Daladerbyt spelas i - Globen

Med 16 000 åskådare är det fullsatt i Globen. Så många dalmasar beräknas ta plats i Globen på trettondagsafton. Klassiska derbyt Mora-Leksand flyttas och spelas i Stockholm efter en fräck idé som nu blir till verklighet.
17 000 personer såg utomhusmatchen Slaget om Siljan mellan Leksand och Mora i februari 2011. Nu flyttar lagen derbyt från utomhusrink till Globen. Foto: Henrik Hansson, ScanpixMoras klubbdirektör Peter Hermodsson satt och pratade med en supporter.

- Då plötsligt sa vi, ”tänk om vi gjorde så här då, alltså mötte Leksand i Globen.”

Leksand sa ja direkt

Sedan de skrattat åt det tokiga påhittet tittade de lite mer allvarligt på varandra, idén var i själva verket lika tokig som realistisk. Sagt och gjort.

I dag, några månader senare, är Globen bokad. Men vägen till en verklig match har inte varit helt besvärsfri.

- Leksand hade inga invändningar, de vet hur många fanns de har i huvudstaden. Förbundet sa inget om en annan spelarena så länge samma lag möts och ingen protesterar.

Förklara för sponsorerna

Men så var det där med fansen med sina säsongsbiljetter och dessutom de lokala sponsorerna.

- Här är vi i sanningens namn inte helt överens. Vissa blev vansinniga, andra tyckte det lät bra. Men det ska bli bra.
Peter Hermodsson fortsätter:

- Vi behöver prata och diskutera mera med våra partners. Vi har också skrivit brev till alla för att förklara varför vi gör det här.

Marknadsföring av Dalarna

Han tycker att ”Slaget om Siljan” blir till en angelägenhet för hela Dalarna och att en match med de här speciella villkoren gynnar länet.

- Vi får uppmärksamhet och Dalarnas marknadsförs som bygd, och kanske vi i fortsättningen får lättare att attrahera sponsorer.

Klubbarna tror på fullsatt och har enats om en budget där allt delas lika, såväl risker som behållning. Nu gäller det att hitta intäkter och både lokala och nationella sponsorer är aktuella.

Senast i helgen möttes antagonisterna. Matchen i Älvdalens ishall (fullsatt 700 åskådare) blev trots 15 utvisningar, fem för Mora och tio för Leksand, inte lika het som vanligt och Leksand vann med 3-2 efter straffar.

Thomas Ejderhov

Fakta

Slaget om Siljan

Inför drygt 17 000 åskådare vann Leksand "Slaget om Siljan" den 26 februari 2011 i ett derby mot Mora. En ny arena hade byggt på på parkeringsplatsen utanför Leksands hall. Mora vann med 4-1.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.