Winberg sparkar ytterligare en vd

Svenska Spel tvingas till vd-byte igen. Sedan Margareta Winberg tillträdde som styrelseordförande blev hon först oense med Jesper Kärrbrink och nu duger inte heller efterträdaren Meta Persdotter som får sparken.

I ledningen för Svenska Spel har de senaste åren varit turbulent. Under Jesper Kärrbrinks fyra år som ansvarig kom och gick toppchefer.

Oense även med Kärrbrink

När sedan Margareta Winberg blev styrelseordförande gick det bara en kort tid innan det tillkännagavs att Kärrbrink i samråd med styrelsen kommit fram till att det bästa var att han lämnade bolaget.

”Det har under senare tid blivit tydligt att mina idéer om hur Svenska Spel ska drivas inte stämmer överens med den bild ägaren har”, förklarade Kärrbink då i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink fick 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarade en årslön.

Hägg rycker in igen

Ett par månader senare presenterades utnämningen av Meta Persdotter som ny vd. Men efter 1,5 år anses hon också vara fel person att leda Svenska Spel och en enig styrelse har tagit beslutet att säga upp henne.

På nytt får ekonomidirektören Anders Hägg agera tillförordnad vd och jakten på en ny vd startar omgående.

Margareta Winberg menar att Meta Persdotters avsked förklaras av den stora omorganisationen inom Svenska Spel.

- Det har varit oro i bolaget. Och det är inte konstigt, det blir det när man omorganiserar.

"Hon vill ha med personalen"

Winberg medger också:

- Hon har en ledningsfilosofi som man på Svenska Spel är väldigt ovan vid, nämligen att personalen ska vara med och ta ansvar. För många som inte är vana så blir det otydligt. På Svenska Spel är många vana vid att någon pekar att ”dit ska vi".

Margareta Winberg tycker ändå inte att Meta Persdotter blev en felrekrytering.

- MEn sammantaget har vi bedömt att i nuläget behövs en annan kraft.

I efterhand medger Winberg också att marknadsdirektören Tomas Agrell fick sparken när han lämnade Svenska Spel för bara ett par veckor sedan.

"Försvarade inte ägarens direktiv"

Margareta Winberg har medverkat till att två verkställande direktörer har tvingats lämna företaget.

- Det var inget märkligt med den förste. Han (Jesper Kärrbrink) gick ju för att han inte kunde försvara ägarens direktiv. I det här har jag ett större ansvar för eftersom jag varit med i processen, förklarar Winberg i Dagens Industri.

Precis som Kärrbrink får Meta Persdotter en bra ersättning i form av sex månader uppsägningslön och 18 månaders avgångsvederlag, totalt två årslöner.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-06-24 10:50

1. Det speglar Winberg mer än Svenska spel

Margareta visade stor okunnighet när det gällde Sveriges förhandlingar inför inträdet i EU. Hon ansåg att sommarjakt på morkulla var biologiskt fel, när det faktiskt är den bästa jakten för att spara honfåglarna. Hon schabblade bort Sameutredningen på ett sätt som faktiskt konfisklerade markägares rätt till sin mark inom "renbetesland". "Renbetesland" är faktiskt merparten av övre Norrland eftersom vinterbeteslandet sträcker sig hela vägen ner till kusten. Berätta om något hon gjort där hon inte varit lobbad från extremvänster i naturfrågor. Att personal skulle vara ovana med demokratiskt ledarskap är ett skamligt påstående.

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.