20 miljoner fattas i konkursens Örgryte

Med 20 miljoner i skuld fanns det till slut inget alternativ. På fredagen ansökte Örgrytes Fotboll AB om konkurs vid tingsrätten i Göteborg. Samtidigt ökar hoppet i ÖIS om att återuppstå i ny skepnad.

Det innebär att alla kontrakten med spelare, tränare och anställda upphör och de är fria att välja annan arbetsgivare.

Det är klubbens aktiebolag som har hamnat i problem efter de senaste årens jakt på en etablerad plats i allsvenskan.

ÖIS-gården drabbas

Konsekvensen är att ÖIS-gården, som ägs av aktiebolaget, dras med i konkursen medan fotbollsverksamheten har sin fortsättning, dock med tillägget att representationslaget degraderas till division 1 Södra. Övriga sektioner som friidrott, brottning och bowling berörs inte.

Men det anmärkningsvärda är att den lediga platsen i Superettan tillfaller Qviding. Just det, den klubb som Örgrytes ledning diskuterar ett samgående med. Klubbarnas styrelse är positiva och nu ska frågan avgöras vid kommande årsmöte i respektive förening.

På Örgrytes hemsida skriver styrelsen ett långt brev till alla medlemmar och andra om bakgrunden till konkursen.

Projekten misslyckades

Där framhålls hur intäkterna från 2009 jämfört med 2010 minskade med 24 miljoner kronor medan ”kostnaderna för 2010 höll sig relativt väl inom ramen för budget, innebär detta att, på grund av inkomstbortfallet, en kraftig förlust för 2010, vilket väsentligt har påverkat likviditeten och därmed möjligheterna att i rätt tid betala skulder”.

Vidare konstateras att ”Örgryte IS avser att tillsammans med en partner uppföra och driva ett s.k. sporthotell. Efter det att Mölndals kommun ändrat förhandsbesked om bygglov och hänvisat annan mark än som ursprungligen var avsedd, har detta projekt försenats med åtskilliga månader. Om allt hade gått enligt ursprungliga planer, hade bolaget, via kapitaltillskott från Örgryte IS, redan under senhösten 2010 fått ett stort likviditets- och soliditetstillskott”.

Därför ansökte Örgryte Fotboll AB om en företagsrekonstruktion  och under ett par månader har bolaget försökt sälja eller belåna tomträtten till fastigheten där ÖIS-gården är belägen men utan att lyckas.

ÖIS har också försökt sälja spelare både på den svenska och internationella marknaden för att få in pengar, men inte heller det försöket gav den utdelning som det fanns hopp om.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.