Frontalkrock i racing-Sverige

Konfrontationen är total. Nu tar striden fart om miljonerna, uppmärksamheten och inte minst åskådarna i bilracingens Sverige. TTA har presenterat sina planer och utmanar STCC med sensationella nyheter.

Det mest uppseendeväckande vid onsdagens presskonferens på Grand Hotell i Stockholm var att ett stort antal banägare ansluter sig till nya TTA och de har gett klartecken till tävlingsdagar som i flera fall är de samma som STCC av tradition har använt i sin säsongskalender.

Erövrat klassiska tävlingar

TTA har därmed kunnat erövra Göteborgs City Race från STCC, likaså klassiska tävlingar som Västkustloppet i Falkenberg och Kanonloppet i Karlskoga.

Dessutom återkommer Anderstorp som tävlingsbana. Premiärtävlingen omges av hemlighetsmakeri, men vid finalen återkommer bilarna till Göteborg, men vad som då ska ske är fortfarande dolt.

TTA (Touring Car Team Association) har också gått in som ägare i mästerskapet Swedish Racing League och etablerar ett nytt svenskt racingmästerskap. Det ska bestå av huvudklassen TTA med de nya Hybridbilarna och Swedish GT med Audi R8, BMW Z4, Porsche 911 GT3 R, Ferrari 458 med flera.

Företrädarna består av många starka personligheter från racing-Sverige och alla är lika entusiastiska och menar att tävlingskonceptet är vad alla vill ha, stallen, banägarna och inte minst publiken.

Alla ska välja sida

Racing-Sverige delas i två läger och stora pengar står på spel. Här finns anhängare och motståndare. Det gäller att få den PR och uppmärksamhet som alla jagar via sina bilar och stödet från sponsorer.

Nu ska många välja sida. Några har uttalat sin ståndpunkt. WestCoast Racing, Flash Engineering, Volvo Polestar Racing och Brovallen Design är fyra stall som står bakom nya TTA. Dessutom finns uppbackning av Volvo och en sådan finansiär som ”Poker” Wallenberg.

STCC har via ägaren Rickard Pålsson utlovat en årlig satsning om 10 miljoner kronor fram till 2013 och har fått uttalat stöd från bl a Saab, Chevrolet och VW.

En segrare, en förlorare

Den stora och ödesmättade frågan är om banracingen i Sverige har utrymme för två stora aktörer. Nej, säger de flesta, men nu är striden inledd och ingen part vill backa.

Janne ”Flash” Nilsson (bilden) är banracingens kanske största profil, lika mycket entreprenör som förare, för att inte säga pådrivande och PR-ansvarig.

- Situationen har varit ohållbar som den andra parten har handlat. Vi hade inget annat val än att gå vår egen väg. Vi betonar sportsliga värden som det främsta och vi vill uppmuntra nya förare att komma fram. Det är avgörande.

TTA vill ha tävlingar med enhetliga bilar, där körkunskap och taktiskt sinne hos förarna ska avgöra.

20 bilar beställda för 25 miljoner

Han hävdar också:

- Det här har vi framfört åtskilliga gånger utan att få gehör. Den andra parten trodde inte att vi skulle agera. Nu har vi gjort det och fått ett fantastiskt stöd. Nu kör vi!

TTA har beställt 20 så kallade hybridbilar av franska Solution-F till en kostnad om 25-30 miljoner kronor. Affärsmodellen är den att stallen köper ett delägarskap i TTA och får rätt till en eller flera bilar.

"De körde på ett isberg"

Janne ”Flash” gör gällande att det finns ett intresse för mer än 30 bilar från olika stall och att alla inte kan få sin bil!

Han är en maktfaktor, men har själv han inte pratat med företrädare för STCC på flera månader, hävdar han.

- Vi har inte velat förstöra STCC, men de utmanade ödet. Nu är den situationen som är. Vad de än säger så drunknar det i vårt budskap. De körde på ett isberg när de presenterade nya regler i augusti i fjol.

Thomas Ejderhov

Fakta

Kalender – Swedish Racing League by TTA 2012*

28/4 – TBA
12/5 – Karlskoga
02/6 – Anderstorp
16/6 – Göteborg – City Race
07/7 – Falkenberg – Västkustloppet
18/8 – Karlskoga – Kanonloppet
01/9 – Anderstorp
15/9 – TBA
29/9 – Göteborg – Grande Finale

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.