En skidmiljonär mitt i sommarvärmen

André Myhrer har lämnat sambon och nyfödda dottern Tove i Monaco och befinner sig på ett sommarvarmt Bosön långt från vinter och utförsåkning. Han är inte bara vår största alpina stjärna i dag utan också den som tjänar mest. Här berättar han om pengarnas betydelse.
André Myhrer - med ett flertal sponsorloggor. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix


Han är i Sverige för att alpina landslaget har fystester kombinerat med en pressträff på Bosön på Lidingö i Stockholm.

30-åringen från Bergsjö erkänner att han bor i Monaco av ekonomiska skäl, men bara delvis.

- Det är också praktiskt. Det är nära till backarna.

Reklamkontrakten de stora pengarna

Han satsar närmast mot OS i Sotji samt ytterligare några år framåt. Det beror på om kroppen håller.

Hur stora är då pengarna i utförsåkning? Ja, se hur Tina Maze, dominant under under säsongen 2012/2013, tjänade 4,8 miljoner kronor i Världscupen.

André Myhrer var den svensk som kom upp i högsta beloppet, 933 000 kronor, som sjua bland herrarna. Frida Hansdotter var nia bland damerna med 814 000 kronor.

Men, det hör till saken, att det är reklamkontrakten som ger de stora pengarna. Och de beloppen vill alla hålla hemliga, men här är ersättningarna betydligt större med flerårsavtal och bonusar.

Försöker håll koll på investeringar

André, vad har du för inställningen till pengar när det ändå handlar om miljoner?

- När jag var tio år och började med det här så var det väl inte direkt det jag hade fokus på, om jag säger så. Det är något man märker på vägen när det börjar gå riktigt bra och det börjar trilla in mera prispengar och det kommer sponsorer.

- Marknadsvärdet stiger och om man inte själv riktigt inser det så finns det alltid någon som berättar....

- Samtidigt värderar åtminstone jag det faktum att man kan livnära sig på det man tycker är roligast att göra i livet. Det finns inget självklart i det.

- Jag försöker hålla koll på mina pengar och se att det blir rätt investeringar för att få ett gott liv efter karriären. Då kanske man inte behöver jobba alltför mycket och i stället få mera tid med familjen. Samtidigt är det nog inte bra att bara lägga av och gå från allt till inget.

Monaco av två skäl

Du bor sedan några år tillbaka i Monaco, varför just där?

- Jag ska inte sticka under stolen med att det blev Monaco av ekonomiska skäl. Men jag gillar också värmen och sommaren, vilket det är betydligt tidigare där än här hemma. Dessutom är det relativt kort till Schweiz och de träningsläger vi har där på hösten. Det passar extra bra nu när jag har blivit pappa.

André är mycket noga med att värdesätta alla sina sponsorer, men det finns vissa som betyder lite mera. Han berättar:

- Alla är givetvis mycket viktiga. De som har varit med längst är nog mina skidsponsorer, Nordica. Vårt samarbetet har pågått sedan jag kom upp i junioråldern och det har alltid funkat jättebra. Det är viktigt att ha bra grejer på fötterna när man åker.

Keith ny som rådgivare

När du gjorde debut i Världscupen innebar det också en uppmaning att engagera någon att ta hand om kontakterna med företag. Hur har du resonerat här?

- Det tar mer och mer tid. Därför anlitade jag Keith Carlsson i höstas. Han har mycket rutin och har jobbat med flera kända idrottsprofiler.

- Det känns jättebra, mycket spännande är på gång utan att jag kan berätta något just nu.

- Men här tänker jag nog lite annorlunda jämfört med andra. Tror och vill gärna få till kontrakt som är mer långsiktiga och syftar längre fram i tiden.

Världscupseger betydelsefull

Finns det ekonomiska alltid med i bakhuvudet någonstans?

- Jag ser det inte så att det är pengarna som driver mig, utan det är kärleken till sporten och möjligheten att få göra det jag älskar. Sen är det givetvis en fin bonus som kommer med de framgångarna.

Segern i världscupen, vad har den betytt ekonomiskt?

- Det var givetvis ett bra år. Många kontrakt är bonusbaserade och vinsten gav mig mycket. Dessutom väcker en sådan framgång intresse hos andra sponsorer. Vi har blivit kontaktade av ett antal företag och kommer troligen att börja jobba med några.

"Guld, klart jag drömmer"

OS-bronset kontra segern i Världscupen, hur rankar du dem?

- Jag har alltid sagt att jag håller Världscupen högst då den visar vem som varit bäst över en hel säsong än i bara ett lopp. Samtidigt är det få förunnat att vinna en OS-medalj.

Vad skulle ett OS- eller VM-guld betyda?

- Att jag når ett av mina stora mål. Det är något jag drömt om och motiverat mig.

Ska ha en värstingbil

Nu är du nybliven pappa, hur kommer det att påverka dig?.

- Bara positivt. Det kan hjälpa mig att se att det inte bara är skidåkning som är livet. Och när jag står där på startlinjen är det inte på ”liv och död” utan bara sport. Det finns annat också...

Vad unnar du dig?

- En ny gitarr! Alltså, när det har gått riktigt bra. Jag älskar att spela gitarr och gör det mycket och ofta. Sen har jag alltid haft en dröm om att äga en ”värstingbil”. Men med tanke på att Tove är nyfödd så får det nog dröja ett år eller två. Just nu kör jag en sponsorbil, en Audi A4 allroad.

Börja planera

Vad vill du göra efter den aktiva karriären?

- Jättesvår fråga. Men jag har börjat tänka mer på det. Jag ska framöver träffa coacher och se om man kan få ett hum om vad man kan göra sen.

- Så länge jag känner att jag har motivationen, farten i kroppen och får vara hel så ser jag egentligen ingen anledning att sluta som utförsåkare. Nu gäller OS i Sotji, sedan kommer OS i Sydkorea som jag också vill vara med på. Dessutom ryktas det om VM på hemmaplan 2019.

Inte som Zlatan

Det här med att vara en kändis, hur märker du det?

- Jag har absolut inga problem med det utan det uppskattar jag. Sen har jag inte några ”Zlatanproblem”, om man säger så.

- Vi var på Tre Kronors VM-seger mot Kanada och det kom fram några yngre tjejer. Och han som jag satt bredvid hade en dotter som åkte skidor. Det känns bara kul när människor uppskattar vad man kan åstadkomma.

Magnus Bäckström

André Myhrer med sambon Madelene vid senaste Idrottsgalan. Foto: Scanpix

 

 

 


Fakta

André Myhrer

Fullständigt namn: Per André Myhrer

Ålder: 30 år, född 11 januari 1983 i Bergsjö

Bor: Monaco

Familj: Sambon Madelene och dottern Tove, pappa Thorbjörn, mamma Christina och syskonen Eric samt Linnea.

Klubb: Bergsjö Hassela Alpina

Främsta meriter: OS-brons i slalom i Vancouver 2010 och totalseger i slalomvärldscupen 2011/2012, VM-silver i parallellslalom i Schladming 2013 (lag).

André Myhrer håller upp segerbucklan efter att ha vunnit Världscupen i slalom i Schladming i mars 2012. Hans största triumf. Foto: Scanpix

Patrik (inte verifierad)

lör, 2014-02-22 19:22

1. Bra åkt ändå!

Såg precis han åka sista åket. Synd att han åkte ut. Hoppas på ett bättre OS 2018 för honom! :)
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.