till leverantörer och andra intressenter. 

Lopp och cuper har blivit något som klubbar har utvecklat för att bredda sin ekonomiska bas för ungdomar, för vuxna och för a-laget eller seniorverksamhet. Det är en integrerad del i svensk idrottsrörelse, även om vissa aktörer såsom Göteborgsvarvet och Partille Cup vuxit till stora aktiviteter som lockar många.

Värnar den svenska idrottsmodellen

Men jag tror att den huvudsakliga anledningen till att Björn Eriksson uttalar sig i denna fråga är att rädda den svenska modellen med den ideella idrottsrörelsen. Sverige är unikt (kanske i viss mån även Norden). Här driver föreningar stora cuper och arrangemang. Det är sällan man reflekterar över vem som riskerar att drabbas om en cup eller ett evenemang går i konkurs. Men en förening har inte konkursverktyget.

I en ideell förening så är det styrelsen som är ansvarig för medlemmarna. Om ett stort event eller cup går i konkurs kan det med andra ord drabba styrelseledamöterna personligen.

När man anmäler sig till en cup eller ett lopp finns i allmänhet en Force majeure-klausul. När händelser som Covind-19 inträffar så är det naturligt att detta ska ses som force majeure. Men som alltid inom juridiken kan det finnas flera perspektiv. Perspektiv brukar ställas mot perspektiv, ibland är det inte logiken som vinner. Om inte logiken att Covid-19 är force majeure, så ger det död inte bara åt lopp och cuper utan åt hela den svenska idrottsrörelsen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.