Tjejmilen kulmen på kvinnoåret

30 576 deltagare från 23 nationer deltar i den 28:e Tjejmilen på lördag. Det är kulmen på det största motionsåret någonsin. Aldrig har så många testat sin kondition, aldrig har arrangörerna tjänat så mycket, runt 250 miljoner kronor.

Den fantastiska ökningen förklaras mycket av att kvinnorna deltar i betydligt högre grad än tidigare.

30-procentigt ökning av kvinnor

De stora loppen, om det så gäller springa, åka skidor eller cykla, lockar flest nya deltagare.

Ökningen av kvinnor ligger på uppemot 30 procent, enligt en beräkning från RF. Ha då i tanken att för bara några år sedan utgjorde kvinnorna blott en femprocentig andel.

Några exempel - Göteborgsvarvet framhåller en ökning med 32,4 procent, Midnattsloppet påvisar 38 procent, Vasaloppet tar emot allt flera kvinnor på såväl Tjejvasan som de övriga loppen. Yttersta beviset utgör Lidingöloppet där 117 kvinnor anmälda sig 1986 medan motsvarande antal i fjol var 2 868.

En mångmiljonindustri

Dessa motionsarrangemang har utvecklats till mångmiljonaffärer. Det är en industri som bara växer. I förberedelser och genomförande, i kläder och utrustning, kringarrangemang och mässtält.

Alla leverantörer av all rekvisita hänger på och de stora sportmärken mutar in sina lopp. Deltagarna förvissar sig om att de klär sig rätt och är beredda att betala för att vara utrustade på bästa sätt.

Enbart anmälningsavgiften i de största sommarloppen hamnar på 191 miljoner kronor. Lägg till Vasaloppets alla evenemang under vintern – Tjejvasan, Stafettvasan och så vidare – hamnar avgifterna på 232 miljoner, enligt en beräkning som DN har gjort.

Alla söker nya lopp

Deltagarna betalar om än inte gladeligt. Ett exempel är hur en sen anmälan till Vasaloppet kan kosta runt 1600 kronor.

Arrangörerna räknar hem och funderar på hur de ska kunna att vidga arrangemangen. Vasaloppet är ledande och här skjuter verksamheten fart med den s k Sommarveckan med flera nya evenemang.

Stockholm Marathon/Tjejmilen AB har ett flertal arrangemang och allt utgår från ett kansli med 14 anställda. Bolaget omsatte 39 miljoner i fjol och överskottet blev 8 miljoner som ägarna IK Spårvägen och Hässelby SK delar på.

Kulmen för kvinnor

Nu riktas alla ansträningar mot att genomföra Tjejmilen, men klubbarna ansvarar också för löpartävlingar som ASICS Stockholm Marathon, Minimaran, Vår Ruset, DN Stockholm Halvmarathon, Bellman stafetten och Tjur Ruset samt friidrottsgalan XL Galan.

30 576 deltagare från 23 nationer kommer till den 28:e Tjejmilen

Tjejmilen är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor och deltagare lockas från 22 nationer; Australien, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Luxemburg, Makedonien, Nederländerna, Norge, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike.

Drygt 2 000 ställde upp när loppet genomfördes för första gången 1984. Premiären blev mycket lyc kad, och sedan ökade intresset snabbt.

 

 

 

Fakta

De många motionsloppen i Sverige drar in nästan en kvarts miljard kronor – bara i anmälningsavgifter. Se här:Vårruset, på 17 platser, 33 miljoner
Göteborgsvarvet 29 m
Lidingöloppet 29
Stockholm Marathon 16
Midnattsloppet Sthlm 7
Stockholm halvmarathon 5
Cykelvasan 5
Midnattsloppet Göteborg 4
Vansbrosimningen 3
Källa: DN

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.