Viasat gör unik bandysatsning

Viasat med en förkärlek till mer spektakulära sporter som ishockey, motor och fotboll gör den något oväntade satsningen att satsa fullt ut på bandy-VM. I TV10 ska 19 matcher direktsändas. Aldrig har ett bandy-VM fått en sådan massiv TV-bevakning.

Samtliga svenska matcher, semifinaler och final ramas in av en VM-studio som leds av programledarprofilen Frida Nordstrand.

"Har bandy i modersmjölken"

Om henne säger Per Nunstedt, tf programchef på TV10:

- Frida är uppväxt i Sandviken och har bandyn i modersmjölken.

- Det här blir det första stora mästerskapet Frida gör som programledare i TV, till vardags följer hon Formel 1 och Champions League ute på de stora arenorna:

Gör som vid Champions League

Per Nunstedt förklarar satsningen så här:

- Att vi sänder alla matcher är unikt, det har aldrig tidigare hänt i bandy VM-sammanhang. Men vi vill ta greppet på hela mästerskapet och presentera en helhet precis som vi gör med Champions- och Premier League, samt NHL.

Bandyfolket jublar och ser fram VM somn inleds VM i Kazakstan.

- Det är kanonhäftigt att Viasat gör den här satsningen. Det är positivt för hela bandysporten att landslaget får synas så här mycket i TV, säger förbundskaptenen Franco Bergman.

Ryssland storfavorit

Sverige jagar sitt elfte VM-guld i Kazakstanm, men Ryssland är storfavorit.

- För att slå ryssar krävs det något utöver det vanliga, inte minst på deras bakgård, menar Kenth Hultqvist.

Han vet vad som krävs. Han har vunnit VM både som spelare (1987) och förbundskapten (2003, 2005).

Kylan, publiken och höjden

Kenth Hultqvist och Hammarby-spelaren Jesper Ericsson blir expertkommentatorer i TV. 

Motståndet för svenskarna består inte bara av ett starkt ryskt lag utan också de speciella villkoren med kyla, en fanatisk publik och i inte minst den höga höjden.

Huvudarenan Medeu i Almaty är belägen på 1 691 meters höjd, vilket gör den till världens högsta skridskobana, där temperaturer nedåt minus 20 grader inte är ovanligt.

Fakta

TV-tider för bandy-VM

Söndag 29 januari:
10.00, TV10: Sverige–Finland
12.30, TV10: Ryssland–USA
15.00, TV10: Kazakstan–Norge

Måndag 30 januari:
08.30, TV10: Ryssland–Finland
11:00, TV10: Norge–Sverige
14.00, TV10: USA–Kazakstan

Tisdag 31 januari

08.30, TV10: Finland–USA
11.00, TV10: Ryssland–Norge
14.00, TV10: Kazakstan–Sverige

Onsdag 1 februari
08.30, TV10: Finland–Norge
11.00, TV10: Sverige–USA
14.00, TV10: Ryssland–Kazakstan

Torsdag 2 februari
08.30, TV10: USA–Norge
11.00, TV10: Kazakstan–Finland
14.00, TV10: Sverige–Ryssland

Lördag 4 februari
08.00, TV10: Semifinal 1.
11.00, TV10: Semifinal

Söndag 5 februari
06.00, TV10: Bronsmatch
11.00, TV3: Final

Andreas (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 10:36

1. Spektakulärar sporter?

Enligt synonymorbok.com får man dessa resultat för spektakulär: Imponerande - matchar till 84 procent Häpnadsväckande - matchar till 74 procent Uppseendeväckande - matchar till 68 procent Sensationell - matchar till 62 procent Jag vet inte hur detta stämmer in på fotboll och hockey?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.