Krönikor

Självrannsakans belöning – för alla

Krönika: Mailströmmen  är påtaglig och konsten att sortera blir allt viktigare. Mailen har en förmåga att stjäla tid eftersom man känner sig tvingad att syna var och ett. Mycket av det som kommer från idrottens specialförbund skulle man kunna vara utan, men det finns också små guldkorn.

Som den plötsliga upptäckten nu. Ett mail från Svenska Skidförbundet och generalsekreterare Pernilla Bonde som erkänner ett behov av självrannsakan. Något som jag tror är nödvändigt hos de flesta, ja alla förbund och föreningar, för den delen, skriver Thomas Ejderhov
Väcker glöd även hos oss betraktare

Krönika: Han sporrar sig själv. Det är  bilden av en fighter, den störste vi har i dag.

Handbollsmålvakten Andreas Palika fick många av oss i TV-fåtöljerna att känna begär efter att också själva växa och vilja uträtta något utöver det vanliga. Att  var och en av oss också är att räkna med., skriver Thomas Ejderhov

IOK gjorde slut på OS

Krönika: Ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i OS i Paris under neutral flagg Det meddelandet kom plötsligt på fredagen och väckte både ilska och reaktion över hela världen. I samma stund gjorde IOK av med all trovärdighet och heder. Frågan är om IOK också avfärdade olympiska speI i framtiden...,skriver Thomas Ejderhov

TV-marknad i stark förändring

Om inte omedelbart så åtminstone snart nog skapar  Viaplays kris även ett problem för idrotten och givetvis undkommer inte TV-tittarna som gillar idrott.

Bolaget har ensällsynt tuffa kamp och är i behov av 4 miljarder för att överleva. Det är skrämmande mycket pengar som saknas. Och mitt i den här cirkusen finns du och jag som betraktare.

Krönika: Bolag kommer och går, via fusioner skapar nya aktörer med behov av nya rättigheter och inte minst, nya erbjudanden. Konsumenten slängs hit och dit när villkoren förändras. Nu kämpar bolaget som har gjort de största affärerna med idrottsförbund för sin överlevnad. Det betyder att rättigheter till evenemang inte ärlika åtråvärda. Marknaden blir annorlunda i morgon, skriver Thomas Ejderhov.

Så här kan nya Scandinavium se ut

Krönika: Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas, 

Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!, skriver Thomas Ejderhov

Jakten på miljonerna till alla spelarköp

Krönika: Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.

Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen., skriver Thomas Ejderhov

Springa drygt fyra mil lockar många fortfarande

Krönika: Det är kontrasternas evenemang. På gatuserveringar och på trottoarerna njuter åskådarna av blandningen av ett till synes aldrig upphörande tåg av deltagare och deras enskilda kamp. Var och en av de 14 000 löparna begår en strid med sin egen kropp i varje steg under maximal ansträngning och striden tar inte slut förrän efter mer än fyra mil. Och då står de där fortfarande, iakttagarna som helst vill se ansiktsuttryck hos varje gladiator.

På lördagen är det dags igen. Huvudstadens gator svämmas över av ung som gammal, man som kvinna, otränad som slaviskt förberedd, skriver Thomas Ejderhov.

Nu ska Karl-Erik hålla koll på många bollar

Krönika: Valberedningen har gjort sitt och på måndagen offentligggjordes att den tidigare ordföranden för Svenska fotbollförbundet (SvFF), Karl-Erik Nilsson, nomineras som RF:s nye ordföranden. Han får den mäktigaste posten inom svensk idrott. 

Karl-Erik Nilsson ska ersätta Björn Eriksson. Det är ingen lätt uppgift som den förre domaren har antagit. Ska man beklaga eller gratulera…skriver Thomas Ejderhov

Skidsportens grepp om TV-tittarna

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Krönika: Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört, skriver Thomas Ejderhov

Petad - tjänar ändå 300 000 kr i månaden

Krönika: Först blir jag osäker. Jag måste ha missuppfattat texten.

