De undkommer inte fängelse

Både Mats Persson och Jan Nilsson har i rättegångarna hävdat att de inte har gjort något brottsligt, men nu har Högsta domstolen beslutat att inte pröva domarna mot de två före detta ledarna i IFK Göteborg som dömts till fängelse för ekonomiska brott. Därmed står hovrättens fällande domar fast.

Det blir alltså ingen prövning av domarna i hovrätten i Göteborg som dömde förre klubbdirektören Mats Persson till fängelse i 1,5 år för bland annat grovt skattebrott och grov förskingring och förre kassören Jan Nilsson till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grov förskingring.

När IFK Göteborg värvade skyttekungen Peter Ijeh från Malmö FF 2003 inleddes det som nu leder till fängelse. Blåvitt hade egentligen inte råd med värvningen, men Ijeh gick med på att i stället för en sign on-bonus ta emot aktier värda 1,2 miljoner kronor, som en gåva från Jan Nilsson som var klubbens kassör.

Övergången fick en fortsättning när IFK Göteborg värvade Stefan Selakovic från Heerenveen 2005. Då användes Selakovics konto för att klubben skulle kunna ersätta Jan Nilsson. Selakovics kontrakt utformats på ett sätt som innebar att den transaktionen doldes.

Avslöjandet skedde när Peter Ijehs deklaration granskades av Skatteverket. Då uppkom misstankarna om en förtäckt lön som ska beskattas. Ekobrottsmyndighetens razzia i juni 2005 på Kamratgården, IFK Göteborgs anläggning, gav ytterligare klarhet.

Ursprungligen åtalades tre personer, förutom Persson och Nilsson även spelaren Stefan Selakovic, men han friades från brottsmisstankar.

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2009-09-01 22:26

1. Selakovic borde ha oxå blivit

Selakovic borde ha oxå blivit fälld.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.