Övergångspengar i orientering?

”Ledare som varit med och utbildat talangerna tappar sugen och slutar och det leder till föreningsdöd”.  Med det skälet kan orienteringen som en av de sista sporterna införa övergångspengar.


I en motion till Svenska orienteringsförbundets förbundsmöte den 15–16 mars vill Bollnäsklubben Rehns BK införa utbildningsersättning, efter modell bland annat från fotbollen. Bollnäs-klubben BK Rehns Lars Olofsson skriver i motionen: ”Det är ett orimligt förfarande att den utbildande föreningen ska stå för hela ”investeringskostnaden” och elitklubbarna kan skörda hela sin investering”.
Förslaget väcker diskussioner och motståndarna till en sådan förändring hävdar att orienteringen fortfarande är väldigt ideell och saknar prispengar, undantaget elitserien och några få tävlingar.

Förslaget innebär att när en orienterartalang, som ännu inte fyllt 23 år, går till en elitklubb ska den tidigare klubben/klubbarna få ersättning för varje år då talangen har fostrats för åldrarna 15–21 år. Prislappen varierar från 5 000 kronor per år i 15–17-årsåldern upp till 15 000 kronor i åldrarna 19–21. Det ska också finnas ett tak för ersättning och det beloppet föreslås bli 60 000 kronor.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.