Ett tvivlets World Cup

World Cup i ishockey – hur intressant är det egentligen? Vilken nerv och vilket engagemang lockar turneringen fram bland människor? Åsikterna är många, men en sak står klar, aldrig har väl ett arrangemang med en sådan dignitet betraktats med så starkt tvivel.
Till och med bland de egna framförs protester. Som Tjeckiens största stjärna Jaromir Jagr som har upprepat åsikten att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren.
I media är det få som ifrågasätter arrangemanget, med ett synnerligen starkt undantag, Expressens krönikör Mats Olsson som förvisso tycker som många andra, d v s att World Cup som idé och tanke är alldeles utmärkt. Det är vad världens hockeypublik vill se, men att satsningen på turneringen är halvhjärtad.
I annat fall skulle man spela när alla spelare är uppe i högvarv och när hockeyn är intressant, alltså under vintern.

Men normalt pågår NHL och den affärsrörelsen gör inga uppehåll till förmån för något sådant här. Ett World Cup kan bara genomföras när det passar NHL, lockout eller strekt bland spelarna eller ej.
Affär, ja, World Cup är uppbyggd på kommersiella villkor, medan de sportsliga värderingar kommer nånstans i skymundan.
Det är också något som Mats Olsson, till skillnad från många andra hockeyfrälsta skribenter, betonar. Han skriver bl a:

«World Cup som verklighet får däremot en allt billigare stämpel på sig.
Kapitalism kan vara sanslöst underhållande, betydelsefullt och till och med viktigt.
I sann entreprenörsanda hittar nån ett sätt att tjäna pengar på nåt som folk verkligen behöver.
Kapitalism kan också enbart ha ett flottigt gristryne på axlarna.
I sann girighet hittar nån på ett sätt att få folk att köpa nåt de inte alls längtat efter och inte alls behöver.»
Och för att understryka vad han avser:
«Vi behöver inte ytterligare en turnering som NHL försöker blåsa upp till en sorts motsvarighet till fotbollens Champions League, EM eller VM.
Vi behöver den inte eftersom den är synnerligen godtycklig.
Vi behöver den inte eftersom den är lika riggad till Kanadas fördel som en gång Canada Cup.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tyskland är ett pajaslag i sammanhanget.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tjeckien har en synnerligen sorglös inställning till den – landets stora stjärna Jaromir Jagr har till och med sagt, mer än en gång, att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren när alla är otränade och ingen säsong ens har börjat.
Men det är förstås därför den ligger där den ligger.
Det är förstås enda sättet för att få krösusarna att snöra på skridskorna: de slipper träna, de kan spela sig i form till det som verkligen gäller, semifinalerna och finalen på andra sidan Atlanten.
Därför är OS med NHL-spelare en mycket större och viktigare World Cup än World Cup.»

Tradition, sportsliga värden och därmed en nerv, grundbultarna i ett stort idrottsevenemang förblir de samma.


Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”HIF: ledning kan konstatera att coronaviruset och dess effekter på samhället innebär stora påföljder för föreningens ekonomi under resten av 2020”. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.