Vittsjö, damfotbollens Åshöjden

Drivkraften hos åtskilliga idrottsledare ligger i drömmen. Som att i fotboll bli ett nytt Åshöjdens BK.

Ett sådant kapitel skrev Vittsjö GIK när laget gick upp i damallsvenskan 2011. Det är inte ofta som lag från små orter lyckas hänga kvar i den högsta serien, säsong efter säsong. Men Vittsjö är i dag etablerat. Förra säsongen nådde laget en tredjeplats i högsta serien.

Landslagsspelarna Shannon Lynn (tv), Skottland, och Sandra Adolfsson är lagkamrater i Vittsjö

 

 Vittsjö hamnade på en sjätteplats i publikligan med 875 personer i snitt, på ett befolkningsunderlag på 1800 innevånare. Om Piteå som hade högst publiksnitt med 1355 personer skulle matchas mot deras invånartal på 23 000 personer skulle de ha ett publiksnitt på cirka 11500… 

Idrottens Affärer har tidigare gjort reportage om Mjällby i allsvenskan och Degerfors IF som leder superettan. Nu är ett damlag högaktuellt.

- Vittsjö är damfotbollens svar på herrfotbollens Mjällby, säger Agne Bergvall, och han bör ju veta, fystränare som han är, på båda platserna.

- Hela samhällena lever för sin fotboll och sina lag.

Ett Vittsjö som i våras hade svårt att få ihop lag och fick byta strategi till att satsa på yngre spelare i karriären mot damlandslaget. Klubben tog sin första seger i slutet av juli.

Nu vunnit fem matcher i rad och har en femteplacering i serien, två platser efter förra säsongens slutplacering.

Vittsjö ligger i norra Skåne. Ungefär halvvägs på järnvägssträckan mellan Markaryd och Hässleholm. I norr är det sex mil till Ljungby och väster ut, är det  ungefär lika långt till Båstad. Söderut ligger Hässleholm som är kommunort och Osby i öster, ungefär på två och en halv mils avstånd.

I dessa snapphanebygder som en gång tillhörde Danmark finns det snapphanestatyer både i hembygdsparken i Hässleholm och i närliggande Lönsboda. I 1900-talets första hälft var Vittsjö en betydande pensionatsort.

Från dessa bygder kom Göingeflickorna, de tre välsjungande systrarna i hembygdsdräkter som åkte land och rike runt på 60-talet med sin hit ”Kära mor”, såld i över 250 000 exemplar. Älskade av vissa, förlöjligade av andra.

Så kanske det också har varit med Vittsjöfödde språkröret Gustav Fridolin.

En annan Vittsjöfödd, lille Fredrik Ljungberg, har kanske bara varit älskad. När det hettade till på någon landslagsträning för en del år sedan är det väl bara som det skall vara…

Älskad av alla

- Du skulle komma hit på en träning, så finge du se vilken glöd tjejerna har. Vi tränar 8-10 gånger i veckan, mer än vad många herrlag gör och vi tjejerna jobbar deltid eller går i vissa fall tom högre utbildningar inom juridik och läkarskrået, slår Thomas Mårtensson, 53, fast.

En smått legendarisk tränare, årets tränare i svensk damfotboll både 2012 och 2019, nu inne på sin tionde säsong i Vittsjö och harhar också tretton år i Kristianstad. Där fick han bland annat fram Nilla Fischer och Therese Sjögran.

Thomas Mårtensson har också varit sjukskriven efter en  lungpropp, men han strävar vidare.

-Först trodde jag bara att det var någon sträckning när jag hade svårt för att ligga i sängen, säger Thomas

Men det går inte att skriva om Vittsjö GIK och gå förbi denne legendariske tränarprofil och personlighet.

Andra har skrivit om hur svårt han har ”att behålla maten” under en matchdag, att han har bacillskräck, undviker hälsoundersökningar,  endast vill betala med kontanter.

När det berättas om honom, slutar det med hur omtyckt han här är av åtskilliga.

När mamman gick bort för några år sedan var hela laget med på begravningen och Clara Markstedt, en av lagets ledande spelare och målgörare, målade av mamman, då sonen inte hade något foto på henne. ”Varför skall jag gå till en fotograf?”