Läser igen och förstår att jag inte har gjort det, men vill inte riktigt inse vad det står.

Det kan inte vara sant, tänker jag ändå i en snabb reflektion. Men det är fakta, tyvärr, skriver Thomas Ejderhov

Politiska förslag som fler borde anamma

Krönika: Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av, skriver Thomas Ejderhov

Fantastiska Gothia Cup är tillbaka

Krönika: EM-fotboll i all ära, men en av idrottsårets allra största begivenheter på hemmaplan tar sin början på måndag – och så många människor man unnar närvaro för att ta del av allt som bjuds i och runt Gothia Cup i Göteborg. 

Åtskilliga svenskar går miste om upplevelserna. De har inte sett varken den spektakulära invigningen med en jättelik musikshow och en inmarsch på nya Ullevi med flera tusen entusiastiska spelare och ledare från alla världsdelar eller veckans matcher i ett till synes oändligt antal. Och på sidlinjerna finns många invandrare som skapar en skön inramning när deras ursprungsländer är representerade. 

Någon gång borde alla få uppleva evenemanget som karaktiseras av försoning och glädje, skriver Thomas Ejderhov. 

Stunder då vi inte alls trodde på Seger

Krönika: Ok, det blev något som kan liknas vid en utlovad målfest. Innebörden av seger och tre poäng utlöste skratten hos lagkaptenen Caroline Seger, hennes lagkompisar och blågula vittnen, alla fick vara lyckliga till slut. Men det kostade på att vara både svensk spelare och supporter på torsdagskvällen. Alla slets vi mellan hopp och förtvivlan.

Men till sist jublades det ändå. I landslaget och säkerligen vid många TV-apparater. I måstematchen mot Schweiz blev det seger och slutligen mera skratt än besvikelse, skriver Thomas Ejderhov. 

Gästarbetarna byggde VM-stad

Krönika: Du kommer troligen  att sitta vid TV:n och njuta, åtminstone lite grann,  av VM-fotboll om några månader. Men utan Ahnaf och Christian, från Filippinerna respektive Bangladesh hade det aldrig kunnat ske. De tillhör gruppen med utnyttjade gästarbetare i Qatar. I ärligt syfte att tjäna pengar till familj och släkt där hemma har de gjort gjort tidernas mygelturnering möjlig, skriver Thomas Ejderhov

Ett föredöme bland alla arrangörer

Krönika: I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd, skriver Thomas Ejderhov.

Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Krönika: Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg, skriver Thomas Ejderhov

Granskning:idrottsplatser saknas i hela Sverige!

Krönika: Ibland går diskussioner och beslutsfattandet fort. I torsdags lunch presenterade utredaren Johan R Norberg och hans team från Centrum för idrottsforskning en granskning av nybyggnation i Sverige och behovet av genomgripande renovering av idrottshallar och ytor i Sverige för idrottsminister Anders Ygeman.

Ett par timmar sedan beslöt Ygeman att staten ska agera. Han vill upprätta en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer avsedd för idrott och fritid, skriver Thomas Ejderhov

Osannolik återkomst, ändå självklar huvudroll

Krönika: Tiger Woods blev inte mindre i konkurrenternas eller publikens ögon. Han må vara sargad, men växte till att bli ännu större inför miljoner människor och beundrare. Mannen är inte bara en fantastisk golfspelare, som tjänar mer pengar än någon annan, han är också ett medicinskt fenomen.

Vem kunde tro att han skulle vara på topp-10 efter första dagen i US Masters…, skriver Thomas Ejderhov

När kriget kom mycket närmare

19 år, det är då livet tar fart, format via fritid, studier eller arbete, upplevelser och ökad erfarenhet.

Jevhen Malysjev hade säkert sina mål. Ett var att bli en duktig skidskytt.

Men han får aldrig uppleva en sådan karriär eller annat han drömde om.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.