Vasaloppet och Skatteverket i strid

Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har under en snart tvåårig process granskats av Skatteverket. Det gäller tjänster och varor från företag vid evenemang och berör många arrangörer i idrotts-Sverige. Vasaloppet ska t ex betala moms på blåbärssoppan.
Spåren av blåbärssoppan i Vasaloppet syns nu även hos Skatteverket som upptaxerar Sveriges största motionsevenemang. Foto: Jurek Holzer, ScanpixEfter revisionen har Skatteverket stått fast vid beslutet angående varumärket och sponsring. Och det innebär att Skatteverket har upptaxerat Vasaloppet.

Tvingas betala 1 miljon

Vasaloppet ska betala cirka 1 miljon kronor för ytterligare moms för alla varor och tjänster som sponsorer tillhandahåller under evenemanget, t ex blåbärssoppa.

Frågan är brännhet eftersom tillvägagångssättet är likartat hos en rad olika arrangörer. Det är mycket vanligt att företag bidrar med varor och gör en så kallad barter, alltså byte som exempelvis kan innebära varor mot exponering.

Vasaloppet anser att frågorna har hanterats helt i enlighet med det domslut som fattades i kammarrätten 2008 och delar inte i Skatteverkets bedömningar och tolkningar av regelverket.

Tänker överklaga

Vasaloppet vill överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

- Vi har en öppen och god dialog med Skatteverket men det är samtidigt otillfredsställande att granskning av samma fråga vid olika tillfällen och av olika handläggare kan leda till så olika slutsatser, säger Karin Svärd, ekonomichef på Vasaloppet.

- Allt för att få veta vad som gäller vill vi därför ha frågan slutligt prövad av högre instans.

Blir prejudicerande

Vasaloppet är ett av världens största idrottsevenemang och har vuxit snabbt såväl i antal deltagare som i sponsorvärde och ligger i framkant på många områden i evenemangs- och idrottsvärlden.

Slutresultat av det här fallet kan därför komma bilda modell för andra arrangörer.

- Lagstiftningen lämnar utrymme för tolkningar och att Skatteverkets uppdrag är att lyfta frågor och pröva dessa. Vi efterlyser samtidigt ett långsiktigt och tydligt regelverk för föreningar och idrotts-Sverige och hoppas att vi genom detta överklagande kan bidra till det, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 12:07

1. Moms på blåbärssoppa

I stället för att arrangören får varor gratis av leverantörerna kunde ett alternativ vara att man gör ett normalt köp så att arrangören kan lyfta av ingående moms. Sedan kan resp. leverantör sponsra arrangemanget och arrangören betalar reklamskatt, vilket man väl ända ska göra även när reklamen betalas in natura.

Benke S (inte verifierad)

fre, 2013-02-08 12:57

2. Vasaloppet och Skatteverket

Vore väl en perfekt fråga för IA:s krönikör tillika skatteexpert att förklara och utreda för oss läsare.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 16:22

3. Moms på blåbärssoppa

Ja gärna, det skulle vara intressant. Vad heter krönikören?

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 18:25

4. Moms på blåbrssoppa

Bra med ditt inlägg. Krönikören i fråga är skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos, som hittills haft två krönikor, dels 2012-06-13, dels 2012-09-26. Hon kan säkert ha synpunkter på sakfrågan och även på dina funderingar!

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.