"De små förbunden överkörda"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
"Vad tycker du om valberedningens förslag?" Så frågade han och lade till: ”Hur kommer det sig att du ställde upp efter att ha förlorat 2005?”
Några av de små idrottsförbunden ville se Lars Liljegren som ordförande, men de fick inte något gehör av RF:s valberedning. Foto: TT

 

Låt oss börja med 2005. Då drev flera ledamöter i Riksidrottsstyrelsen själva, och med hjälp av sina förbund, en kampanj till förmån för Karin Mattsson. RF-kansliet var också inkopplat. Dåvarande RF-ordföranden Gunnar Larsson pratade ut över ett helt uppslag i Aftonbladet den 13 maj 2005: ”Liljegren är olämplig som RF-ordförande”. Jag som i 20 år hade hållit samman Stockholms Idrottsförbund anklagades för splittring. Vi var många som tog oss för pannan.

Trodde jag skulle få en chans

Nuvarande valberednings ordförande Hans Hellqvist var som ledamot i Riksidrottsstyrelsen helt medveten om vad som pågick. Ledamöter i den tidens valberedning hade en avvikande mening och gjorde en anteckning till protokollet. 

Motivet för protokollsanteckningen var kompetens. De ansåg, att jag hade betydligt mera av den varan än Karin. Den här gången trodde jag, att jag skulle få en rättvis chans, även om Hans Hellqvists roll 2005 är trist. Blev det så?

Det här med kompetens, d.v.s. kunskaper och erfarenheter, var bakgrunden till att flera specialförbund vid Riksidrottsforum i Gävle strax före jul bad mig kandidera. Under åtta år har staten inte ökat anslaget till idrotten. 

Få från småförbunden

Idrotten har fått mycket stryk på många slagfält. Riksidrotten behövde ledning och förändring. De hade sett mig arbeta i idrotten och visste vad jag går för.

Med begreppen försoning och kompetens som bakgrund skulle jag vilja säga något om valberedningens förslag. 

Av de elva personerna, inklusive ordförande, kommer åtta från de tio största förbunden (inklusive korpen). En kommer från ett distriktsförbund och två kommer från mindre förbund (triathlon och motorcykel). 

Vrede hos mina förbund

Det är nästan fantastiskt hur valberedningen har lyckats undvika att t.ex. föreslå Lennarth Pettersson, ordförande i Mångkampsförbundet, OS-medaljör och brigadgeneral i flygvapnet och ledamot både i SISU:s styrelse och i SOK:s under flera år. Hans meriter överstiger ju de flesta ordförandekandidaters.

Några har uppmanat mig att försöka mobilisera ilska, därför att alla andra ordförandekandidater har kommit med som ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. Det klart att det hade varit ett drag av försoning, om någon hade ringt och frågat.

Jag är inte riktigt säker på vad jag skulle ha svarat. Nu skapar frånvaron av samtal vrede hos dem som ger mig sitt stöd. 

Kan vi hoppas nu?

När det gäller kompetens är det för mig självklart, att en ordförande i Riksidrottsstyrelsen bör ha erfarenhet från olika och tunga uppdrag i idrotten och från befattningar t.ex. i den politiska miljön. Han/hon bör leva också i den olympiska gemenskapen och veta att SISU är något mer än ett finskt uttryck. Men en ordförande bör också ha visat förändringsvilja och kraft att förändra. Det är inte många av oss som har hela den bakgrunden. Flera av ordförandekandidaterna hade det definitivt inte.

Björn Eriksson har varit med i Riksidrottsstyrelsen de senaste fyra åren. Han har kunnat göra en del av de förändringar han nu talar om. Tyvärr har inte mycket hänt.

Kan vi hoppas att det som inte gjorts tidigare nu blir verklighet?

Lars Liljegren

Olof (inte verifierad)

tis, 2015-04-14 10:14

1. RF:S ordförandeval

Det är sällan alla andras fel när någon inte lyckas. När Liljegren skriver att inte mycket hänt för Björn Eriksson under hans fyra år i RS finns det skäl att påminna om att Liljegren satt tolv år i RS varpå han utmanade sittande ordf, Arne Ljungkvist, och förlorade. 2005 utmanade han valberedningens förslag till ordf, som då suttit i RS sedan 1995, och misslyckades. Under sina 22 år som ordf för Stockholms idrottsförbund lyckades han inte, trots sin som han tycker politiska fingerfärdighet, förmå kommunen att bygga mycket behövliga anläggningar varför Stockholm i det avseendet nu måste betraktas som underutvecklat. Det kan således finnas anledning till en gnutta självkritik.8

Ulf Karlsson (inte verifierad)

ons, 2015-04-15 20:15

2. Lars

Tycker inte att Lars har varit någon bra representant för små förbund. Han har inte visat något som helst intresse för SM-veckan till exempel. Bara valfläsk! Björn kommer att bli en bra ordförande!

Anders Eriksson (inte verifierad)

ons, 2015-04-15 21:56

3. Hur kan Lars uttala sig.

Hur kan Lars uttala sig. Tycker han har orsakat tillräckligt mycket splittring. Att prata om små SF. Är det så att Fäktning med några 1000 aktiva skall styra svensk idrott? Ha gärna synpunkter men försök inte att styra vad de stora idrotterna tycker är bra för att föra idrotten framåt. Surt sa räven!!

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.