Han har två månader på sig

Jöran Hägglund blir den som ska utreda möjligheterna för ett OS 2022 i Stockholm. Han har nu fått uppdraget och omgående inleds en intensiv arbetsperiod. Senast den 30 september ska han vara klar med sitt jobb.
Jöran Hägglund är hemtam inom politiken och hittar i maktens korridorer, både i riskdagen och i EU. Här ses han tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Om han nu hade någon semester så lär den vara över. Jöran Hägglund väntas kunna presentera villkoren för ett svenskt OS om inte ens två månader.

30 september är satt som deadline och den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm vill bli värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

"En snäv tidsplan"

- Det är en snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Bakom hela tanken med ett svenskt OS står Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Handikappsidrottsförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Parterna är överens om att det finns förutsättningar för ett OS i Sverige och blev än mera övertygade efter ett möte med alla specialidrottsförbundet där de också stöder tanken. ”Det är möjligt med Stockholm som värd för Vinter‐OS och Paralympics år 2022” är idrottens budskap och förutsättningarna måste helt utredas.

Ekonomin avgörande

- Idrotten ser ett OS i Sverige som en fantastisk möjlighet. Men det förutsätter att det kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt inte minst ekonomiskt, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

- Vi tror att Stockholmsregionens resurser passar ihop bra med vad som krävs för ett vinter‐OS. Det borde kunna ge en rimlig ekonomisk bild och ett projekt som både blir greppbart och spännande. Det är det som utredningen i första hand ska ge svar på.

Han är i allra högsta grad medveten om att ekonomin är avgörande för trovärdigheten.

- Ja, absolut, både för om vi ska gå vidare med projektet och för om stödet kommer att finnas, säger Lindeberg,.

Mauds parkamrat

Ansvarig för utredningen blir alltså Jöran Hägglund. Han var mellan 2006 och 2010 statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson och har tidigare varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för Centerpartiet.

Jöran Hägglund är 54 år och lämnade i mars jobbet som chef för Public and Regulatory Affairs på energibolaget Vattenfall. Ett jobb han hade i två år.

Nu får han en uppgift som kommer att följas och granskas av många.

Många ska kontaktas

De ekonomiska kalkylerna samt potentiella effekter och risker i projektet, är de tyngsta bitarna.

- Jag kommer att ta kontakt med många delar av det svenska samhället och olika delar av landet. Det gäller näringsliv, kultur och olika intresseorganisationer. Jag vill fånga upp deras perspektiv på ett OS‐projekt, både när det gäller möjligheter och osäkerheter.

I uppdraget till Jöran Hägglund betonas att ”Utredningen ska arbeta öppet och regeringen ges full insyn i arbetet.”

Till sin hjälp får Jöran Hägglund teknisk expertis via SOK och samarbetspartnern Teknikkonsulten ÅF och dessutom blir JKL utredningssekretariat.

Anders Jacobsson (inte verifierad)

tors, 2013-08-01 14:30

1. Statssekreterare under Saabtiden

Han var alltså den statssekreterare som höll i Saabkontakterna under Maud Olofssons tid. Och det gick ju bra. Och så har han varit chef på Vattenfall. Också det en tung merit i dessa dagar. Går säkert bra. Vi slipper nog OS.

kent johanson (inte verifierad)

sön, 2013-08-11 15:10

2. OS i Stockholm

Oj, när Stockholm är intressant så kommer regeringen med, när Göteborg och Östersund ville ha stora arrangenmang så var det kalla handen. Men.. Då hade ju regeringsledamöterna fått åka utanför tullarna för att se det hela. Som minister BAtra sa... "Stockholmare är smartare än lantisar". Vake up Sweden.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.