Här är Djurgårdens arenabygge

Djurgården vill bygga en egen arena för 425 miljoner och ser Arena Djurgården vid Östermalms IP klar 2014. Därmed blir arenafrågan ännu mer tillspetsad eftersom bygget av såväl Nationalarenan i Solna som Stockholmsarenan vid Globen är påbörjade.

På onsdagen tillkännagavs alltså Djurgårdens planer, där det heter att bara formella beslut innan Djurgården Fotboll kan börja bygget av en ny arena på Norra Djurgården. Målet är att redan under 2011 ta det första spadtaget för en ”grön” arena på den plats där Östermalms IP nu ligger.

Det intressanta är också rekationen från de styrande i Stockholms Stad. DN har pratat med flera av dem.

Men gemensamt för Lennart Ahlgren, ståthållare och den som är ytterst ansvarig för detta på Djurgårdsförvaltningen, Kjell Olofsson, tf idrottsdirektör i Stockholm och kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) är att de alla är tveksamma till vad Djurgården nu kommunicerar.

Det finns hinder, det saknas beslut, frågor har inte ens diskuterat och i vissa fall är det inte möjligt att göra som Djurgården uppgav på presskonferensen.

Finansieringen nära lösning

- Vi vill skapa världens mest miljövänliga arena. Därmed blir det ett fantastiskt komplement till den nya gröna stadsdel som håller på att växa fram på norra Djurgården, säger Tommy Jacobson, ordförande i Djurgården Fotboll.

Efter säsongen 2013 kan inte klubben längre få spela på Stadion och därför har diskussionerna om en ny arena pågått i nära tre år. Djurgården vill dessutom ha sin egen arena i syfte att tjäna mer pengar på en egen försäljning.

- Genom att finansieringen börjar falla på plats vet vi att själva arenan inte kommer att kosta stockholmarna något, avslöjar nu Tommy Jacobson.

Politikerna vill lyssna

Det är ett viktigt för att inte säga avgörande besked som politikerna i Stockholms Stad vill höra, ja, framför allt lyssnare närmare på.

- De behöver bara upplåta marken för bygget. Tack vare finansieringen hyser vi nu gott hopp om att nå en positiv överenskommelse med staden. 

Tommy Jacobsson berättar också att vid en presentation för Kungliga Djurgårdens Förvaltning framkom att de inte kommer att motsätta sig byggandet av arenan.

Plats för 18 000 åskådare

Enligt de skisser från arkitektföretaget Tema Arkitekter ska arenan rymma nästan 18 000 personer och byggkostnaden beräknas till 425 miljoner. Tanken är också att arenan ska bli en mönsteranläggning när det gäller energieffektivitet och grönt tänkande.

- Det är självklart att vi vill satsa på en grön profil, slår Tommy Jacobson fast.

- Arenan ska ju komplettera den gröna stadsdel som håller på att växa fram på Norra Djurgården.

Om alla planer går i lås sker det första spadtaget under 2011 och den nya arenan kan då stå klar senast 2014.

Betonar ett "idrottsligt nav"

Från Djurgården är man ivriga att framhålla att ett nytt idrottsnav i norra Stockholm skapas.

- Med grannarna i Idrottsparken bland annat GIH, tennishallar och ryttarstadion och den friidrottsverksamhet som bedrivs på Stadion tror vi stenhårt att den nya arenan kan bidra till den idrotts- och friskvårdsprofil som Stockholm vill ha.

- Det kommer dessutom att skapas ytterligare anläggningar i området och Stadion kommer att sjuda av aktivitet året runt, med bland annat friidrott på sommaren och skridskor på vintern.

De ifrågasätter planerna

Fakta


Här är Djurgårdsarenan
Arenan rymmer närmare 18 000 åskådare (16 000 sittplatser)
Fotbollsplanen mått 68 x 105
Utvändiga mått ca 120 x 175 meter
Höjd 10 meter jämfört med Lidingövägen
8 omklädningsrum, varav 2 huvudomklädningsrum
Separata rum för domare, bevakning, läkare och sjugymnast
Press, heders- och VIP-läktare
24 loger á 15 kvm med läktarplatser
50 journalistplatser
Media/pressrum 210 kvm med cafeteria
Supporterlokaler 700 kvm
VIP/media-loger
Separata rum för TV-sändningar
Kansli/kontor 655 kvm
Butiksytor
Souvenirbutik
30 försäljningsställen
Restaurang 700 kvm
Cafeteria 210 kvm
100 toaletter och 100 urinoarer
Gym
Cirka 10 000 kvm kommersiella lokaler (uthyrningsbara)

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.