Miraklet och hemligheterna

Länge hölls uppgifterna hemliga, ingen fick avslöja något om boken och de som fick en viss insyn tvingades skriva på sekretessavtal. Om en vecka släpps Leksands IF:s bok, Laget som aldrig dog.
Per-Erik Perra Johnsson förmådde pumpa in optimism i laget samtidigt som en intensiv kamp skedde utanför isen för att inte Leksands IF skulle dö. Foto: TT

 

Ett antal utvalda journalister fick komma till Tegera arena för att förhandsläsa boken Laget som aldrig dog. 

- Förhandsintresset för boken är enormt stort och liknar intresset kring när boken Jag är Zlatan släpptes, deklarerade Leksands marknadschef Patric Skoglund.  

Flera avslöjanden

Spelarna i laget, styrelsen, fans och externa kändisar med koppling till Leksand har djupintervjuats och flera större avslöjanden utlovas i boken.  

- Då trycket och förhandsintresset är extremt stort och för att ge möjlighet till utvalda medier och journalister att läsa boken innan släpp valde klubben valt att gå ut med en förhandsläsning mot sekretess.

Bakgrunden till bokens förverkligande är att många människor vill veta vad som hände i föreningen under de senaste turbulenta åren. 

- Det är ett idrottsmirakel, och att det var just vi är bara roligt. Det berör inte bara Leksands-fans utan även andra idrottare och det kan intressera näringslivet, säger Patric Skoglund.

Bok bästa kommunikationen

Han betonar utgången av allt, att Leksand lyckades överleva. Om motsatsen inträffat, ja, de hade nog blivit något skrivet då också...

Klubbledningen tog beslutet att en bok bäst kunde berätta vad som hände bakom kulisserna. Daniel Nilsson Padilla från Rättvik är journalisten och författaren som fick uppdraget att hålla i produktionen.

Nu kommer de första uppgifterna.

Bo Liljegren blev vd vid Leksands Sparbank i februari 2014 och har följt händelserna i föreningen på nära håll.

Han hävdar i boken att Leksands IF kan ha gått i konkurs om inte klubben lyckats nå SHL via de dramatiska matcherna mot Modo i våras.

Bankdirektören friskriven

Liljegren har blivit friskriven från banksekretessen och han berättar om den ekonomiska hotfulla situationen. 

"Det var som att ge pengar till alkoholister, de köper bara mer alkohol”, berättar Liljegren enligt Sportbladet.

Banken sa ifrån, det var inte möjligt längre att klubben lånade pengar till spelarvärvningar. 

”Vi var tuffa mot klubbens ledning och sa; ’det här håller inte’. Det går inte alltid att banken skjuter in mer pengar. Man kan inte låna hur mycket som helst. Framför allt inte i det här läget när man låg som sämst till. De var tvungna att börja dra in mer egna pengar och sänka kostnaderna", berättar Liljegren. 

Räddningen blev att styrelseledamötet gick in mded privata pengar.

Rekonstruktion, men...

Ingen annan klubb inom hockeyn samlar så många anhängare och så stort intresse.

Det var under 2013 som bubblan sprack och det framkom att "Leksands skulder var störst i svensk idrott".

Några mycket dramatiska månader följde och hotet om att klubben inte gick att rädda fanns där hela tiden.

Slutligen var det möjligen att genomföra en rekonstruktion försöka hitta en väg tillbaka. 

I själva verket var utgifterna fortfarande större än intäkterna. När Leksand till och med dalade till jumboplatsen i hockeyallsvenskan var mörkret  totalt förra vintern. 

Ödet föreföll oundvikligt.

Överträffade fantasin

I det läget kom Per-Erik Johnson in som ny tränare, kunde skapa en optimistisk anda i laget och sakta, sakta vände allt, men att laget skulle nå play off till SHL och där lyckas maximalt, det överträffade nästan fantasin.

Men ofattbart nog skedde det och nu ska mycket av det som hände vara dokumenterat i ord och bild. Bankdirektör Liljegren, ledare i föreningen och spelare, alla har bidragit.

Boksläpp blir den 22 september, då Leksand har premiär hemma mot Djurgården

Thomas Ejderhov 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.