En slipad och världsvan affärskvinna

Annika Sörenstam avslutar sin karriär den här helgen. Men gör hon det verkligen? Är det inte så att hon bara laddar om och fokuserar på en ny karriär? – Jag vill göra allt det nya lika bra som på banan.

- Jag vill vara konkurrensmässig även i framtiden, sade Annika när hon mötte svensk press i Dubai, platsen där hon ska ta farväl.

Lämpligare plats är väl svårt att hitta. Hon har vunnit Dubai Ladies Masters de två senaste åren och Dubai är expanderande, kokande, kittel av affärer. Annikas nya liv.

Mot en halv miljard

För det räcker inte med att Annika Sörenstam på sin 15 år långa proffskarriär dragit in närmare 200 miljoner kronor i prispengar och det dubbla i sponsring- och reklamintäkter, pundet och varumärket ska förvaltas också.

Annika beskriver sig själv som ”kontrollfreak” och har förstås koll på allt som är nödvändigt för att bli bäst , oavsett idrott eller affärer. Egentligen tog varumärket Annika fart i samband med hennes uppmärksammade framträdande på The Colonial i Texas 2003. Det var då hon blev första kvinna sedan 1945 att spela på herrarnas tour i USA.

Förutom gigantisk exponering så blev Annika ett namn synonymt med ”guts and glory” och en tjej helt i amerikanernas smak. En idrottare att ta på allvar. Sedan dess har tankarna växt fram om en ny karriär vid sidan av tävlandet, men lika framgångsrik.

Kläder, parfym, vin – och bröllop

Annika har sin egen träningsakademi i Orlando i Florida. Annika Foundation är hennes stiftelse, i Sverige bär Scandinavian TPC hosted by Annika hennes namn liksom Annika Cup och Annika Team. I USA finns Annika Invitational.

Hon har en klädkollektion hos Cutter & Buck, egna designade kepsar från Gogie Girl, eget smycke och i vår ett eget rött vin (75% syrah, 25% cabernet) och en parfym som lanseras i USA på mors dag.

I januari gifter sig Annika med Mike McGee, som nu också är vd i Annikas bolag. Han säger till Svensk Golf att ”målsättningen är att expandera varumärket till nya affärsområden där vi kan tjäna pengar utan Annikas fysiska närvaro. Annika har varit världsetta i golfen och nöjer sig inte med mindre i affärsvärlden.”

Unik som bandesigner

Annika är också den enda kvinnliga golfaren i dag som designar golfbanor. Det började i Kina, på Mission Hills och fortsatte med Euphoria Golf norr om Johannesburg. Nu ska hon göra om Mount Pleasant i Charleston, USA och bygga en ny bana i Red Mountain i British Columbia, Samt en bana i Malaysia utanför Kuala Lumpur.

Ni kanske undrar om Sverige är aktuellt? Inte just nu. Varken för att bygga golfbanor, bo i sommarhus, eller flytta ”hem”. Jo, kanske en liten business där Annika lånar sitt namn till en ny serie produkter (Becare) för golfare som har problem med rygg, armbågar och liknande.

Men det är världen som är 38-åriga Annikas arbetsfält. I dag umgås hon, spelar med och träffar filmstjärnor, kändisar, framgångsrika människor på det mest naturliga sätt. Hon håller tal inför tusentals åskådare och verkar trivas med det.

Från den lilla tjej från Bro som var så rädd för att hålla segertal att hon valde att förlora i klubbmästerskapet, har det vuxit fram en slipad och världsvan affärskvinna med alla förutsättningar att lyckas även här. Framgång föder framgång.


 

Fakta

Namn: Annika Sörenstam

Född: 1970

Bor: Orlando, Florida

Familj: Gifter sig i januari med Mike McGee, mamma Gunilla, pappa Tom och syster Charlotta.

Intressen: Skidåkning, matlagning

Proffs: 1992

Tjänat: 194 miljoner kronor i prispengar, närmare 400 miljoner kronor i sponsrings- och reklampengar.

Meriter: 88 proffssegrar, varav 72 i USA. 10 segar i så kallade majors, de fyra största tävlingarna. Poängrekord (24) i Solheim Cup. 2001 Den enda kvinna som haft under 60 slag (59) i en tourtävling. 2003 den första kvinnan sedan 1945 att spela en tävling på herrarnas tour. Segrare i elva turneringar i USA 2002 (rekord). Åtta gånger världsetta, av nyhetsbyrån AP två gånger utsedd till världens främsta idrottskvinna.

Aktuell: Spelar i Dubai sin sista tourtävling. Nu fortsätter karriären som affärskvinna.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.