Sponsrar i alla fall med miljonbelopp

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

De är med all rätt stolta över sitt företag, Erland Erlandsson och Jan Blad.

På ett naturligt sätt pratar Jan Blad i vi-termer. Han avser bådekollegan och medgrundaren i Amokabel, Erland Erlandsson, 67 och alla medarbetare.

Företagsledare så ängsliga

 Alstermo IF:s handbollssektion bildades 1971 inför frågan hur mycket företaget sponsarar handbollen med blir det inget krystat svar i stil med ”betydande”eller ”avsevärt”. I stället ett snabbt svar.

"Varför är så många företagsledare så ängsliga för att ange beloppet? Tror dom inte på sin investering eller har dom för dålig kännedom om dess effekter..."

Och det slutliga svaret är rakt och tydligt

Hoppsan, är det flera miljoner?

- Ja, det är det allt

Ändå miljonbelopp

Sedan får vi en utläggning om hur procentsatsen av företagets vinst är reserverattill lokala och regionala projekt för samhällets infrastruktur som ”skolan är mycket viktig liksom läkarstation, affärer och hotell”. 

När Amokabel-hallen (plats för cirka 700 åskådare) byggdes för 20 år sedan, skedde det med stöd av ortens ledande företag.

-Eftersom företaget gått ganska bra har det blivit ansenliga belopp

Rörelseresultat, (EBIT),2022 - 12, var 95 588 000 sek med en nettoomsättning på 1 280 709 sek.

Etablerat arbetssätt

- Varje Vd för våra bolag är också med när besluten tas om hur årets gracer (sponsoravtal) skall fördelas. Vi har även Jan och Erlands stiftelse, där syftet är ”att säkra koncernens etablering i Alstermo samt se till att en del av framtida vinster går till regionen”.

På Amo Handbolls hemsida under rubriken huvudpartners finns det bara enbart två namn, Amokabel och Jan och Erlands stiftelse.

- Våra säljare måste vara pålästa om handboll. När vi har figurerat i tv-sändningar ökar alltid förfrågningarna från när och fjärran. Vi brukar varje år ha några spelare anställda, nu är det bl a Erik Östlund som har fokus på företagets energifrågor.

Tränarpren Andreas Stockenberg var en tillgång, äve som föreläsare,men han sa upp sig. 

Resultaten i allsvenskanär emelleridinte så lysande just nu. 

Amo HK som nykomling i handbollsligan och har ändå en placering ovan nedlyttningsstrecket.

Har stärkt varumärket

Det framkommer som en röd tråd i samtalet hur varumärket ändå har stärkts via handbollsengagemanget.

Har ni haft någon profilannonsering i typ Dagens Industri, eller liknande?

-Nej, men vi har också arenareklam på långsidan vid AIKs hemmaarena i fotboll, och sponsrar både IK Oskarshamn (7 mil bort) och Nybro Vikings (4 mil).

 F d allsvensk tränare

På frågan om hur utfallet skulle bli om storheterna Växjö Lakers och Kalmar FF sökte samarbete, men nöjer oss med att få bekräftat att en av Kalmar FFs legendarer, Alstermosonen Eivert Blad (som hoppade in som tränare i allsvenska KFF och gjorde succé 1976) är Jans farbror.

Ändå deklarerade Jan, i  de första kontakterna att näringslivsprofilen inte var idrottsintresserad.

Det enkla är också en metod

Innan vi lämnar samhället med 900 personer i de småländska skogarna är   det oundvikligt  att inte förundras över hur granskogens mörka slöjor inte har knäckt Uppvidinge kommuns största näringslivsprofiler, Jan Blad och Erland Erlandsson att odla kreativa, ljusa tankar.

-När Erland och jag förra året skulle ta emot näringslivsmedaljen i Riddarhuset av Prins Carl Philip tvekade vi något inledningsvis, men det blev en minnesrik tillställning.

Jan tillägger:

-I slutet av varje år brukar jag sända blommor till Erland och tacka för att han ånyo under året stått ut med mig.

För att det stora skall ske behövs också de enkla små tankarna och gesterna.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.