Skidskytte växer på längdåkningens bekostnad

Skidskytte lockar nu fler framför TV-apparaterna än vad längdåkarna gör. Det visar SportExpressen som tagit fram tittarsiffrorna tillsammans med Bobby Baksi, projektledare för SVT:s Vinterstudion. 

Förra lördagen, 5 december, såg 1 349 000 tittare dramatiken i damstafetten från finska Kontiolahti. Senast längdåkningen kunde matcha den siffran var under VM i Seefeld 2019 då 1,5 miljoner tittade vid något tillfälle.

Siffror från världscupen där längdskidorna kunde mäta sig med skidskyttarna?

- Då måste vi gå tillbaka ända till 2017, säger Baksi.

Fantastiska siffror

Dagen efter damstafetten den 5 december såg 1,3 miljoner damernas jaktstart; 1,2 miljoner herrarnas stafett. Siffror som Svenska skidskytteförbundet bara kunde drömma om för några år sedan.

- Det är fantastiska siffror, säger Bobby Baksi.

Han får gå tillbaka till skidskytte-VM 2019 för att hitta en jämförbar siffra. Då nådde man som högst 1 385 000 tittare under ett lopp.

Elviras kanonsträcka

Ideliga framgångar

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att skidskyttarna övertrumfade längdåkarna på lördagen. I damernas stafett spurtade lillasyster Elvira Öberg Sverige till en tredjeplats efter en storstilad insats på sistasträckan sedan storasyster Hanna fått bendarr i sista skjutningen på tredje sträckan och skjutit tre bommar.  Sen följde herrarnas jaktstart där Sebastian Samuelsson låg trea inför sista skjutningen men där sköt han bort pallplatsen med två bommar – med ett trasigt gevär. Dessutom föll han under loppet. Undra på att Samuelsson ilsket slog staven i snön när han passerat mållinjen som 10:a.

Längdåkningen kunde på lördagen konkurrera med tävlingar i Davos – utan deltagare från Finland, Norge och Sverige. Inte så intressant om man säger så… Lika ”intressant” blir det nästa helg i Dresden – utan åkare från de nordiska länderna.

Till nästa säsong tappar SVT nästan all längdåkning till Nent Group medan kontraktet med skidskyttet är garanterat till 2026 plus en option på ytterligare fyra år. Det är skidskyttet som sitter i förarsätet nu. Skyttet snor marknadsandelar från längdåkningen i form av sponsorer och tittare.

- Vi är otroligt glada över framgångarna. Det skapar ett ökat intresse för oss och gör det enklarare för framtiden, säger Håkan Blidberg i telefon,  marknads och kommunikatioansvarig i skidskytteförbundet.

Har ni några nya sponsorer på gång?

- Det rör på sig hela tiden men under tävlingssäsongen skrivs inga nya kontrakt.

Tiotals miljoner?

13 november kunde Skidskytteförbundet presentera en ny huvudsponsor: Monitor ERP System med huvudkontor i Hudiksvall. Det är det största sponsorkontrakt Skidskytteförbundet signerat och SportExpressen erfar att det handlar om tiotals miljoner kronor. 

Idrottens Affärer var blygsammare i sin nyhetstext och tippade på tio miljoner. Företaget startade 1974 och har 310 anställda, varav 170 i Glada Hudik. Monitor expanderar snabbt på nya marknader i Europa med sitt banbrytande affärssystem för tillverkande företag. Monitor har 4 500 kunder.

Dessutom växlar Monitor upp avtalet med Skidskytteförbundet mellan år tre och sex. Mera lök på laxen: företaget betalar en bonus för varje pallplats, elva just nu.

- De två senaste helgerna har varit jävligt dyra för oss. Men det är vi glada för. Det är ju det här vi vill, säger Morgan Persson, vd med ett skratt till ExpressenSport.

Räkna med mer utgifter på söndagen, direktör Persson. Damerna kör jaktstart, 10 km, herrarna stafett 4x7,5 km. Och nästa helg blir det ytterligare tre tävlingar i Hochfilzen. Samtliga atleter och annan personal stannar i Hochfilzen. Under vistelsen i Kontiolahti utfördes 2 300 tester i IBU:s (det internationella förbundet) regi. Lika många tester utförs i Hochfilzen. IBU betalar.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.