Full satsning mot ett svenskt OS

Stefan Lindeberg har skrivit det i flera av sina krönikor här på Idrottens Affärer. Sverige ska söka vinter-OS igen. Nu tar planerna form allt mera.
Ett svenskt OS får allt större stöd. Nu intensifierar SOK ansträngningarna. Foto: TT

 

SOK skriver ett samarbetsavtal med företaget Skanska i ett enda syfte – vinter-OS ska genomföras i Stockholm.

Parterna säger att de har en samsyn om att ett svenskt OS ska utgå från ett hållbarhetsperspektiv och att det är en chans att visa upp svenskt nytänkande både när det gäller att pressa kostnader och minska miljöeffekter vid byggande och drift av anläggningar. Skanska har en långsiktig strategi med trovärdighet och hållbarhet som värdeord. 

Avtalet är ett av flera där SOK får gehör och ordföranden Stefan Lindeberg bekräftar att uppslutningen från näringslivet är påfallande stark. Bland storföretagen finns en övertygelse om att ett svenskt OS har många fördelar.

I jakten på affärspartners har SOK nått finansiella mål långt tidigare än sina egna mål. Med den uppbackningen, i  både ord och pengar, har Stefan Lindeberg skapat resurser att jobba än mer målmedvetet med sikte på ett svenskt OS-arrangemang.

SOK vill satsa på nya möjligheter till idrott genom att stötta nya smarta lösningar runt om i landet för olika typer av idrottsanläggningar som är lätta att nå för många.

- Idrott ska vara en del av vardagen och vi vill att fler unga får chansen att växa med idrotten och att fler väljer en aktiv livsstil, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.