Över 100 personer gör spår för 57 000

Tommy Höglund, sporchef i Vasaloppets organisation, är luttrad efter 20 år i organisationen. Men nu prövas arrangörerna mer än på länge. På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö har de ansvariga tvingats ta beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. 

Tommy Höglund intygar att åtskilliga arbetsinsatser krävs för att säkra Vasalopsspåret

Sedan några dagar pågår arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Stora ansträngningar pågår för att 57 000 skidåkare ska kunna åka här om några veckor. Ett hundratal personer med lastbilar, trehjulingar och grävskopor jobbar ut med påret för att rädda skidåkningen för 57 000 personer om några veckor.

Nya påfrestningar

Den milda och snöfattiga vintern i stora delar av Sverige fortsätter att påverka snöläget i Vasaloppsarenan. Söndagens kraftiga regn och blåst försämrade spåret på flera ställen och på måndagmorgonen  drog en stor arbetsinsats igång för att förbättra spåren mellan Sälen och Mora så att alla lopp under Vasaloppets vintervecka 2020 ska kunna genomföras.

– Vi har hela tiden haft en plan och känt oss trygga med den men regnet i kombination med plusgrader och blåst i helgen blev ännu en utmaning. 

"Krävs mycket jobb"

-Nu jobbar vi för att få till spåren och vi har en fantastisk uppbackning från våra klubbar och lokala entreprenörer. Det kommer att krävas mycket jobb men om vädret framåt blir som prognosen utgår vi från att vi ska kunna köra alla lopp, säger Tommy Höglund.

Under söndagen pågick flera inspektioner längs den nio mil långa arenan. Tommy Höglund själv skidade de 23 kilometerna från Mångsbodarna ner till Evertsberg i regnet för att få koll på situationen. 

På andra sträckor tog arenapersonalen sig fram med fyrhjuling och redan under söndagen inleddes arbetet med att exempelvis dika ur marken för att få vattnet att rinna undan på vissa kritiska ställen.

– Nu har vi identifierat att det finns partier som är helt okej och partier där vi måste lägga på mer snö. I dag fortsätter vi arbetet och vi har ett hundratal personer på plats som jobbar i hela arenan med att skotta snö, köra snö, fortsätta dika ur vattenfyllda stråk och överlag få Vasaloppsspåret i skick efter helgens kraftiga regnväder, säger Tommy Höglund.

100-tals personer kom direkt

När besked om helgens väntade väderprognos kom tidigare i veckan drogs förberedelserna igång direkt. En förfrågan skickades ut till ägarföreningarna och på bara några timmar hade ett hundratal personer slutit upp och erbjudit sin hjälp.

– Vasaloppet berör hela regionen och det visar sig verkligen i sådana här situationer. Alla ställer upp och nu jobbar vi på för att kunna ta emot de närmare 57 000 anmälda deltagarna till Vasaloppets vintervecka 2020, säger Tommy Höglund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.