Fler tvingas dela på miljonerna

Jämfört med 2014 så hade den samlade föreningsidrotten 2016 ökat med 2,2 miljoner delltagartillfällen. Men det är inte bara av godo. När fler föreningar, lag och träningsgrupper ska dela på LOK-stödet kommer de att märka av de sänkta nivåerna under hösten 2017 när LOK-stödet betalas ut för första halvåret 2017.
Foto: Anders Wiklund / TT

Den nedåtgående trenden bland antal deltagande barn och unga i föreningarnas idrottsaktiviteter har nu vänt. Under 2016 har fler aktiviteter inom det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) rapporterats in än tidigare. 

– Idrotten är just nu inne i ett intensivt förändringsarbete för att nå våra gemensamma mål inför 2025. Att vi lyckas möta barn och unga med rätt slags verksamhet så att fler väljer att idrotta i förening och att fler stannar kvar längre är oerhört viktigt för oss, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och fortsätter:

– Ökningen av LOK-stödsaktiviteter har många olika förklaringar. Bland annat är det större barnkullar i de yngre åldrarna än de senaste åren, fler nyanlända deltar i idrottsföreningarnas aktiviteter, men vi ser också effekter av idrottens strategiarbete med fokus på idrott och rörelse för alla oavsett ålder och ambitionsnivå.

När fler föreningar, lag och träningsgrupper ska dela på LOK-stödet blir en ofrånkomlig konsekvens att stödet per aktivitet blir mindre.

– Det är olyckligt att vi tvingats sänka stödet per aktivitet för att det ska räcka till alla när vi nu blir fler som ska dela på samma summa. Vi vet hur viktigt LOK-stödet är för våra föreningar. Det är ett basstöd utan öronmärkning för att bedriva en bra kärnverksamhet, säger Björn Eriksson.

Idrottsföreningarna kommer att märka av de sänkta nivåerna under hösten 2017 när LOK-stödet betalas ut för första halvåret 2017.

– Statisk som den från LOK-stödet är viktig för oss och den positiva utveckling vi nu ser av antalet medlemmar och aktiviteter ger kraft och mod att fortsätta det strategiska utvecklingsarbetet ute bland våra medlemmar, i våra distrikt och ute i klubbstugorna. Sedan måste vi hitta lösningar för att upprätthålla LOK-stödsnivån när vi som nu på ett positivt sätt ökar i antal, säger Björn Eriksson.

Aktiviteterna från första halvan av 2017, som nyligen rapporterats, visar på fortsatt positiv trend i relation till ansökt stöd för våren 2016.

Fakta deltagartillfällen i LOK-stödet

År 2014: 56 420 337 deltagartillfällen
År 2015: 57 492 806 deltagartillfällen
År 2016: 58 677 630 deltagartillfällen

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.