Ecclestone stoppar F1 i England

Det blir inget Formel 1-lopp på Silverstone nästa år. I alla fall inte om F1-bossen Bernie Ecclestone får som han vill. Hans beslut skapar ilska i det racingtokiga England.
Den 13 oktober ska schemat för 2005 års Formel 1-säsong godkännas av det internationella bilsportförbundet. Ett klassiskt tävlingslopp saknas i det preliminära schema som presenterats av Bernie Ecclestone - Storbritanniens GP på Silverstone.

Det kan betyda att att Storbritannien för första gången missar ett F1-lopp sedan starten 1950. Det vore ett hårt slag, inte minst för området South Northampshire, då tävlingen på Silverstone varje år betyder intäkter motsvarande 400 miljoner kronor för näringslivet i området.

Enligt BBC sägs Ecclestone, Formel 1-sportens mäktige man, ha krävt motsvarande 120 miljoner kronor av arrangörerna BRDC (British Racing Drivers Club) för att få arrangera tävlingen.

Chef för den organisationen är en av sportens stora namn, skotten Jackie Stewart. Han kallar Ecclestones beslut en katastrof och uppmanar honom att tänka om.
- Skillnaden mellan det Ecclestone begär och det vi kan skaffa fram är inte så stor, men vi kan inte gå hela vägen. Det går inte. Bara ett regeringsbeslut kan rädda oss. För industrin, sporten och landet vore det nödvändigt, säger Jackie Stewart till BBC.

Men den brittiska regeringen ger inte mycket hopp. Den gav ett ekonomiskt stöd till upprustningen av Silverstone år 2002, men i själva förhandlingen mellan arrangörer och F1-cirkusen vill man inte delta.

Bernie Ecclestone anses vara en av Storbritanniens allra rikaste personer och den som har högst inkomst per år. Något popularitetspris lär han inte få av sina landsmän om han slopar Silverstone. Redan har namninsamlingar startats, debattartiklar skrivits och mycket arga röster höjts.

F1-cirkusen har den senaste åren jagat nya arenor, där de stora tobaksbolagen är välkomna som sponsorer. Tobaksindustrin är ju en av F1-cirkusens största välgörare. Ecclestone har också som målsättning att hitta nya marknader för tv-tittandet. Tidigare i år kördes F1 i Bahrain för första gången och i helgen i Shanghai, Kina.
Det är genom EU-direktiven angående tobaksreklam främst tävlingarna i Europa som då riskerar att hamna utanför F1-kalendern.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.