Han har två månader på sig

Jöran Hägglund blir den som ska utreda möjligheterna för ett OS 2022 i Stockholm. Han har nu fått uppdraget och omgående inleds en intensiv arbetsperiod. Senast den 30 september ska han vara klar med sitt jobb.
Jöran Hägglund är hemtam inom politiken och hittar i maktens korridorer, både i riskdagen och i EU. Här ses han tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Om han nu hade någon semester så lär den vara över. Jöran Hägglund väntas kunna presentera villkoren för ett svenskt OS om inte ens två månader.

30 september är satt som deadline och den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm vill bli värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

"En snäv tidsplan"

- Det är en snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Bakom hela tanken med ett svenskt OS står Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Handikappsidrottsförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Parterna är överens om att det finns förutsättningar för ett OS i Sverige och blev än mera övertygade efter ett möte med alla specialidrottsförbundet där de också stöder tanken. ”Det är möjligt med Stockholm som värd för Vinter‐OS och Paralympics år 2022” är idrottens budskap och förutsättningarna måste helt utredas.

Ekonomin avgörande

- Idrotten ser ett OS i Sverige som en fantastisk möjlighet. Men det förutsätter att det kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt inte minst ekonomiskt, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

- Vi tror att Stockholmsregionens resurser passar ihop bra med vad som krävs för ett vinter‐OS. Det borde kunna ge en rimlig ekonomisk bild och ett projekt som både blir greppbart och spännande. Det är det som utredningen i första hand ska ge svar på.

Han är i allra högsta grad medveten om att ekonomin är avgörande för trovärdigheten.

- Ja, absolut, både för om vi ska gå vidare med projektet och för om stödet kommer att finnas, säger Lindeberg,.

Mauds parkamrat

Ansvarig för utredningen blir alltså Jöran Hägglund. Han var mellan 2006 och 2010 statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson och har tidigare varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för Centerpartiet.

Jöran Hägglund är 54 år och lämnade i mars jobbet som chef för Public and Regulatory Affairs på energibolaget Vattenfall. Ett jobb han hade i två år.

Nu får han en uppgift som kommer att följas och granskas av många.

Många ska kontaktas

De ekonomiska kalkylerna samt potentiella effekter och risker i projektet, är de tyngsta bitarna.

- Jag kommer att ta kontakt med många delar av det svenska samhället och olika delar av landet. Det gäller näringsliv, kultur och olika intresseorganisationer. Jag vill fånga upp deras perspektiv på ett OS‐projekt, både när det gäller möjligheter och osäkerheter.

I uppdraget till Jöran Hägglund betonas att ”Utredningen ska arbeta öppet och regeringen ges full insyn i arbetet.”

Till sin hjälp får Jöran Hägglund teknisk expertis via SOK och samarbetspartnern Teknikkonsulten ÅF och dessutom blir JKL utredningssekretariat.

Anders Jacobsson (inte verifierad)

tors, 2013-08-01 14:30

1. Statssekreterare under Saabtiden

Han var alltså den statssekreterare som höll i Saabkontakterna under Maud Olofssons tid. Och det gick ju bra. Och så har han varit chef på Vattenfall. Också det en tung merit i dessa dagar. Går säkert bra. Vi slipper nog OS.

kent johanson (inte verifierad)

sön, 2013-08-11 15:10

2. OS i Stockholm

Oj, när Stockholm är intressant så kommer regeringen med, när Göteborg och Östersund ville ha stora arrangenmang så var det kalla handen. Men.. Då hade ju regeringsledamöterna fått åka utanför tullarna för att se det hela. Som minister BAtra sa... "Stockholmare är smartare än lantisar". Vake up Sweden.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!