AIK förnekar bedrägeripengar

Inte nog med miljonerna från Panaxia. Nu anklagas AIK för att ha tagit emot 12 miljoner kronor från ett säkerhetsbolag som utreds för ekonomisk brottslighet. Det kan innebära att runt 20 sponsormiljoner kräver en förklaring.
Thomas Edselius är AIK:s vd sedan 14 månader och var inte med om affärerna med Panaxia. Det var däremot Annela Yderberg som förnekar att ett säkerhetsbolag ska ha betalar ut 12 miljoner kronor.


Det är Radio Stockholm som uppger att AIK under hösten 2009 fått 12 miljoner kronor av bolaget Skyddsteknik. Säkerhetsbolaget var en del av Panaxiakoncernen som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten för omfattande bedrägeri.

Inspelade telefonsamtal

Radions uppgifter får stöd av konkursförvaltaren i Skyddsteknik och därtill finns inspelade telefonsamtal och både hemliga och offentliga dokument.

Uppgifterna gör gällande att Skyddsteknik köpte på papperet värdeväskor av Panaxia. Men det var inte annat än fiktiva väskor och de leasades ut till finansbolag och belånades därtill.

AIK:s vd Thomas Edselius har hamnat i en besvärligt sits, inte minst beroende på att han har haft jobbet i 14 månader och att de så kallade affärerna skulle ha skett tidigare.

"Inget avtal med dem"

Edselius förnekar att klubben skulle fått pengarna:

”Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara så där rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det”, säger Thomas Edselius till P4 Radio Stockholm.

Till TT säger Annela Yderberg, AIK:s vd 2008–2012:

- Nu har nog något tagits ur sitt sammanhang och blivit en nyhet. Vi har inte gjort någon affär med det här företaget.

- Jag känner inte till företaget, men vi har inte haft något avtal med dem, i alla fall inte i någon så stor omfattning. Vi gjorde ett antal större affärer 2009 som gällde extern spelarfinansiering, men vi har lämnat i från oss precis alla underlag till Ekobrottsmyndigheten, säger Annela Yderberg.

VD:n en AIK-supporter

I stället framkommer att ett annat bolag, Laccord Ltd med närhet till Panaxia, varit inblandat.

Sedan tidigare utreds AIK för sponsorpengar som felaktigt ska ha betalats direkt till klubben från Panaxia.

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.

Ingick i styrelsen

AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Bandy-VM avgörs i Irkutsk vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien 28 mars – 5 april. Den nya hallen är en våt dröm för alla som drömmer om något liknande. Den kostar drygt 1 miljard kronor och rymmer 6 000 åskådare.

Den 27 januari arrangeras Idrottsgalan i Globen. I dag släpptes namnen på de som konkurrerar om Radiosportens Jerringspris för årets bästa idrottsprestation. Svenska folket är jury, konkurrensen är stenhård, vad sägs om Daniel Ståhl, Mondo Duplantis, Hanna Öberg, Sarah Sjöström, Frida Karlsson...

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Från och med 2021 är det slut med sponsorbidrag från Astra Zeneca till ungdomsidrotten i Södertälje!

En traditionell storsponsor, men beslutet är oåterkalleligt.

Konkurrensen om tv-rättigheter till sport är skarp. När väl kanalerna har gjort sin erövringar kommer nästa kamp – att hitta medarbetare. Sportvärlden i Sverige är inte helller så stor så konkurrensen om dugligt folk pågår alltid. Senaste nytt:. Alexander Axén lämnar, enligt Fotboll Direkt, tv-jobbet på C More för konkurrenten Discovery. Och där uppges att Jens Fjällström ska vara klar för en come-back.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.