Här är Djurgårdens arenabygge

Djurgården vill bygga en egen arena för 425 miljoner och ser Arena Djurgården vid Östermalms IP klar 2014. Därmed blir arenafrågan ännu mer tillspetsad eftersom bygget av såväl Nationalarenan i Solna som Stockholmsarenan vid Globen är påbörjade.

På onsdagen tillkännagavs alltså Djurgårdens planer, där det heter att bara formella beslut innan Djurgården Fotboll kan börja bygget av en ny arena på Norra Djurgården. Målet är att redan under 2011 ta det första spadtaget för en ”grön” arena på den plats där Östermalms IP nu ligger.

Det intressanta är också rekationen från de styrande i Stockholms Stad. DN har pratat med flera av dem.

Men gemensamt för Lennart Ahlgren, ståthållare och den som är ytterst ansvarig för detta på Djurgårdsförvaltningen, Kjell Olofsson, tf idrottsdirektör i Stockholm och kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) är att de alla är tveksamma till vad Djurgården nu kommunicerar.

Det finns hinder, det saknas beslut, frågor har inte ens diskuterat och i vissa fall är det inte möjligt att göra som Djurgården uppgav på presskonferensen.

Finansieringen nära lösning

- Vi vill skapa världens mest miljövänliga arena. Därmed blir det ett fantastiskt komplement till den nya gröna stadsdel som håller på att växa fram på norra Djurgården, säger Tommy Jacobson, ordförande i Djurgården Fotboll.

Efter säsongen 2013 kan inte klubben längre få spela på Stadion och därför har diskussionerna om en ny arena pågått i nära tre år. Djurgården vill dessutom ha sin egen arena i syfte att tjäna mer pengar på en egen försäljning.

- Genom att finansieringen börjar falla på plats vet vi att själva arenan inte kommer att kosta stockholmarna något, avslöjar nu Tommy Jacobson.

Politikerna vill lyssna

Det är ett viktigt för att inte säga avgörande besked som politikerna i Stockholms Stad vill höra, ja, framför allt lyssnare närmare på.

- De behöver bara upplåta marken för bygget. Tack vare finansieringen hyser vi nu gott hopp om att nå en positiv överenskommelse med staden. 

Tommy Jacobsson berättar också att vid en presentation för Kungliga Djurgårdens Förvaltning framkom att de inte kommer att motsätta sig byggandet av arenan.

Plats för 18 000 åskådare

Enligt de skisser från arkitektföretaget Tema Arkitekter ska arenan rymma nästan 18 000 personer och byggkostnaden beräknas till 425 miljoner. Tanken är också att arenan ska bli en mönsteranläggning när det gäller energieffektivitet och grönt tänkande.

- Det är självklart att vi vill satsa på en grön profil, slår Tommy Jacobson fast.

- Arenan ska ju komplettera den gröna stadsdel som håller på att växa fram på Norra Djurgården.

Om alla planer går i lås sker det första spadtaget under 2011 och den nya arenan kan då stå klar senast 2014.

Betonar ett "idrottsligt nav"

Från Djurgården är man ivriga att framhålla att ett nytt idrottsnav i norra Stockholm skapas.

- Med grannarna i Idrottsparken bland annat GIH, tennishallar och ryttarstadion och den friidrottsverksamhet som bedrivs på Stadion tror vi stenhårt att den nya arenan kan bidra till den idrotts- och friskvårdsprofil som Stockholm vill ha.

- Det kommer dessutom att skapas ytterligare anläggningar i området och Stadion kommer att sjuda av aktivitet året runt, med bland annat friidrott på sommaren och skridskor på vintern.

De ifrågasätter planerna

Fakta


Här är Djurgårdsarenan
Arenan rymmer närmare 18 000 åskådare (16 000 sittplatser)
Fotbollsplanen mått 68 x 105
Utvändiga mått ca 120 x 175 meter
Höjd 10 meter jämfört med Lidingövägen
8 omklädningsrum, varav 2 huvudomklädningsrum
Separata rum för domare, bevakning, läkare och sjugymnast
Press, heders- och VIP-läktare
24 loger á 15 kvm med läktarplatser
50 journalistplatser
Media/pressrum 210 kvm med cafeteria
Supporterlokaler 700 kvm
VIP/media-loger
Separata rum för TV-sändningar
Kansli/kontor 655 kvm
Butiksytor
Souvenirbutik
30 försäljningsställen
Restaurang 700 kvm
Cafeteria 210 kvm
100 toaletter och 100 urinoarer
Gym
Cirka 10 000 kvm kommersiella lokaler (uthyrningsbara)

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.