Nej, så många deltagare lockades inte till SM

I information och pressmeddelande inför SM-veckan 2018 så talades det ofta om att 8 000 personer väntades till Helsingborg och Landskrona för att delta i olika grenar. Så många blev det inte. Men hur många som kom är det ingen som riktigt vet. Och på Riksidrottsförbundet vill man bli bättre på att ta reda på verkliga fakta.

”Under SM-veckan beräknas Helsingborg och Landskrona gästas av ca 8 000 aktiva, tränare och funktionärer.” 

”SM-veckan 2018 infaller den 2–8 juli och lockar cirka 8 000 tävlande i olika idrotter.”

Det är citat från några pressmeddelande som arrangörerna skickade ut inför SM-veckan 2018.

Så många kom inte

-Det är uppgifter som är baserade på hur det sett ut tidigare år och det kan skifta år från år beroende på vilka idrotter som finns med, säger Per Bergljung som är evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF)

Men 8 000 deltagare blev det inte. I slutrapporten från arrangörerna står det; ”Under årets SM-vecka deltog cirka 6 000 personer. Merparten var aktiva utövare, men även ledare och massörer ingår i siffran”.

- Den siffran kommer från det som idrotterna rapporterat in till oss, säger Per Bergljung.

Tittar man i stället i den utvärdering av SM–veckan som Upplevelseinstitutet gjort på uppdrag av arrangörerna så kan man läsa att det i Helsingborg var 5 888 deltagare och i Landskrona 2 133 deltagare vilket totalt innebär 8021 deltagare. Och som deltagare räknas enligt rapporten de som ”deltagit i någon av tävlingarna, är tränare/massör etc.”

Olika siffror

- Resultaten bygger på omfattande studier med tusentals intervjuer som bas. Utifrån dessa genomförs beräkningar baserat på hur besökarna har svarat. Skattningen av antal deltagare är gjorda utifrån studierna och hamnar inom felmarginalen (om än i övre delen av intervallet) med de siffror som RF anger i sin slutrapport säger Andreas Andersson som är projektledare på Upplevelseinstitutet.

Det skiljer alltså en hel del i uppskattningen av hur många deltagare det var om man jämför projektets slutrapport och den utvädring som arrangörerna och RF tillsammans beställt.

-Det blir olika uppskattningar, men det är det enda vi har att gå på , säger Per Bergljung som är sponsor- och evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF)

Det finns dock metoder för att ta reda på hur många tävlande det var på en SM-vecka. Idrottens Affärer har gått igenom samtliga start- och resultatlistor för tävlingarna en genomgång som visar att det var cirka 3 800 som var med och tävlande. När RF har summerat deltagare så säger de att det ingår ledare och massörer.

Inga 2 200 ledare

För att komma i 6 000 som är uppgiften i slutrapporten skulle det innebära 2 200 ledare. Det i sin tur skulle betyda varje ledare skulle 1,7 aktiv att ta hand om. Tittar man i listan över idrotter som var med så ser man att många är lagidrotter eller idrotter som simning och gymnastik där en ledare ofta har ansvar för betydligt fler aktiva. Och i andra idrotter som precisionsskytteboule eller skatebordslalom är det inte vanligt men en stor ledarstab.

Att det med Idrottens Affärers egen beräkning finns tre olika uppgifter om hur många deltagare det var på SM-veckan är inte bra tycker Per Bergljung på RF.

-Vi behöver följa upp hur många deltagare det är på ett bättre sätt. Det är något som vi kan bli bättre på säger, Per Bergljung evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet. 

Håkan Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.