Finanskrisen hotar nationalarenan

Allt vad som gäller Nya Nationalarenan i Solna är gigantiskt. Även problemen. Nu slår finanskrisen hårt mot anläggningen och den stadsdel med köpcentrum som planeras. Det hjälper inte att arenan ska heta Swedbank Arena.

Egentligen skulle byggstarten ha skett under 2008. Men det har inte varit möjligt och nu avslöjas att planeringen av jättebygget har problem. Finanskrisen möjliggör inte ett fortsatt arbete i den takt som var tänkt.

Bankerna har en mera motvillig attityd till att låna ut pengar, såväl till enskilda som storslagna byggprojekt. Därför har byggkoncernen Peab svårt att lösa finansieringen, skriver DN Ekonomi.

När bankerna lite oroat ser man på den allt mera växande lågkonjunkturen och den stigande arbetslösheten är frågan hur kraftigt konsumtionen påverkas framöver. Sålunda är bankerna skeptiska till alla planer som berör köpcentrum.

Efter årsskiftet ska Solnas kommunfullmäktige ta det sista och avgörande beslutet om arenabygget. Innan dess ska ägarna, Svenska fotbollförbundet, Peab, fastighetsbolaget Fabege, statliga Jernhusen och Solna stad, träffas för att diskutera situationen. Det mötet i det s k Arenabolaget den 16 december bestämmer fortsättningen för projektet.

Aktörerna i Arenabolaget ska tillsammans bidra med 900 miljoner kronor. Det är den återstående summan som utgör problemet. Ursprungligen gällde ett lån om 900 miljoner, men i takt med projekteringen visar det sig att det behövs mera pengar.

Swedbank är en aktör som har funnits med i bilden sedan inledningen. Banken köpte också namnrättigheterna till arenan och framstår ännu som den självklara finansiären. Banken har tillsammans med Sparbanksstiftelserna köpt namnet till arenan. Till DN säger nu Peter Nygårds, ansvarig för samhällskontakter på Swedbank:

- Nej vi har inte förbundit oss att finansiera bygget av arenan. Vi har köpt namnrättigheten till 2024 med en möjlighet att bidra med -finansieringen. Men det innebär inte att finansieringen är färdigförhandlad eller bindande.

Men Lars-Erik Salminen (m), kommunstyrelsens ordförande, är av annan åsikt:
- Vi har ett avtal och de har förbundit sig att låna ut pengar för den del som inte kapitalet och försäljningen av byggrätter täcker. Projektet står på en stabil grund.
 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.