Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Friskvårdsbidraget gynnar bara medelklassen och gymmen

Flytta miljarden för friskvårdsbidrag till området utanförskap och vällevnadssjukdomar. Det skulle många fler tjäna på. Foto: TT

 

Skapa ett modernt idrottsstöd utifrån samhällets behov.  Slopa Friskvårdsavdraget, den miljarden kan användas bättre

 Ja, jag hade fel. I sex-sju år har jag agerat för att golf, utförsåkning och ridning också skall omfattas av friskvårdsavdraget och dessutom sett avdraget som en bra modell för hur vi ökar antalet svenskar som tränar. Nu har jag tittat igenom frågan en gång till.

För lite effekt

Slutsatsen är att jag haft otur när jag tänkte. Nu var jag inte ensam men det hjälper föga som försvar.

Friskvårdsavdraget är när arbetsgivaren kan bära ca 2 500 kronor av mina kostnader för träning som avdragsgill kostnad utan löneskatter.

Varför bör vi då avskaffa friskvårdsavdraget undrar ni?

Det ger för liten effekt för den statliga peng det handlar om. Och det gäller inte alla är de enkla skälen.

Gynnar bara vissa

Friskvårdsavdraget gäller primärt anställda i privat näringsliv. Förmånen finns i väsentligt lägre omfattning bland offentliganställda och av naturliga skäl inte alls för de som studerar, är arbetslösa eller på andra sätt inte har en arbetsgivare.

De som utnyttjar avdraget är dessutom i stor utsträckning tjänstemän.

Vi som har tillgång till avdraget är alltså primärt den medelklass som aldrig haft det så bra efter fem jobbskatteavdrag, borttagen förmögenhet och fastighetsskatt, låga räntor och låga energipriser.

Det är i den gruppen och bara i den gruppen vi har acceptans för behovet att träna och äta nyttigt. Dvs den gruppen agerar utifrån egen nytta - frisk ålderdom där man skall göra allt man inte hann för att man jobbade för mycket. Samhällsnyttan är enorm i form av lägre kostnader för äldrevård, lägre sjukvårdskostnader, färre sjukdagar men drivkraften finns redan där.

Skulle inte träna mindre

Vi skulle inte träna mindre om bidraget försvann. Dvs den samhällsekonomiska nyttan med friskvårdsavdraget är för litet.

Att ett omfattande samhällsstöd för att befolkningen skall träna mer är lönsamt för samhället behöver vi inte diskutera, men det vi kan konstatera är att dagens utformning inte är optimal och behöver förändras och utvecklas.

Idag ser samhällets stöd till idrotten ut på följande sätt:

• Friskvårdsavdraget

• Stödet till RF och Specialförbund

• Handslaget och andra riktade stöd

• Statligt Lok stöd (lokalt aktivitetsbidrag)

• Statligt stöd till ungdomar i utanförskap (idrottspeng)

• Kommunalt Lok stöd (lokalt aktivitetsstöd)

• Kommuners kostnader för träningsanläggningar.

• Kommuners stöd till elitidrottens anläggningar.

Idrotten ger mycket mera tillbaka

Stöden uppgår i runda slängar till 40 procent av vad idrotten genererar i skatteintäkter. Det statliga är en liten del därav trots att staten får merparten av skatteintäkterna.

Det finns två samhällsproblem där idrotten är ett viktigt verktyg för att lösa dem:

• Utanförskap bland ungdomar.

• Vällevnadssjukdomar.

Båda kostar osannolika summor pengar för samhället och SKL (Sveriges kommuner och landsting) har undersökningar som påvisar att äldrevården om 25 år kräver kommunalskatt på 50 kronor för att hantera kostnaderna för äldrevården. Konsekvensen är att vi riskerar hela välfärdssamhället. Ungdomsarbetslösheten har liknande konsekvenser, dvs samhällsfarliga strukturer.

Där finns vinster att hämta

Då gammal och sjuk inte står på någons ”bucket list” och då det är vetenskapligt bevisat att man förkortar tiden från fullt frisk till död från åtta till tre år så har medelklassen alla incitament för att träna och äta nyttigare.

Bunkefloprojektet påvisar tydligt minskat utanförskap för ungdomar, dvs bättre skolresultat och lättare att få jobb. Idrott för unga tar också bort risker för barnfetma, barndiabetes med flera problem och sjukdomar.

Då har vi identifierat varför samhället skall stötta idrotten och vad idrottens leverans skall vara. 

Listan över problem

Problemen, ja, de är i tur och ordning:

• Idrotten är uppbyggd för att leverera idrottsprestation, dvs elit. Det är inget problem för den kommersiella elitidrotten som bär sina egna kostnader, men en stor del av samhällsstödet går idag till den icke kommersiella elitidrotten, dvs utan leverans av samhällsnytta av idrotten.

• Vi når i större och större utsträckning bara medelklass och medelklassens barn. 

• Stödet är utformat för att stötta utifrån den gamla strukturen med folkrörelsen som ideell mottagare, den finns inte kvar som leverantör på det sätt den gjorde.

• Ökad andel av stödet hamnar hos de kommersiella aktörerna som gym, primärt för att de har varit bättre på leverera. Även de når bara medelklass.

I en strävan att skapa ett modernt idrottsstöd utifrån samhällets behov finns det anledning att se över allt. Ett bra första steg för att komma igång är att avskaffa friskvårdsbidraget. Den miljard staten sparar där kan i en ny struktur leverera väsentligt större besparingar för samhället på området utanförskap och vällevnadssjukdomar.

Dan Persson

lasse b (inte verifierad)

tors, 2014-04-17 11:28

1. intressant, tvivels utan !

intressant, tvivels utan ! (citat)Idrotten ger mycket mera tillbaka Stöden uppgår i runda slängar till 40 procent av vad idrotten genererar i skatteintäkter. Det statliga är en liten del därav trots att staten får merparten av skatteintäkterna (slut citat) ge mig gärna en mera detaljerad uppgift, fördelat på de parametrar som är urskiljbara (löneskatter, moms m m / så detaljerat som göra låter - vänligen lasse b Ps. tillönskar en god och trevlig påskhelg ! ds.

Håkan S (inte verifierad)

tors, 2014-04-17 18:28

2. Idrottens Affärer är min

Idrottens Affärer är min favoritsajt! Tack Dan Persson och Åke Stolt för era välskrivna, insiktsfulla och kunniga krönikor och inlägg. Jag önskar att våra trötta politiker ids att läsa och kanske ta till sig något av de "sanningar" ni levererar. Men har man ett ideologiskt styrt tankemönster - i stället för ett pragmatiskt - så hamnar man alltid lite fel. Man är ju alltid på efterkälken, eftersom man inte är i fas med utvecklingen i samhället. Keep up the good work!

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.