Skatteverket granskar fotbollsstjärnor

Skatteverket har ögonen på Sveriges mest välbetalda fotbollsspelare. I en hemlig granskning har Skatteverket synat några elitklubbar. Nu tvingas Henrik Larsson i Helsingborg, samt AIK och tre spelare betala över 5 miljoner kronor.

Skattehärvan i IFK Göteborg innebar att Skatteverket kom klubbarna på spåren och efter ett beslut 2007 synas elitföreningarnas rutiner vid framför allt övergångar. I lika hög grad handlar det om att informera om att använda rätt rutiner. Granskningen ska fortsätta under hela 2009

Alla klubbar gjorde på ett likartat sätt

- Det verkar ha varit ganska vanligt att agentersättningarna har betalts på det här sättet, säger Rolf Nilsson, samordnare för Skatteverket i södra Sverige, till Sportbladet.

Gemensamt för Helsingborg och AIK är alltså sättet att betala nya spelare och deras agenter. I allsvenskan har klubbarna lyssnat till varandra och tillvägagångssättet känns igen från den ena till den andra klubben.

Henrik Larsson, 37, tvingas nu betala 818 308 kronor till Skatteverket som använder en skarp ton i svaret till honom.

- Med din erfarenhet gällande byte av klubb kan din underlåtenhet att inte nämna att HIF betalat agentarvodet inte anses ursäktligt, skriver Skatteverket som har tittar närmare på betalningarna när Henrik Larsson lämnade Barcelona för Helsingborg sommaren 2006.

Skatteverket accepterar inte

Han fick 9,4 miljoner kronor i en så kallad sign on-bonus från HIF som också betalade Rob Jansen, Larssons agent sedan flera år, 922 000 kronor med hänvisning till att Jansen representerat klubben i förhandlingarna med Larsson.

Skatteverket accepterar inte alls den versionen utan menar att de 922 000 är Henrik Larssons pengar och det innebär att han ska betala skatt på beloppet och HIF arbetsgivaravgifter.

Henrik Larsson har tidigare omprövat Skatteverkets beslut, men utan resultatet, annat än att myndigheten skärper tonen:

- Du har under lång tid varit professionell fotbollsspelare. Under din karriär har du bytt klubb ett antal gånger. Du måste därför vara väl förtrogen med det praktiska förfarandet vid en övergång till en ny klubb.

- Att Rob Jansen är din agent framgår av ett flertal tidigare angivna tidningsartiklar. Samma sak framgår även av ovan åberopad hemsida från Sport Promotion (Jansens företag).
Henrik Larsson kan överklaga beslutet till länsrätten i Malmö.

Skattemiljoner i AIK

AIK och flera av spelarna drabbas på samma sätt. Här rör det sig om totalt 4,3 miljoner kronor extra i skatter för felaktigt utbetalda ersättningar till spelaragenter, skriver Sportbladet.

Spelarna det gäller är Ivan Obolo, Lucas Valdemarin, Dulee Johnson och Khari Stephenson. Skatteverket menar att det är de som ska betala sin respektive agent, vilka avtal de än har.

I klartext – klubben betalar lön till spelarna som arvoderar agenten. Därmed uppstår löneskatt och även arbetsgivaravgift. Det är vad som saknas i här aktuella fallen. Att agenterna skickar fakturor till föreningarna bedöms vara fel och ett sätta att undgå pålagorna.

AIK Fotboll AB ska betala 2,4 miljoner kronor extra i skatter, men Annela Yderberg, vd i AIK, säger i Sportbladet: ”Eftersom Skatteverket bestämt att det ska vara på det här sättet nu så har vi ändrat våra rutiner. Men det var väldigt oklart tidigare vad som gällde och därför kommer vi överklaga skattebesluten. Om vi inte får rätt så löser vi det ekonomiska då”.

Ivan Obolo och Lucas Valdemarin får nu skattetillägg om dryga 800 000 kronor vardera. Agent vid övergången var agenten Christian Bragarnik. Khari Stephenson har ett krav om 229 827 kronor. Här var Patrik Mörk och Patrick McCabe agenter. Dulee Johnson ska betala 103 437 kronor i ytterligare skatt. Hans agent var M de Vos, Holland.

Dessutom är AIK ålagt att betala 1,7 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter (för utbetalningarna till spelarna) och 700 000 kronor i mervärdesskatt (moms).

I AIK var reaktionen snabb och redan på onsdagen meddelade klubben att klubben ska överklaga Skatteverkets beslut. I ett pressmeddelande från  klubben står det att "AIK Fotboll AB delar inte Skatteverkets uppfattning och väljer att överklaga".

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.