En krasch är oundviklig

Den infekterade striden mellan Sveriges två racingserier tar allt större proportioner. Det är STCC mot TTA med människor med starka viljor och med resurser, dock inte tillräckligt stora. Nu framkommer också att sponsorerna backar.
Rickard Rydell vann STCC 2011 före Fredrik Ekblom och Tommy Rustad. Foto: Micke Fransson, Scanpix

 

Det är STCC:s vd Bob Huzell som medger:          

- Det är svårt för de som tävlar att hitta sponsorer.

PR-maskiner på högvarv

Förarna och teamen har drabbats erkänner Huzell efter helgens säsongsstart i STCC. En premiär utan särskilt många åskådare på Mantorp Park.

STCC har tappat fyra stall och flera stjärnförare till TTA. Efter avhoppen har parterna blivit bittra konkurrenter och i försöken att överträffa varandra har PR-arbetet intensifierats för att ändå försöka skapa ett intresse bland motoranhängarna.

Nu är det upp till bevis när tävlingssäsongen inleds. STCC startade utan större uppmärksamhet på Mantorp Park, TTA ska göra samma försök på Gelleråsen i Karlskoga i helgen.

"Tappar över 100 miljoner"

Om de är oeniga om mycket, allt från tävlingsreglementet till sportsliga villkor, råder ändå en gemensam uppfattning – det saknas både åskådare och sponsorer för att driva två racingserier i Sverige.

Det är kört från början. Men nu gasar båda parter, en kommer att krascha.

Bob Huzell, vd för STCC, deklarerar att svensk banracing kommer att tappa över 100 miljoner kronor i omsättning i år. 

- Förarna och teamen har drabbats, säger Bob Huzell.

Sponsorerna backar

Sponsorerna har tagit del av händelserna och ifrågasatt sina satsningar.

- 500 miljoner är vad alla som verkar inom banracingen omsätter. Men den summan blir mindre, erkänner Bob Huzell till SVT.

STCC har tappat resurser, det står klart. Frågan är hur TTA har lyckats med sina sponsoruppvaktningar.

- Det finns naturligtvis inte plats för två. Det är två förlorare i dagsläget och två mycket nervösa aktörer. Vart går publiken och så vidare. Det är det som kommer bli avgörande, säger SVT Sports motorexpert Jonas Kruse.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.