Han har två månader på sig

Jöran Hägglund blir den som ska utreda möjligheterna för ett OS 2022 i Stockholm. Han har nu fått uppdraget och omgående inleds en intensiv arbetsperiod. Senast den 30 september ska han vara klar med sitt jobb.
Jöran Hägglund är hemtam inom politiken och hittar i maktens korridorer, både i riskdagen och i EU. Här ses han tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Om han nu hade någon semester så lär den vara över. Jöran Hägglund väntas kunna presentera villkoren för ett svenskt OS om inte ens två månader.

30 september är satt som deadline och den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm vill bli värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

"En snäv tidsplan"

- Det är en snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Bakom hela tanken med ett svenskt OS står Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Handikappsidrottsförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Parterna är överens om att det finns förutsättningar för ett OS i Sverige och blev än mera övertygade efter ett möte med alla specialidrottsförbundet där de också stöder tanken. ”Det är möjligt med Stockholm som värd för Vinter‐OS och Paralympics år 2022” är idrottens budskap och förutsättningarna måste helt utredas.

Ekonomin avgörande

- Idrotten ser ett OS i Sverige som en fantastisk möjlighet. Men det förutsätter att det kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt inte minst ekonomiskt, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

- Vi tror att Stockholmsregionens resurser passar ihop bra med vad som krävs för ett vinter‐OS. Det borde kunna ge en rimlig ekonomisk bild och ett projekt som både blir greppbart och spännande. Det är det som utredningen i första hand ska ge svar på.

Han är i allra högsta grad medveten om att ekonomin är avgörande för trovärdigheten.

- Ja, absolut, både för om vi ska gå vidare med projektet och för om stödet kommer att finnas, säger Lindeberg,.

Mauds parkamrat

Ansvarig för utredningen blir alltså Jöran Hägglund. Han var mellan 2006 och 2010 statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson och har tidigare varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för Centerpartiet.

Jöran Hägglund är 54 år och lämnade i mars jobbet som chef för Public and Regulatory Affairs på energibolaget Vattenfall. Ett jobb han hade i två år.

Nu får han en uppgift som kommer att följas och granskas av många.

Många ska kontaktas

De ekonomiska kalkylerna samt potentiella effekter och risker i projektet, är de tyngsta bitarna.

- Jag kommer att ta kontakt med många delar av det svenska samhället och olika delar av landet. Det gäller näringsliv, kultur och olika intresseorganisationer. Jag vill fånga upp deras perspektiv på ett OS‐projekt, både när det gäller möjligheter och osäkerheter.

I uppdraget till Jöran Hägglund betonas att ”Utredningen ska arbeta öppet och regeringen ges full insyn i arbetet.”

Till sin hjälp får Jöran Hägglund teknisk expertis via SOK och samarbetspartnern Teknikkonsulten ÅF och dessutom blir JKL utredningssekretariat.

Anders Jacobsson (inte verifierad)

tors, 2013-08-01 14:30

1. Statssekreterare under Saabtiden

Han var alltså den statssekreterare som höll i Saabkontakterna under Maud Olofssons tid. Och det gick ju bra. Och så har han varit chef på Vattenfall. Också det en tung merit i dessa dagar. Går säkert bra. Vi slipper nog OS.

kent johanson (inte verifierad)

sön, 2013-08-11 15:10

2. OS i Stockholm

Oj, när Stockholm är intressant så kommer regeringen med, när Göteborg och Östersund ville ha stora arrangenmang så var det kalla handen. Men.. Då hade ju regeringsledamöterna fått åka utanför tullarna för att se det hela. Som minister BAtra sa... "Stockholmare är smartare än lantisar". Vake up Sweden.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.