Sponsorer lockas av triathlon

Sporten har fått ett genombrott både på elit nivå och bland motionärer. Och nu ökar antalet sponsorer. Head är av de första stora varumärkena som går in.
Marknadsvärdet ökar i triathln i takt med uppmärksamheten. Nu har Stockholm thriathlontävling klart med första storponsorn. Foto: Magnus Östh


På inte ens ett år har triathlon kommit ur skuggorna till maximal exponering och det mesta, om inte allt, beroende på en person. Lisa Nordéns framgångar öppnar nu också för en sponsormarknad.

Nu tränar hon i värmen

Lisa Nordén själv har haft några dagar att smälta utnämningen till Bragdmedaljör. Hon är tagen av betydelsen och all uppmärksamheten och såg fram emot träningsresan till Fuertuventura dit hon flög i söndags.

Att Bragdguldet tilldelades Lisa var kulmen på ett halvår där allt är som regisserat:

4 augusti: Lisa tar silver i OS i London.

25-26 augusti: triathlontävling mitt inne i Stockholm med många åskådare.

20 oktober: Lisa säkrar VM-guldet i Auckland

4 december: Lisa utnämns till Bragdmedaljör

Se där triathlonens avancemang från en undanskymd tillvaro till full exponering – och en acceleration in i den kommersiella idrottsvärlden.

Har skaffat agent

Lisa Nordén förbereder sig i värmen och här hemma pågår förberedelserna inför det kommande triathlonåret.

För nu kommer frågor från företag om sponsring och avtal. Direkt efter OS antog hon Daniel Wessfeldt som agent. Han har erfarenhet  som agent för bland andra Christian Olsson, Susanna Kallur, Armand Krajnc, Angelica Bengtsson och Jelena Isinbajeva.

- Men jag pratar mest med Stina Funke på Wessfeldts byrå. Hon har hand om kontakterna med media och en massa annat, berättar Lisa Nordén.

Klart med storsponsor

Hon ämnar ta det lite lugnare 2013 och i stället förbereda sig för det betydligt mera intensiva 2014.

I hennes planer ingår att starta i nyetablerade ITU World Triathlon Stockholm. En tävling som kommer att locka ännu fler startande i takt med uppmärksamheten.

Nu har arrangörerna klart med en ny stor sponsor. Head gör en satsning i storleksklassen en halv miljon kronor.

- Vi har ansvaret för att tillgodose triathleterna med högkvalitativ utrustning i samarbete med  Addnature, berättar Daniel Sandh från Head.

- Vi ska också närvara på träningskvällen mellan mars och augusti och ta ett ansvar för framför allt motinärerna.

Ökat antal motionärer

Head som är världsledande inom alpint och tennis har lanserat simprodukter och satsar nu stort på just simning och triathlon. Avtalet med Triathlon Stockholmär på tre år.

- Med Head som partner har vår organisation fått ett bolag som har bred expertis inom området samt en vision att bygga en stor tävling, säger Joel Wennberg från IEC in Sports.

- Många har trott att triathlon bara är till för de mest vältränade personerna, men nu vet åtskilliga att att det finns en distans som passar alla typer av motionärer, och det är inte heller en lika påfrestande sport för kroppen som t ex löpningen kan vara.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.