SVT och MTG i hemliga samtal?

En av de svenska guldmedaljörerna i OS är SVT. Succén är total samtidigt som obekräftade uppgifter gör gällande om att sändningsrättigheterna inte är helt förlorade. Nu hävdas att MTG och SVT har haft underhandskontakter.
SVT:s studio på byggnadsställningar 13 meter upp i luften har tjänat sitt syfte i dryga tre veckor, men monteras nu ned. Nästa gång ska MTG ha en liknande studio i Sotji - kanske finns det plats för SVT där...


MTG har köpt sändningsrättigheterna till OS i Sotji 2014 och Rio de Janeiro 2016. Det innebär att SVT:s erfarenhet går förlorad och att de bevisligen kompetenta medarbetarna blir inte annat än åskådare.

Det är vad som gäller i dag.

Samtal mellan parterna

Men från initierade källor hävdas att parterna för samtal och att ett samarbete inte är uteslutet.

Att axla SVT:s utbud och kvalité från 600 TV-timmar och 1000 webbtimmar innebär ett tungt ansvar.

MTG får inte misslyckas, det vore en gigantisk förlust i alla avseenden, men koncernen står inför ett första OS med allt vad det innebär i planering och genomförande. På SVT finns de som har rutin…

"Skaffa oss råd"

SVT:s sportchef, Per Yng, har fått många bevis för tittarnas uppskattning och tänker inte ge sig inför framtiden:

- Vi tänker försöka skaffa oss råd till att ta tillbaka OS-rättigheterna, säger Per Yng till TT.

Han anser att OS i London är det bästa som SVT någonsin har gjort. Att man tappar OS förklarar han så här:

- Inget är värt något till varje pris, men OS hör till de högst prioriterade rättigheterna hos oss, säger Yng.

"Erbjuda allt på TV"

MTG:s plan inför Sotji och Rio är att prioritera de OS-tävlingar som är av "stort nationellt intresse" i fri-tv. Övrigt utbud kommer att placeras i betal-tv, med direktsändning när det krävs i tio kanaler samtidigt .

- Vi kommer att kunna erbjuda allt på tv, inte bara online, säger Erik Westberg, sportchef på Viasat, till TT.

Till Sportbladet säger Erik Westberg:

- Vi känner oss inte alls oroade och tror att vi kan göra det bra också. Vi är väldigt ödmjuka och har stor respekt inför uppdraget.

- Jag tycker att SVT har gjort det bra, men vi känner oss inte alls oroade och tror att vi kan göra det bra också.

Johan (inte verifierad)

mån, 2012-08-13 23:23

1. SVT:s sändningar är succé

SVT:s sändningar är succé säger man.. men jämfört med vad? Med vad de tidigare åstadkommit? Ja kanske, ribban var inte satt så högt. Jämfört med den där vida världen? Mer en i mängden. Slår några, blir lika slagna av andra. Eftersom ingen annan någonsin sänt OS i Sverige har folk ingen jämförelse vad som är bra och vad som är dåligt. Grundinställningen bland svenskar är ju mindre reklam, desto bättre TV. Så kommer det vara tills SVT oundvikligen blir reklamfinansierat också. Men om jag säger att BBC slog till med 24 HD-kanaler(även tillgängliga via webb) till spelen vad säger man då? SVT körde med en HD-kanal och en SD-kanal, samt 6 webb-kanaler som jämförelse. EN HD-kanal alltså, mot 24. Är SVT fortfarande weltklasse? Det finns oerhört mycket att hämta och om "bara" MTG sänder i 2-3 HD-kanaler och 4-5 SD-kanaler har dom redan vunnit enligt mig. Får man spekulera vidare så är deras studio- och kommenteringsfolk väldigt kompetent så där är jag inte orolig. Sen tror jag garanterat att de kommer att locka över rätt folk till rätt betalning också. Alltså en hel del välkända namn från SVT nästa OS också, även om de som jobbar på SVT verkar ha livstidsanställningar. Hursomhelst ska det bli roligt att svenska folket äntligen få något att jämföra med, och jag tror att det kommer bli en uppgradering med tanke på resursskillnaderna.

Staffan U Lindberg (inte verifierad)

tis, 2012-08-14 22:32

2. SVT versus MTG

Det som är srtyrkan med SVT, förutom avsaknad av reklam, är seriositeten, kompetensen och även som det framskymtar idealiteten. Kommentatorerna, reportrarna försöker inte knipa huvudrollen de låter idrottsmännen/kvinnorna göra detta. Jämför Peter Jidhe o Niklas Wikegård på TV 4 som BARA framhåller sig själva. Har inte så stor erfarenhet av Viasat, men att sända golf, fotboll o dylikt kräver inte samma förmåga som att hantera alla grenar i ett OS, oavsett om det är vinter eller sommar. För svenska folkets skull, behåll SVT som huvudman, men dela gärna upp arrangemanget med någon av de andra kanalerna (här läs MTG).

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.