TV4 och Radiosporten i strid

En infekterad strid har blossat upp mellan TV4 och Radiosporten. Sportbladet avslöjar att Sveriges Radio vägrar betala TV4:s chockhöjning av priset på rättigheterna. Radiosporten stoppas därmed från sändningar från handbolls-VM.

- Det är första gången någonsin som vi inte har rätt att sända från ett stort mästerskap, säger Radiosportens chef Jakob Sillén.

Radioreportrar referar från TV:n

Han planerar ändå sändningar från matcherna via reportrar som sitter framför TV:n.

- Jag skulle bli väldigt förvånad om Sveriges Radio agerar i ond tro och utsätter sig för en situation där man riskerar rättsliga åtgärder från en agent som har ett uppenbart intresse att skydda våra rättigheter, säger TV4-sportens chef Hans Pekkari .

Han varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om att priser är tredubblat jämfört med andra arrangemang.

"Kan inte bara betala några promille"

- Det är rimligt att radiorättigheterna är värda 1–2 procent av den totala rättighetssumman. Men Sveriges Radio vill bara betala några få promillen, säger Pekkari till Sportbladet.

Handbolls-VM är vinterns stora evenemang och bevakningen från media blir omfattande. Att då Radiosporten stängd ute är sensationellt. En uppgiftslämnare uppger för Sportbladet:

- Det handlar om en tredubbling av priset jämfört med EM i januari. Och man får betala sex gånger så mycket som radiobolagen i de andra länderna får göra till sina rättighetsinnehavare, säger en mycket initierad källa till Sportbladet.

TV4 har rättigheter för åtta mästerskap

TV4 äger alla rättigheter till hemma-VM i handboll och har också avtal som gäller sju kommande stora internationella mästerskap.  Kan inte parterna lösa tvisten mister åtskilliga handbollsentusiaster bevakningen.

- Vi har inte förhandlat ännu. Men Sveriges Radio får bjuda till bättre än man gjort hittills om man är intresserade av att sända dam-VM, påpekar Pekkari.

Radiosporten har fortfarande rätt att intervjua spelare efter matcherna, men annars blir det stympade sändningar.

Förbundets vd Christer Thelin anser att situationen är märklig.

- Men vi har inte några rättigheter alls.

Göran (inte verifierad)

tors, 2010-12-23 09:54

1. Stäng ned TV4

Om TV4 använder sin sändningstillstånd till att stänga ute public service från att bevaka ett handbolls-VM är det väl lika bra att dra in koncessionen.

Olle (inte verifierad)

tors, 2010-12-23 10:21

2. TV4 blir värre och värre....

Nu sänder de reklam och sponsorskyltar så man blir galen på betalkanaler......det måste vara ekonomer som styr den kanalen och inte publisister

C Wohlin (inte verifierad)

tors, 2010-12-23 14:24

3. .TV4 gör rätt!

1. Självklart ska SR betala för rätta värdet på sändningsrätten till Handbolls VM. 2. TV4 har köpt sina rättigheter från agenten UFA Sports. 3.UFA Sports har betalt internationella handbollsförbundet IHF för rättigheterna. 4. IHF använder pengarna till nytta för Svenska Handbollförbundet. 5.Den retoriska frågan är varför SR inte ska betala fullt värde för rättigheten att sända Handbolls VM och därmed minska värdet för IHF och indirekt för Svensk Handboll? 6. Sedan undrar man nu varför SR inte köpte radiorättigheten direkt från UFA Sports?

Ej MaktGalen. (inte verifierad)

tis, 2010-12-28 01:49

4. När började TV4 sända Radio?

TV4 gör rätt ifall man hade tagit över SR:s VM-bevakning. Vad jag har förstått har man på TV4 inga planer på att ta över Radiosportens verksamhet. Radiosporten är bra för dig som sitter i bilen, är på jobbet men får ej titta på TV under tiden, är synskadad etc. Pengar hit eller dit. - Vad har TV-rättigheter med Radiolyssning att göra?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.