AIK förnekar bedrägeripengar

Inte nog med miljonerna från Panaxia. Nu anklagas AIK för att ha tagit emot 12 miljoner kronor från ett säkerhetsbolag som utreds för ekonomisk brottslighet. Det kan innebära att runt 20 sponsormiljoner kräver en förklaring.
Thomas Edselius är AIK:s vd sedan 14 månader och var inte med om affärerna med Panaxia. Det var däremot Annela Yderberg som förnekar att ett säkerhetsbolag ska ha betalar ut 12 miljoner kronor.


Det är Radio Stockholm som uppger att AIK under hösten 2009 fått 12 miljoner kronor av bolaget Skyddsteknik. Säkerhetsbolaget var en del av Panaxiakoncernen som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten för omfattande bedrägeri.

Inspelade telefonsamtal

Radions uppgifter får stöd av konkursförvaltaren i Skyddsteknik och därtill finns inspelade telefonsamtal och både hemliga och offentliga dokument.

Uppgifterna gör gällande att Skyddsteknik köpte på papperet värdeväskor av Panaxia. Men det var inte annat än fiktiva väskor och de leasades ut till finansbolag och belånades därtill.

AIK:s vd Thomas Edselius har hamnat i en besvärligt sits, inte minst beroende på att han har haft jobbet i 14 månader och att de så kallade affärerna skulle ha skett tidigare.

"Inget avtal med dem"

Edselius förnekar att klubben skulle fått pengarna:

”Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara så där rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det”, säger Thomas Edselius till P4 Radio Stockholm.

Till TT säger Annela Yderberg, AIK:s vd 2008–2012:

- Nu har nog något tagits ur sitt sammanhang och blivit en nyhet. Vi har inte gjort någon affär med det här företaget.

- Jag känner inte till företaget, men vi har inte haft något avtal med dem, i alla fall inte i någon så stor omfattning. Vi gjorde ett antal större affärer 2009 som gällde extern spelarfinansiering, men vi har lämnat i från oss precis alla underlag till Ekobrottsmyndigheten, säger Annela Yderberg.

VD:n en AIK-supporter

I stället framkommer att ett annat bolag, Laccord Ltd med närhet till Panaxia, varit inblandat.

Sedan tidigare utreds AIK för sponsorpengar som felaktigt ska ha betalats direkt till klubben från Panaxia.

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.

Ingick i styrelsen

AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.