FHM signalerar lättnader för utomhusidrott

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Att göra lättnader i ordningslag eller pandemilag i dag är inget som någon aktör förväntar sig, med undantag för lättnader i rörelsemöjligheter för barn- och ungdomsidrott. Här visar erfarenheter att konsekvenserna blir olyckliga. Unga behöver kunna idrott. 

Ungdomar ska gynnnas

Men hög smittspridning och hög belastning på sjukvården öppnar inte för lättnader. 

Nu kommer ändå hoppgivande signaler från Folkhälsomyndigheten . Det heter att ” när smittspridningen går från hög till måttlig nivå̊ så kan begränsningen för arrangemang som hålls utomhus justeras och även för sittande publik. Om den går ned till låg nivå så bör öppningar ske i än större utsträckning”. Det tyder på att Folkhälsomyndigheten börjar tillämpa ett nivåsystem som även finns i andra länder

Om vi sköter oss, är ett givet tillägg.

FHM  lyfter också upp att pandemilagens andemening måste gälla. Det innebär att begränsningarna om antalet deltagare bör baseras på̊ antalet tillgängliga platser eller på̊ tillgänglig yta. Med andra ord inte baseras på maxantal.

Notera också att Folkhälsomyndigheten skriver att arrangemang som hålls utomhus på̊ icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Detta innebär ett  ansvar på arrangörer som måste visa att deras guidelines fungerar och att de kan hantera smittsäkra evenemang.

Sådant vill vi höra

För inomhusidrott är Folkhälsomyndigheten lite mer restriktiv. FHM pekar på  att sådana arrangemang med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats. 

Trots positiva tongångar så kommer förändringar ta viss tid. Motionsloppen måste exempelvis tydligare ta plats i pandemilagen. Förordningar och föreskrifter måste etableras som säkerställer en rättvis bedömning av tillståndsgivande hos alla länsstyrelser och polismyndigheter i Sverige. 

Men Folkhälsomyndighetens skrivning är ett första positivt steg på en vidare process.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.