Östersunds fårelitlicensen

Ekonomiskt prövade Östersund FK beviljas fortsatt elitlicens för spel i herrallsvenskan i fotboll 2021. SvFF:s licensnämnd gav på måndagen klartecken för samtliga föreningar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan.

Licensnämndens ordförande, Richard Johnsson, varnar dock för framtiden.

Optimismen har återkommit i Östersund.

- Lagen har uppfyllt de krav vi ställer just nu. Fortsätter pandemin finns frågetecken kring flera lag. Det är trots allt publiken, som i snitt står för en fjärdedel av alla intäkter, som är avgörande, säger Richard Johnsson.

Östersund har varit föremål för licensnämndens intresse vid flera tillfällen och måndagens besked ger i varje fall för stunden arbetsro. 2021 blir lagets sjunde raka säsong i högsta serien. Tidigare ordföranden Daniel Kindbergs agerande i ekonomiska frågor är ännu inte avgjord rättsligt, ärendet ska senare upp i hovrätten.

I december 2019 nekades Östersund fortsatt spel i  allsvenskan. Licensnämndens dom överklagades. SvFF:s överklagande nämnd rev upp beslutet och strax före jul 2019 var Östersund åter ett allsvenskt lag.

 Med kravet att återkomma med en handlingsplan som kunde visa hur föreningen skulle vända ett negativt eget kapital till minst noll vid slutet av det här året.

-Vi är otroligt glada över att vi uppfyller alla kriterier och planenligt kan fortsätta jobba framåt och även 2021 erbjuda allsvensk fotboll på Jämtkraft Arena, säger ordförande Mathias Rasteby till föreningens hemsida.

Samtliga som har beviljats elitlicens har intygat  kravet på betalningar per den 30 augusti 2020, samt verifierat att de inte saknar förutsättningar för att bedriva verksamhet hela nästkommande år. De uppfyller också övriga krav för elitlicens som huvudtränare, säkerhetansvarig säkerhetsutrustning samt medicinsk undersökning.

Två lag, Akropolis i superettan och Växjö i damallsvenskan får grönt ljus, trots negativt eget kapital i sina periodserade bokslut den 31 augusti. Nämnden anser att bristen kan hänföras till pågående pandemi och tillämpar regelbokens paragraf 14 om ”särskilda skäl”.

-Covid-19 är något som lagen inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över, skriver nämnden på SvFF:s hemsida.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.