Det är "Vi mot dom"

Stefan Ekstrand, 50, är tränare ihop med Thomas Mårtensson i Vittsjö för andra året, kan både göra en insiktsfull jämförelse mellan de här småorterna -som egentligen inte skall vara  på den stora fotbollscenen- och förklara undret.

Han Har varit anställd sexton år vid Mjällby AIFs fotbollsakademi. Numera jobbar Thomas femtio procent åt Mjällby och femtio procent åt Vittsjö.

- Engagemanget förenar, det är Davids kamp mot Goliat, den lilla klubben mot storstadsklubbarna, lite av ”vi mot dom”, förklarar Stefan Ekstrand och fortsätter

-Vi människor älskar att hålla på underdogen, det är så supportrarna fattar sympatier för  småklubbarna Mjällby AIF och Vittsjö GIK. 

-Ett naturligt sätt att ställa upp oavsett om det gäller att lägga torvorna rätt på Strandsjövallen eller att leda vattnet bort på hösten på Vittsjö IP. Bemanna kioskerna eller att bjuda på nybakat till spelarna varje vecka,är också sysslor som folk också ställer upp på.

Stora som små sponsorer

-Det är en verksamhet som berör många och då är det naturligt att även sponsorerna vill vara med. Då talar vi inte om de stora sponsorkontrakten på sjusiffriga tal, utan mera av karaktären ”många bäckar små”.

När vi studerar TV-matchen mellan Linköping och Vittsjö och studerar matchdräkten är det Emmaljunga som dominerar.  

Barnvagnsfabriken ligger på Kronobergsvägen i Vittsjö och hade 91 anställda, år 2019 och omsatte 226 miljoner.

Andra sponsorer på matchdräkten är Motorcentrum i Markaryd, Contura, Länsförsäkringar, Furninova och Peab. Till Peab och företagets hemtrakter på Bjärehalvön (Båstad) berörde vi i  inledningen att det ligger sex mil bort.

När det saknades läktarplatser under tak för några år sedan, satsade  inte obekante finansmannen Olof Stenhammar 300 000 kr. 

” Det är här rötterna till det svenska idrottslivet finns, jag och min familj hade åtta fina år här” hette det då. Åren Stenhammar syftade på var 1974 - 82.

Vittsjö GIK gör i princip ett nollresultat, enligt OBOS, Damallsvenska klubbars ekonomi, 2019.Har mellan åren 2018 och 2019 ökat intäkterna med 18 procent och kostnaderna med 11 procent.

Förmåga att bygga gruppen

Tillbaka till spelet på plan och spelarna. Som sig bör får Thomas Mårtensson avslutningen.

- Vår strategi denna säsong var att satsa på tjejer som bankade på dörren till damernas landslag i form av Michelle de Jongh, Ebba Wieder, Ebba Hed, Tove Almqvist och Emma Pennsäter

-Eftersom vår liga tillhör de sex främsta i världen har vi också en stark global konkurrens på spelarmarknaden.

-Thomas Mårtensson har en fantastisk passion för den förening han jobbar med, 24 timmar om dygnet. Han har en unik förmåga att bygga upp gruppen, slår Stefan Ekstrand fast.

Förstärker det positiva

Hur gör du, konkret Thomas Mårtensson?

-Behandlar andra som man själv vill bli behandlad, jag förstärker det positiva.

-Om en dagisgrupp är ute och går och de upptäcker en daggmask eller blomma och stannar, är detta viktigt just då. Det gäller att tillvarata den kraft som finns hos alla ledare och spelare.

 -Jag försöker njuta varje dag av mötet med andra människor, vid varje träning. Och jag har lyckan av att omge mig med bra människor. 

Skulle du vilja jobba med herrfotboll?

-Nej, i damfotbollen finns det en speciell dynamik, vi är där herrfotbollen var för 30-50 år sedan. Där bland annat Åtvidabergs FF med Facit i ryggen stod, damfotbollen kommer de närmaste åren att utvecklas enormt.

Dansk skalle

Dagen innan har jag sett när danskan Mie Leth Jans i matchen mot Linköping pangar in 1-0 med en vänstervolley som påminner om en viss Messi i sina glansdagar. För att sedan också göra 2-1 på hörna på övertid, genom att utan att hoppa möter hon bollen med en ”dansk skalle”, sådan som tillämpades i snapphanekrigen mellan svenskar och danskar i dessa bygder för flera hundra år sedan.

Curt Einarsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.