”Typiskt att stora klubbar klarar sig”

Efter lång betänketid har nu Svenska bandyförbundet och dess licensnämnd godkänt AIK Bandys elitlicens. Förbundet har brottats med frågan sedan slutet av april. Under tiden har AIK rekryterat ledare och spelare.

Andreas Bergwall, förre landslagsmålvakten, tar över som ny tränare i AIK.

 

Förbundets besked var inget som Falu BS tillförordnade ordförande Anders Ors applåderar. Om AIK nekats licens hade Falun fått elitserieplatsen.

Saknar fortfarande svar

- Jag skrev till förbundet den 26 maj och undrade hur det skulle bli. Jag har fortfarande inte fått något svar. Det är bedrövligt. Men jag är inte förvånad även om beslutet känns märkligt. Stora klubbar kommer undan även om de har underskott lika stora som vår budget (3,5 miljoner kronor).

Ors skrev bland annat:

”Känslan är ändå hos många i Bandysverige att etablerade föreningar, de som anses viktiga för svensk bandy, behandlas på ett annat sätt än övriga. Detta skapar, som vi ser det, en ohållbar situation om inte det regelverk som finns följs till 100 procent vid varje enskild granskning, så ökar det på den förtroendekris som finns och som definitivt inte gynnar bandyn”.

Orsaken till granskningen

Anledningen till att AIK varit under luppen av licensnämnden är flera. Ett bolag kopplat till AIK Bandy hade enligt kronofogden en skatteskuld på 828 712 kronor. Dessutom misstänkte Skatteverket att svarta löner har förekommit.

I föreningens årsredovisningar från maj 2016 till sista april 2018 fanns inga anställda. Inga löner eller ersättningar hade betalats ut. Det är dock inte olagligt att löner betalas av externa bolag.

Nyligen kom ett pressmeddelande undertecknat av Marco Engberg, t f ordförande, där han bland annat skriver:

” I fråga om ekonomi står AIK:s bandyförening väl rustade inför 2019/20. Det investeringsavtal som klubben tecknade 2016 lider mot sitt slut men förhandlingar pågår om ett nytt. Oavsett hur det slutar måste AIK växa organisatoriskt och i år är det marknadsavdelningen som måste ta steget upp i eliten. Fjolåret såg ut att mot ett underskott på närmare 600 000 kronor men tack vare ovan nämnda avtal så pekar prognosen på ett litet överskott och medel är nu på väg ut för att helt avsluta 2018/19”.

Mycket händer i AIK

Vi förmodar att AIK gjort rätt för sig. Och det är mycket som händer i klubben. Per Fosshaug avgår som tränare för att i stället bli ambassadör och jobba med marknad och evenemang. Ny tränare blir målvakten Andreas Bergwall, 45 på måndagen, som fortsätter som målvakt. Oskar Robertson fortsätter som assisterande tränare.

1 maj anställdes Daniel Johansson från Peace & Love City (Borlänge Bandy) där han varit sportchef och klubbchef. 24 maj smällde det till ordentligt: Skyttekungen Patrik Nilsson skrev på för AIK sedan han efter tre år i Bollnäs inte fått förnyat kontrakt. Ironiskt nog gör AIK debut i elitserien den 1 november på bortaplan mot – Bollnäs.

Sedan har nyförvärven duggat tätt. En mycket meriterad och erfaren duo från Ryssland: Alexej Chizov, som tog sitt första VM-guld redan 2006 och Dmitrij Loginov, som spelade i Ljusdal 2004 - 05. Ytterligare en ryss har tillkommit: Alexander Kim, rysk mästare Neftjanik.

Men ungdomar har också värvats: Finlands skyttekung Kalle Lempinen, 22, som gjorde 36 mål och 24 assists för Mikkelin Kampparit.

Elias Engholm, 22, från Tellus, som gjorde 17 mål i elitserien i vintras.

Kevin Sterner, 23, målvakt från Tillberga.

Christian From, 22, från Peace & Love City, 31 mål i allsvenskan i vintras.

Inget kontrakt för Sjamsutov

En om inte längre finns kvar i AIK är evigt unge Rinat Sjamsutov, han fyller 46 på onsdag. Han blixtvärvades av AIK från Tillberga julen 2016 och har i högsta grad bidragit till AIK:s blixtresa till eliten. Rinat blev spelande tränare för herrarna A-lag och tränare för damerna.

I april gick hans kontrakt ut. Han har inte hört något från AIK och säger i en intervju med Bandypuls:

”Om jag fått chansen att gå tillbaka i tiden hade jag aldrig skrivit på för AIK”.

AIK ska inleda ett samarbete med Somalia Bandy. Det var Per Fosshaug som med en åsnas envishet lärde invandrargrabbarna i Borlänge att spela bandy. Så bra att de kvalificerade sig till VM.

Mycket händer i AIK Bandy. Det kommer nog mer…

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.