Jätteavtal när motionärer ska inspireras

Det beskrivs som det kanske största sponsoravtalet inom svensk skidåkning. Coop Norge investerar i det världsledande långloppsteamet inom längdskidor, Team Exspirit, som nu blir Team Coop. Det handlar om ett mångmiljonbelopp enligt ett flerårsavtal.
Lukas Baur är senaste värvningen. Nu ska tjecken även satsa på klassiska långlopp.


- Jag känner inte till något avtal som är större, medger David Nilsson som är teamchef.

Loppen i Ski Classic runt om i Europa har med direktsändningarna i TV fått intresset att öka lavinartat på bara några få år. I samma takt växer också de kommersiella insatserna.

Drivs av TV-produktionsbolag

Team Exspirit drivs och ägs av svenska TV-produktionsbolaget IEC in Sports i Stockholm som står bakom TV-sändningarna från loppen och därför vill förstora uppmärksamheten så mycket det bara går.

Affärsidén ser nu att bli en riktig fullträff och långloppen växer till en jätteindustri i många länder och är redan en konkurrent till traditionell skidåkning.

Norska Coops inträde ger ytterligare resurser. Parternas överenskommelse innebär det i särklass största enskilda sponsoravtalet och handlar om många miljoner över flera år.

En aktiv livsstil

I Norge är skidåkning en nationalsport och Coop har via sporten målet att inspirera medlemmar och kunder att äta och leva sundare. Det är där Team Coops åkare ska göra en insats som frontfigurer för utvalda produkter.

- Det är väldigt spännande för oss att ge namn och samarbeta nära vårt eget långloppslag. Idrottssponsring passar oss bra då vi satsar starkt på ”en aktiv livsstil” segmentet och tillhandahåller både sportprodukter och sund mat, säger Svein Fanebust, VD på CoopNorge Handel.

- Vi är glada för att bli identifierade med ett vinnarteam i vår nationalsport, samtidigt som vi stöttar unga talanger och breddidrott. Grunden till satsningen på ett internationellt lag är ett samarbete mellan Coop-företag andra länder.

Direktsänds i 15 länder

Svein Fanebust och David Nilsson medger att samtal pågår med Coop i de övriga länderna där långloppscirkusen passerar, som Italien, Schweiz, Tjeckien och inte minst Sverige.

- Allt tog sin början i april då det fanns ett intresse både hos oss och norska Coop. Och när vi väl satte oss ned kom vi ganska snabbt överens, berättar David Nilsson.

Ski Classics direktsänds i mer än 15 länder världen över och Tv-distributionen växer snabbare än FIS World Cup. Samtidigt slår tävlingarna deltagarrekord. Vasaloppet har närmare 60 000 deltagare och Birkebeinerrennet närmare 40 000 deltagare under en vecka.

Både motionärer och elitåkare

- Vi ser långlopp inom längdskidåkning som en aktiv gren att satsa på av flera grunder. För det första vet vi att långlopp är stort bland våra 1,3 miljoner medlemmar och 22 000 anställda. En kommersiell viktig poäng är att elitåkarna och motionärerna deltar i samma tävling. Det skapar en folklig och jordnära ram runt arrangemanget, säger Vegard Hansen, sponsorchef på Coop Norge Handel.

På fredagen passade temaet på att presentera värvningen av en av världens absolut bästa klassiska skidåkare, Lukas Bauer. Den tjeckiske skidåkaren har många gånger visat sin kapacitet i de traditionella tävlingsspåren med två segrar i Tour de Ski, medaljer i OS och VM samt 23 individuella pallplatser i världscupen. Till vintern kommer vi även se honom i Ski Classics långlopp.

- Nu får jag ett väldigt professionellt upplägg med service och support. Det finns många meriterade åkare som jag kan lära av och jag ser fram emot vintern, säger Lukas Bauer.

Thomas Ejderhov

Fakta

Team Coop

Lagkapten Oskar Svärd, Sverige, trefaldig segrare av Vasaloppet och Jizerska Padesatka.

Jenny Hansson, Sverige, totalsegrare av Ski Classics 2012 och vinnare av Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Marcialonga.

Seraina Boner, Schweiz, totalsegrare av Ski Classics 2011, vinnare av Birkebeinerrennet de två senaste säsongerna och segrar i både Marcialonga och Ski Classics Final.

Jimmie Johnsson, Sverige, fjolårets komet i långloppscirkusen med två pallplatser och ytterligare två topp fem platser i Ski Classics.

Morten Eide Pedersen,Norge, totalsegrare av Ski Classics ungdomstävling 2012.

Roger Aa Djupvik, Norge, tvåa i Birkebeinerrennet och Ski Classics Final 2012.

Espen Harald Bjerke, Norge, trea i Birkebeinerrennet 2012.
Nicola Morandini, Italien, två sjundeplatser i Marcialonga.

Lukas Bauer, Tjeckien, två segrar i Tour de Ski, medaljer i OS och VM samt 23 individuella pallplatser i världscupen.

PAL (inte verifierad)

fre, 2012-10-05 19:57

1. Koll?

Känns ju inte så troligt att det är större än Vattenfalls sponsring av landslaget.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.