Winberg sparkar ytterligare en vd

Svenska Spel tvingas till vd-byte igen. Sedan Margareta Winberg tillträdde som styrelseordförande blev hon först oense med Jesper Kärrbrink och nu duger inte heller efterträdaren Meta Persdotter som får sparken.

I ledningen för Svenska Spel har de senaste åren varit turbulent. Under Jesper Kärrbrinks fyra år som ansvarig kom och gick toppchefer.

Oense även med Kärrbrink

När sedan Margareta Winberg blev styrelseordförande gick det bara en kort tid innan det tillkännagavs att Kärrbrink i samråd med styrelsen kommit fram till att det bästa var att han lämnade bolaget.

”Det har under senare tid blivit tydligt att mina idéer om hur Svenska Spel ska drivas inte stämmer överens med den bild ägaren har”, förklarade Kärrbink då i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink fick 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarade en årslön.

Hägg rycker in igen

Ett par månader senare presenterades utnämningen av Meta Persdotter som ny vd. Men efter 1,5 år anses hon också vara fel person att leda Svenska Spel och en enig styrelse har tagit beslutet att säga upp henne.

På nytt får ekonomidirektören Anders Hägg agera tillförordnad vd och jakten på en ny vd startar omgående.

Margareta Winberg menar att Meta Persdotters avsked förklaras av den stora omorganisationen inom Svenska Spel.

- Det har varit oro i bolaget. Och det är inte konstigt, det blir det när man omorganiserar.

"Hon vill ha med personalen"

Winberg medger också:

- Hon har en ledningsfilosofi som man på Svenska Spel är väldigt ovan vid, nämligen att personalen ska vara med och ta ansvar. För många som inte är vana så blir det otydligt. På Svenska Spel är många vana vid att någon pekar att ”dit ska vi".

Margareta Winberg tycker ändå inte att Meta Persdotter blev en felrekrytering.

- MEn sammantaget har vi bedömt att i nuläget behövs en annan kraft.

I efterhand medger Winberg också att marknadsdirektören Tomas Agrell fick sparken när han lämnade Svenska Spel för bara ett par veckor sedan.

"Försvarade inte ägarens direktiv"

Margareta Winberg har medverkat till att två verkställande direktörer har tvingats lämna företaget.

- Det var inget märkligt med den förste. Han (Jesper Kärrbrink) gick ju för att han inte kunde försvara ägarens direktiv. I det här har jag ett större ansvar för eftersom jag varit med i processen, förklarar Winberg i Dagens Industri.

Precis som Kärrbrink får Meta Persdotter en bra ersättning i form av sex månader uppsägningslön och 18 månaders avgångsvederlag, totalt två årslöner.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-06-24 11:50

1. Det speglar Winberg mer än Svenska spel

Margareta visade stor okunnighet när det gällde Sveriges förhandlingar inför inträdet i EU. Hon ansåg att sommarjakt på morkulla var biologiskt fel, när det faktiskt är den bästa jakten för att spara honfåglarna. Hon schabblade bort Sameutredningen på ett sätt som faktiskt konfisklerade markägares rätt till sin mark inom "renbetesland". "Renbetesland" är faktiskt merparten av övre Norrland eftersom vinterbeteslandet sträcker sig hela vägen ner till kusten. Berätta om något hon gjort där hon inte varit lobbad från extremvänster i naturfrågor. Att personal skulle vara ovana med demokratiskt ledarskap är ett skamligt påstående.

Damkronornas bojkott av kommande landslagsläger på Bosön, med planerad start under torsdagen, och  höstens landskamper väcker stor irritation hos Tommy Boustedt, förbundets generalsekreterare.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blir ett handbolls-EM efter årsskiftet som inte liknar något annat. Med matcher i såväl Sverige, Norge som Österrike.  EM 2020 är sannerligen annorlunda. Det blir första gången som mästerskapet avgörs med 24 lag. 

Det blir en finalhelg med fem matcher – två semifinaler, final, bronsmatch och match om femte plats påTele2 Arena och förhoppningen är att 22 000 åskådare fyller läktarna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

27 svenskar har den här sommaren tagit steget över till NHL. Nu ska klubbarna göra rätt för sig. Det handlar totalt om 82 milljoner kronor som svensk hockey  har rätt till.