Miljon-satsningar räddar bandyn

Hundratals miljoner satsas nu i Sverige för att rädda bandyn från undergång.Den klubb som inte får sin kommun att satsa på en bandyhall har snart heller ingen elitbandy – eller kanske ingen bandy alls. Edsbyn var först, nu vaknar den ena kommunen efter den andra i Sverige. På flera orter pågår byggnationer, på andra håll pågår ett intensivt arbete med projekteringar och finanseringsformer.

Bandy-Sverige ska få sin elitserie. Samtidigt står det klart att den klubb som inte får sin kommun att satsa på en bandyhall har snart heller ingen elitbandy – eller kanske ingen bandy alls. Edsbyn var först, nu vaknar den ena kommunen efter den andra i Sverige. På flera orter pågår byggnationer, på andra håll pågår ett intensivt arbete med projekteringar och finanseringsformer.

Västerås har kommit långt, Sandviken räknar med att hinna klart till nästa säsong, det samma gäller Surte. I Vetlanda räknar man kallt med ett bygge, Vänersborg har fått klartecken och i Lidköping finns en uttalad vilja bland politikerna. Falun slår på stort och bygger en multihall.I Karlstad pågår en utredning, och det gäller också Gustafsberg och Sundsvall.Uppräkningen kan fortsätta.

Bandy-Sveriges framtid är bandyhallar. Klubbar utan tak över huvudet behöver inte göra sig besvär, tendensen är klar – människor ställer sig inte längre utomhus och tycker att enbart en bandymatch är särskilt uppmuntrande. Av dagens åtta klubbar i elitserien tycks det bara som om Bollnäs ligger efter i utvecklingsarbetet.

Annars var just hälsingar föregångare. Edsbyn Arena har blivit en succé. Nu hakar allt fler klubbar på och vill bygga egna bandyhallar. För de mest storslagna planerna står Västerås. Rocklunda Bandystadion ska bli en mulitiarena med plats för 10 000 åskådare till en kostnad om 50 miljoner.
Västerås stad, Västerås SK och Tillberga Bandy samarbetar i projektet. Arenan ska innehålla loger och eventuellt en restaurang och hallen även användas för andra arrangemang.
- I och med detta skulle Västerås äntligen få en naturlig mässhall. Det finns ju inte idag. Vi kommer att kunna erbjuda 8 000 kvadratmeter golvyta, säger Karl-Erik Eckemark i Västerås SK.
Och finansieringen?
- I ett separat arenabolag kan man teckna aktier och därmed får vi ett aktiekapital på uppskattningsvis fem miljoner kronor. Sedan belånar vi resten hos en kreditgivare, precis som man gör med alla andra fastigheter.

100 miljoner beräknas hallen kosta i Sandviken. Hela projektet är möjligt tack vare Stiftelsen Anna och Albert Göranssons Minne.Göransson Arena blir större än som var tänkt från början. Isytan ska mäta 69x115 meter. Där ska finnas plats för 4 500 åskådare, varav 3 700 sittande.I mars trycks spaden i backen och i månadsskiftet januari-februari 2008 är ambitionen att Knatten Cup ska bli invigningsturneringen. Men förhoppningarna är att annandagsmatchen i elitserien ska spelas i Göransson Arena, även om det då ser ut som en byggarbetsplats.
De ansvariga pekar på det positiva i att återvinna värme. En metod som ska spara miljoner.

Arena Vänersborg, en inomhushall för idrott och andra arrangemang, ska stå klar till hösten 2008.
- Det är viktigt att vi fortsätter utveckla Sportcentrum, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Göran Ljunggren (s).
Edsbyn var först, Västerås, Sandviken och Surte hinner sannolikt före, men nästa arena där det spelas bandy inomhus i Sverige blir förmodligen i Vänersborg.
Politikerna är överens om att satsa 90 miljoner för att få en hall med yttermåtten 122x85 meter, en isyta om 69x113 meter, plats för 3000 åskådare, och därtill möjlig att utnyttja för näringslivet. Dessutom påpekas att isytan rymmer tre ishockeyrinkar.

Bandyklubbarna i Vetlanda tog själva tag i saken. De såg i höstas varthän det lutade med hallprojektet på Tjustkulle. Ett projekt som blev alltför vidlyftigt. Nu styr klubbarna själva och tror på att en hall i Vetlanda är klar till säsongen 2007/2008.Konceptet är resultatet av ett samarbete mellan Vetlanda BK, Skirö AIK och Nävelsjö SK. Klubbarnas representanter har svarat för ett intensivt arbete sedan i november

 

- Vi har inte fått ett enda nej, när vi har frågat människor om de vill ställa upp, menar man samstämmigt i projektgruppen som vill starta ett aktiebolag med minst 500 000 kronor i aktiekapital och de pengarna ska komma från föreningarna, företagarna och privatpersonerTotala kostnaden beräknas blir en tiondel av Nya Tjustkulleprojektets kostnader, dvs runt 20 miljoner.Det blir inget lyxbygge, utan funktionellt och placerat ovanpå och runt dagens isparkett.

I Falun slutförs projekteringen av en hall där det ska spelas bandy i november. Här satsas på en multihall för runt 70 miljoner kronor. Arenaprojektet har redan i dag starkt stöd av Svenska Skidförbundet som ser nya möjligheter i samband med skidspel och ett eventuellt VM. Sedan kommunstyrelsen har röstat ja till ett projekteringsbidrag om en miljon kronor går arbetet in i ett intensivt skede. Nästa avgörande möte blir den 27 februari då kommunstyrelsen ska ta ställning.

Lidköping finns en politisk vilja att agera för en bandyhall och i Karlstad är en utredning tillsatt med uppgift att bygga tak över Tingvallas bandyplan.
- Om vi ska bygga tak måste driftkostnaderna för Tingvalla effektiviseras, säger Mats Ahrén på fastighetskontoret.
- Med bättre driftsekonomi, exempelvis återvinning av frysmedel, kan ett bygge var möjligt. De bandystäder som har en framtid är de med hall. I dag är det inte många som ställer sig på en bandyläktare när det ösregnar.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.