Kan förbundet köpa hem Pia?

Thomas Dennerby väljer själv att avgå efter sju år som förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Nu är frågan om Svenska Fotbollförbundet kan knyta upp Pia Sundhage och tillmötesgå hennes speciella önskemål.
Thomas Dennerby väljer att säga upp sig som förbundskapten. Foto Jonas Ekströmer, Scanpix


Thomas Dennerby började som assisterande förbundskapten för landslaget i januari 2005, men bara sex månader senare blev han ytterst ansvarig efter Marika Domanski Lyfors.

Dennerbys varierande resultat

Resultaten har varierat under åren. Bronsmedaljen i VM i Tyskland höjde Dennerbys status och Sverige har rankats som trea  inom damfotbollen i världen.

Men kritiken har blivit allt mera tydlig. Det var det han kände själv och efter sju år kände han att tidern var mogen för att säga ifrån om en fortsättning.

- Beslutet att avgå är mitt eget. Vad jag ska göra nu vet jag inte för stunden, säger Dennerby, som var polis innan tränarjobben.

Nu önskar fotbollsförbundets ledning maximal uppslutning kring satsningen till EM i Sverige nästa år. Och mot den bakgrunden var inte dagens besked oväntat.

Pias tunga krav på USA

Två raka OS-guld innebär att Pia Sundhage har en bra förhandlingssituation inför diskussionerna om hon ska fortsätta i fyra år till som förbundskapten för USA:s damlandslag.

- Ett av kraven är att jag skulle vilja ha friheten att resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class, säger hon.
Har hon samma krav för att ta jobbet som ansvarig hemma i USA.

Sundhages har presenterat sina krav för USA:s fotbollförbund och ska träffa ansvariga i New York, den 1 september.

"Jag kan ställa krav"

- Jag sitter i en sådan underbar sits att jag kan ställa krav. Och om kraven är för höga så dör inte jag av det, säger Sundhage.

- Jag är oerhört lugn och det är ingen ko på isen. Dessutom är jag lite nyfiken på vad USA:s fotbollförbund kan erbjuda.

Hon döljer inte vad hon önskar. Bättre förutsättningar för landslaget, hon vill resa mer för att hämta inspiration och högre lön.

- Fler lägerdagar och landskamper behövs. Det har varit stressande att ha så få landskamper.

Vill ha bättre betalt

- Jag vill resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class. Jag har åkt ekonomi hela tiden tidigare.

- Och så måste förbundet titta på min lön.

Hon förtydligar:

- Jag tjänar bra. Väldigt bra. Jag har varit smart alla tre åren. Jag får ingen bonus för en bronsmedalj. Men jag får desto mer för en guldmedalj.

Det här är vad Svenska Fotbollförbundet ska matcha, Generalsekreterare Mikael Santoft har en tuff match framför sig.

- Vi har satt högsta fart i arbetet med att hitta och utse den som ska leda Sverige in i Dam-EM 2013, även med sikte på Dam-VM 2015, säger Santoft vidare.

Tommy Bertil Andréason (inte verifierad)

ons, 2012-08-22 16:52

1. Förbundskapten för damlandslaget

Tack Thomas för din tid som FK för Damlandslaget. Nu väntar nya uppgifter för dig och lycka till med dessa. Jag har ju tidigare föreslagit Calle Barrling som efterträdare till Thomas men har förståelse för att många vill ha "västgöten" Pia Sundhage. Kan och vill Förbundet svara upp med de pengarna och de krav hon, Pia, med all rätt kan ställa? Hon tillhör ju världseliten som fotbollstränare/ledare. Detta lyckades ju inte vi förstå tidigare, innan hon fick de enorma framgångar med USA som hon fått. Både Calle och Pia har god kännedom och synpunkter på hur vi jobbar med talangutveckling i Sverige och vad som krävs av klubbfotbollen för att vi ska ta ytterligare ett steg fram och inte komma efter andra länder i utveckling.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.