Banracingens miljoner avslöjade

Samma dag som TTA presenterar Fredrik Ekblom som ytterligare en stjärnförare framkommer att STCC överväger ett lopp i Östersund 2012. Men framför allt, miljonspelet inom banracing har avslöjats.

Det är journalisten Lars-Ingvar Eriksson vid Dala Demokraten som avslöjar beloppen inom STCC. Han har följt racingserien sedan starten och skrivit om tävlingarna sedan 2000.

En vinnare, en förlorare....

Sponsorer, banägare och stallen har varje år ökat omsättningen i STCC, miljonerna har stigit takt med att tävlingarna har fått allt större uppmärksamhet och intresset har ökat hos publiken.

De två racingbolagen strider nu om pengarna och den konkurrensen innebär början till slutet för ett av bolagen, befarar många.

STCC omsatte, enligt Eriksson, 23 miljoner kronor 2010. Nära halva beloppet kom från stallen.

Sponsorer har hoppat av

Övriga, ca 12 miljoner, kom från huvudsponsorerna till de olika klasserna. Och då hör till saken att två av dessa har nu backat ur.

Dessutom, och till STCC:s stora besvär, stod de fyra TTA-teamen (Brovallen Design, West Coast Racing, Volvo Polestar Racing och Flash Engineering) för en omsättning tillsammans på cirka 90 miljoner i sin egen verksamhet under 2010.

Avhopparna lämnar rejäla hål i ekonomin.

TTA-stallen dominerar

Vid en granskning av det totala mediautrymme låg TTA bakom 60 procent av alla teamartiklar och förarna i jusst de teamen för 70 procent av alla förarrelaterade artiklar, enligt STCC:s egna mediarapporter.

Lars-Ingvar Eriksson påvisar också att TTA-teamen köpte 70 procent av alla inbjudningsbiljetter förra året.

Som om inte det skulle vara nog står avhopparna för sex av sju förar- och teamguld 2004-2010.

STCC har TV, TTA förarna

Med Fredrik Ekblom val och tidigare Rickard Göranssons och Jan ”Flash” Nilsson klartecken är flera av de starkaste och mest välkända förarna nu klara för TTA.

Det är just kampen om förarna och stallen som nu upptar bolagens ansträngningar.

Vad STCC har i TV-avtal har TTA i förare. Avgörande blir hur motorsportens största traditionella sponsorer väljer.
STCC:s ägare Rickard Pålsson tvekade länge i samtalen med TTA när en försäljning var aktuell. Till slut sa han nej och lät i stället meddela att han själv tänker satsat 10 miljoner kronor varje år. Nu prövas han och resurserna.

Tävling på Frösön

Tävling på en helt ny plats kan vara en väg till nya åskådare och nya pengar.

STCC:s representanter har synat Östersunds flygfält på Frösön.

- Vi har varit upp och tittat på möjligheterna ... bekräftar, säger STCC:s informationsansvarige Joakim Tärnström.
Åre Östersund Airport med sina långa banor är möjlig att förvandla enligt en liknande mobil banmodell som den som ska användas på Solvalla vid säsongsfinalen nästa år.

En riktig flygplatsbana

Förberedelserna är långt gångna och beslutet nära, den 11-12 augusti blir det tävling.

Alexander Danielsson, bygdens racingstjärna, är lyrisk när han får höra planerna:

- Det skulle kunna bli ett av de största loppen. Skithäftigt med en riktig flygplatsbana. På Storsjöns pärla med fjällen i bakgrunden, det är ju så vackert att man vill gråta. Tror att folk från hela Norrland skulle vallfärda. Det finns ju inga racingbanor i närheten, suget är jättestort, säger Danielsson.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.