Ett första steg mot ny arena i Kalmar

Egentligen skulle Kalmars nya fotbollsarena varit klar i år. Men alla protester och frågor runt finansiering och ägarbildningen innebär att först 2011 ska svenska mästarna spela fotboll på en modern arena - om nu inte lånevillkoren stoppar bygget.

– Det enda skälet till att inviga arenan 2010 skulle vara att vi har 100-årsjubileum. Men sportsligt ger det nog inga positiva effekter, och sedan tar det tid att trimma in organisationen på den nya arenan, säger Johnny Petersson (s) som lovade i sitt 1-majtal att det skulle vara spelbart till just jubiléet.

Men nu ser alla parter ingen vinst med att forcera färdigställandet och en sen öppningsmatch på hösten.
– Vi kommer säkert att ha en arena klar under hösten 2010. Men det finns inga fördelar med att öppna i slutet på säsongen, säger Johnny Petersson, ordförande för Kalmar FF, till tidningen Barometern.

Nu ska avtalet Kalmar kommun, Sveafastigheter och Kalmar FF finslipas. Tidsplaner ska omarbetas och inte minst ska uppgörelsen med Swedbank om ett lån på 230 miljoner kronor slutföras och det är den mest avgörande punkten i projektet.

Det är något som också Simon de Chateau vd på Sveafastigheter betonar:
– Vi är glada över länsrättens beslut även om det kändes givet. Det är bara dock ett litet steg på väg mot arenabygget.

All förändring på finansmarknaden har påverkat villkoren. Därtill har Sveafastigheter satt stor betydelse i den förväntade värdehöjningen på de närliggande fastigheterna på området, där det är tänkt att två nya hus om totalt 12 000 kvadratmeter ska byggas.

Byggherre blir Peab som står beredda med spaden.
- Det måste finnas garantier om finansiering innan vi kan köra i gång. Det juridiska är avklarat, men det saknas fortfarande andra bitar, säger Gösta Sjöström informationschef på Peab, till Barometern.

Fakta

I augusti tog kommunfullmäktige i Kalmar beslutet att bli borgensman för lånet på 100 miljoner kronor, som skulle möjliggöra bygget av Kalmar Arena, till den planerade ägaren Handelsfastigheter AB, som är dotterbolag till arenamarkägaren Sveafastigheter AB.

Fullmäktiges beslut överklagades av fem kommuninvånare.

Enligt kommunallagen är riktat stöd av skattemedel till enskilda näringsidkare förbjudet. Nu fick länsrätten uppgiften att tolka den regeln. Kommunens motiv till engagemanget var att arenan har stor allmännyttig betydelse även om dess främst ändamål gäller Kalmar FF:s fotboll.

Länsrätten avslog överklaganden och menar att kommunfullmäktiges beslut är lagligt. Det betyder att borgensåtagandet är tillåtet. Länsrätten menar också att de klagande inte har visat på vilket sätt stödet skulle vara ett individuellt stöd riktat till enskild näringsidkare.
 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.