Men karlarna trivs också

Trenden har varit uppenbar och egentligen är det inget att bli förvånad över, men för första gången är det fler kvinnor än män som vill klättra, kravla, springa, stapla, fastna, svära och gå i mål.
En deltagare förvandlad till oigenkänlighet, men ändå glad efter målgång. I Micke Sjöbloms film från Tjurruset är han en av många som vittnar om att de trivs trots allt.

 

I helgen arrangeras Tjurruset i Stockholm. Bland lera, kärr och branta backar vid Flottsbros Fritidsområde i Huddinge deltar sammanlagt 9 500 löpare de två tävlingsdagarna. Loppet arrangeras i år för 19:e gången och för första gången är det fler kvinnor än män som deltar.

Loppet som vuxit mest

Tjurruset hade premiär 1997 och var under sina tio första år ett lopp enbart för killar. När tjejer 2008 för första gången var välkomna var 17 procent av deltagarna kvinnor, och sedan dess har andelen stadigt vuxit. I år utgör de nära 4 900 anmälda kvinnorna 53 procent av deltagarna.

- Tjurruset är det av våra lopp som vuxit starkast de senaste åren och skiljer sig också från de andra genom att locka andra typer av löpare än vi normalt ser, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Stockholm Marathon Gruppen.

- De söker en tuff upplevelse att dela med sina vänner, och utmaningen ligger i att besegra terrängen mer än att slå ett personligt rekord. Det är ett modernt motionsevenemang och det tror vi är den främsta anledningen till att loppet nu lockar fler tjejer än killar

Därför startar kvinnorna

I den första löparboomen under 1970- och 1980-talet var det relativt få kvinnor som deltog i de stora loppen, och för att locka fler introducerades motionsevenemang som Tjejmilen och Vårruset exklusivt för kvinnor. 

Dessa lopp fungerade under många år som en introduktion till mer traditionella lopp, och idag har löpningen blivit alltmer jämställd. Karin S. Lindelöf som är universitetslektor vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet har forskat kring tjejlopp och kvinnors deltagande i motionsevenemang. Hon är inte förvånad att kvinnor nu är i majoritet i Tjurruset.

- Det har varit en trend i många år att fler och fler tjejer springer, och att andelen kvinnor i de stora loppen ökar. I vår forskning har vi sett att en stor anledning till det är löpningens lättillgänglighet. Det behöver inte ta så mycket tid, det går att genomföra nästan var som helst och det är inte speciellt dyrt. 

- Att det just i Tjurruset är en övervägande andel kvinnor är intressant, men det vi lärt oss är att många kvinnor söker något annat än det som rena tjejevenemang som Tjejmilen och Tjejklassikern tycks signalera. Mer kontrast än leran och det skitiga går ju knappast att få, säger Karin S. Lindelöf.

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.