Ett tvivlets World Cup

World Cup i ishockey – hur intressant är det egentligen? Vilken nerv och vilket engagemang lockar turneringen fram bland människor? Åsikterna är många, men en sak står klar, aldrig har väl ett arrangemang med en sådan dignitet betraktats med så starkt tvivel.
Till och med bland de egna framförs protester. Som Tjeckiens största stjärna Jaromir Jagr som har upprepat åsikten att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren.
I media är det få som ifrågasätter arrangemanget, med ett synnerligen starkt undantag, Expressens krönikör Mats Olsson som förvisso tycker som många andra, d v s att World Cup som idé och tanke är alldeles utmärkt. Det är vad världens hockeypublik vill se, men att satsningen på turneringen är halvhjärtad.
I annat fall skulle man spela när alla spelare är uppe i högvarv och när hockeyn är intressant, alltså under vintern.

Men normalt pågår NHL och den affärsrörelsen gör inga uppehåll till förmån för något sådant här. Ett World Cup kan bara genomföras när det passar NHL, lockout eller strekt bland spelarna eller ej.
Affär, ja, World Cup är uppbyggd på kommersiella villkor, medan de sportsliga värderingar kommer nånstans i skymundan.
Det är också något som Mats Olsson, till skillnad från många andra hockeyfrälsta skribenter, betonar. Han skriver bl a:

«World Cup som verklighet får däremot en allt billigare stämpel på sig.
Kapitalism kan vara sanslöst underhållande, betydelsefullt och till och med viktigt.
I sann entreprenörsanda hittar nån ett sätt att tjäna pengar på nåt som folk verkligen behöver.
Kapitalism kan också enbart ha ett flottigt gristryne på axlarna.
I sann girighet hittar nån på ett sätt att få folk att köpa nåt de inte alls längtat efter och inte alls behöver.»
Och för att understryka vad han avser:
«Vi behöver inte ytterligare en turnering som NHL försöker blåsa upp till en sorts motsvarighet till fotbollens Champions League, EM eller VM.
Vi behöver den inte eftersom den är synnerligen godtycklig.
Vi behöver den inte eftersom den är lika riggad till Kanadas fördel som en gång Canada Cup.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tyskland är ett pajaslag i sammanhanget.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tjeckien har en synnerligen sorglös inställning till den – landets stora stjärna Jaromir Jagr har till och med sagt, mer än en gång, att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren när alla är otränade och ingen säsong ens har börjat.
Men det är förstås därför den ligger där den ligger.
Det är förstås enda sättet för att få krösusarna att snöra på skridskorna: de slipper träna, de kan spela sig i form till det som verkligen gäller, semifinalerna och finalen på andra sidan Atlanten.
Därför är OS med NHL-spelare en mycket större och viktigare World Cup än World Cup.»

Tradition, sportsliga värden och därmed en nerv, grundbultarna i ett stort idrottsevenemang förblir de samma.


Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.