Nio klassiska och efterlängtade mil

Att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora formligen trånar folk efter. På söndagen när anmälningarna öppnade tog platserna slut på nolltid. Den som inte var på hugget ångrar sig säkert bittert.

CykelVasan och UltraVasan är motionslopp som vänder sig både till motionär och elit, fördelat på tre distanser. Loppet från Sälen till Mora passerar alla de kända Vasaloppskontrollerna. Starten för de kortare distanserna är i Oxberg.

 

Ja, nolltid och nolltid, men det får man väl ändå betrakta det som när det tog 3 minuter och 21 sekunder, sedan var 12 000 platser slut.

Öppna för 100 nya löpare

För nya Ultravasan dröjde det 28 minuter, sedan var 750 platser bokade. Därtill så snabbt att det inte fanns så mycket plats för utlänningarna och därför tog Vasaloppets ledning direkt beslut att öppna för just 100 internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

Cykelvasan har haft en fantastisk utveckling. Vid premiären 2009 cyklade 1 911 personer. I den sjätte upplagen blir det 12 000 cyklister!

- Det är förstås otroligt roligt att intresset för CykelVasan håller i sig. För framtiden undersöker vi givetvis möjligheten för fler deltagare genom ytterligare en dag, men det kräver att vi hittar lösningar som passar alla, säger Vasaloppets VD Anders Selling.

Måste värna om kvalitén

- Vår främsta ambition är trots allt inte att locka så många anmälda som möjligt utan att ge varje enskild deltagare en fantastisk upplevelse

Den sjätte upplagan av CykelVasan körs fredag 15 och lördag 16 augusti 2014. De kortare loppen genomförs på fredagen med start i Oxberg och det långa loppet på lördagen med start i Sälen, då 12 000 mountainbikecyklister kommer att kunna starta med det klassiska Vasaloppsmålet i Mora i sikte.

UltraVasan, Vasaloppets stora nyhet för året sommaren 2014, nådde snabbt sitt tak. Här har arrangörerna varit försiktiga och kommunicerat att inte fler än 750 deltagare får delta i premiären när starten sker lördagen den 23 augusti kl fem på morgonen.

Går att nöja sig med halva sträckan

Nu visade det sig att merparten av de 750 anmälda är svenskar. Det fick tävlingsledningen att besluta om ytterligare 100 platser för internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

I UltraVasan finns en kortare sträcka, UltraVasan 45, som samtidigt startar i Oxberg. I UltraVasan 45 finns inget anmälningstak.

- Det är häftigt att se vilken attraktionskraft Vasaloppet har, säger Anders Selling.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.