Nio klassiska och efterlängtade mil

Att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora formligen trånar folk efter. På söndagen när anmälningarna öppnade tog platserna slut på nolltid. Den som inte var på hugget ångrar sig säkert bittert.

CykelVasan och UltraVasan är motionslopp som vänder sig både till motionär och elit, fördelat på tre distanser. Loppet från Sälen till Mora passerar alla de kända Vasaloppskontrollerna. Starten för de kortare distanserna är i Oxberg.

 

Ja, nolltid och nolltid, men det får man väl ändå betrakta det som när det tog 3 minuter och 21 sekunder, sedan var 12 000 platser slut.

Öppna för 100 nya löpare

För nya Ultravasan dröjde det 28 minuter, sedan var 750 platser bokade. Därtill så snabbt att det inte fanns så mycket plats för utlänningarna och därför tog Vasaloppets ledning direkt beslut att öppna för just 100 internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

Cykelvasan har haft en fantastisk utveckling. Vid premiären 2009 cyklade 1 911 personer. I den sjätte upplagen blir det 12 000 cyklister!

- Det är förstås otroligt roligt att intresset för CykelVasan håller i sig. För framtiden undersöker vi givetvis möjligheten för fler deltagare genom ytterligare en dag, men det kräver att vi hittar lösningar som passar alla, säger Vasaloppets VD Anders Selling.

Måste värna om kvalitén

- Vår främsta ambition är trots allt inte att locka så många anmälda som möjligt utan att ge varje enskild deltagare en fantastisk upplevelse

Den sjätte upplagan av CykelVasan körs fredag 15 och lördag 16 augusti 2014. De kortare loppen genomförs på fredagen med start i Oxberg och det långa loppet på lördagen med start i Sälen, då 12 000 mountainbikecyklister kommer att kunna starta med det klassiska Vasaloppsmålet i Mora i sikte.

UltraVasan, Vasaloppets stora nyhet för året sommaren 2014, nådde snabbt sitt tak. Här har arrangörerna varit försiktiga och kommunicerat att inte fler än 750 deltagare får delta i premiären när starten sker lördagen den 23 augusti kl fem på morgonen.

Går att nöja sig med halva sträckan

Nu visade det sig att merparten av de 750 anmälda är svenskar. Det fick tävlingsledningen att besluta om ytterligare 100 platser för internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

I UltraVasan finns en kortare sträcka, UltraVasan 45, som samtidigt startar i Oxberg. I UltraVasan 45 finns inget anmälningstak.

- Det är häftigt att se vilken attraktionskraft Vasaloppet har, säger Anders Selling.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.