2,1 miljoner kronor per spelare...

Svenska Ishockeyförbundet har skrivit ett nytt sjuårigt avtal med NHL. Det bästa någonsin, ändå handlar det inte om mer än 2,1 miljoner kronor för en spelare som flyttar över Atlanten. Då var det en skaplig höjning...
Elitserien producerar NHL-spelare i mängd. Bara under de senaste åren har 65 svenskar flyttat till NHL.Foto: Robert Granström, Scanpix


Ingen annat land förser NHL med så många spelare. De tre senaste åren har inte mindre än 65 spelare flyttat. Det ska i dag finnas över 80 spelare i NHL och farmarligan AHL. Många fler än andra nationer i Europa.

Men ersättningen står inte i proportion till antalet.

Ett exempel är Skellefteå som har fostrat och utbildat fyra spelare under de senaste fyra åren. Mattias Lindström, Tim Erixon, Adam Larsson och David Rundblad flyttade och klubben fick 225 000 dollar per spelare. 7 miljoner för fyra spelare...

Ersättningen borde vara högre

NHL-avtalet har många kritiker. Inte minst borde antalet spelare och i sin tur beroendet av påfyllning av just svenskar ha inneburit ett bra förhandlingsläge. Men ersättningen är för blygsam, tycker många klubbledare.

HV:s Hans-Göran Frick har exempelvis inte gjort någon hemlighet av att han anser de svenska klubbarna är för fega och NHL möts med för en stor respekt.

- Vi måste börja lära oss värdet på våra egna spelare och där måste vi bli starkare, har Frick sagt och haft åsikten att en skälig ersättning vore en årslön av det kontrakt som NHL-klubbarna erbjuder.

100 000 dollar mer

Därför byggdes det nya avtalet upp enligt modellen ju fler spelare ju högre ersättning. Det innebär att från dagens 225 000 dollar per spelare blir nu ersättningen 240 000 dollar för de tio första spelarna som går till NHL, men sedan stiger beloppet till 325 000 dollar för varje spelare.

Det fanns en ursprunlig förhoppning om att 225 000 dollar skulle fördubblas. Men den svenska delegationen märkte snart att sådana förslag skulle inte ha någon som helst framgång.

- Man vill alltid ha mer men det här är i alla fall ett bra avtal med fyraårsregeln samt en höjning av ersättningen från NHL för spelare från oss. Vi har tillsammans med Svenska Hockeyligan fört förhandlingar i gott samarbetsklimat och haft stor hjälp av NHL, NHLPA, och stöd av SICO och svensk ishockey, säger Peter Forsberg, Svenska Ishockeyförbundets vice ordförande.

Ersättningen fördelas

Till saken hör att pengarna aldrig går direkt till en klubb utan det sammanlagda beloppet divideras sedan med antalet spelare som lämnat Sverige varpå pengarna fördelas.

Avtalet löper på fyra plus tre år och de som medverkade i förhandlingarna i New York var Svenska Ishockeyförbundets Peter Forsberg och Mikael Peterson, samt Svenska Hockeyligans Jörgen Lindgren, Håkan Loob och Mike Helber.

I avtalet ingår: NHL (National Hockey League), NHLPA (National Hockey League Player´s Association), SHL (Svenska Hockeyligan) och SICO (Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation).

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.