Många talanger saknar stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många ambitiösa idrottare tar sig hela vägen upp till internationell nivå - med hjälp av eldsjälar inom klubbar och förbund. Få, om någon av idrottarna kan säga att de har stöd på vägen av "samhället".
Många talanger blir bara en skugga av sitt eget jag. De har potential, men har inte råd att träna och tävla i den omfattning som de önskar. Foto: TT

 

Tvärtom är majoriteten av både den förra och nuvarande regering, politiker i allmänhet, chefer inom stat och kommun ned i tjänstemannaleden direkt negativa/ fientliga till att stödja de unga talanger som kämpar för att nå sina drömmars mål. 

Tänk efter du också

För att inte vara helt orättvis ska jag ändå lyfta fram undantag i form av få kommuner som bidrar med stipendier och personliga lösningar till en handfull idrottare som finns i deras område. Men, de är lätt räknade. 

Merparten av Sveriges beslutsfattare måste ha deltagit i något slags kollektivt tältmöte där mantrat kom att bli "inte vårt ansvar". 

Hur kan jag påstå detta så generellt? 

Jag uppmanar dig som läser detta att omedelbart börja läsa nämndprotokoll, uttalanden av ansvariga, riktade medel som styr statliga och kommunalt stöd till RF, distriktsförbund och föreningar. Entydigt återkommer styrtext innehållande "barn och ungdom, integration, jämställdhet och liknande samhällsfrågor. 

Besviken och arg

Varje tillfälle då frågan om stöd till lokal och central elitverksamhet kommer upp kommer svaret nästintill reflexmässigt "inte vårt uppdrag". 

Själv är jag intill ursinne skitförbannad på detta stupida och hjärntvättade svar. Resultatet är att regeringens tidigare elitstöd till RF inte längre finns. 

Det får till följd att specialidrottsförbunden saknar ekonomi att stötta sina landslag, tränare och aktiva på den nivå som behövs. Sveriges klubbars antal minskar förfärande fart. Allt färre idrottare får hjälp av sitt förbund och klubb. 

Återstår gör mamma och pappa - om de har möjlighet. Samtidigt pågår sport som underhållning oavbrutet i media, TV, radio och på arenor. En smal grupp av idrottare som ändå tagit sig hela vägen fram får möjlighet att visa upp sig. 

Allt färre orkar

Sveriges Olympiska kommitt'e har upprepat konstaterat att det blir allt färre talanger som når olympisk nivå. Inget konstigt alls när grunden för att tusentals unga talanger ska vilja och orka att lägga tio år av sitt liv för att närmast chansa på att lyckas. 

Tror du mig inte? Ok, svara då inte bara lättvindigt genom annan åsikt som svar till mig. Lyft dig ur tyckarfotöljen, ta kontakt med merparten av våra specialidrottsförbund, tränare och ledare i landslag, klubbledare och gärna några av de ca 50 000 elitaktiva. 

Du kommer att bli förskräckt när du inser att deras livsvillkor och vardag är helt oacceptabla i relation till det mediala intresset och uppmärksamhet från politiker - som gärna visar upp sig vid hemkomsten från det mästerskap där idrottaren vunnit medaljer och där får blommor samtidigt som man gärna fotograferas tillsammans med den tillfällige hjälten. 

Visst finns det pengar

Finns det inga pengar som kan styras till idrottarna, frågar man sig.Självklart finns det pengar. Det har aldrig funnits så mycket pengar i vårt land som idag. 

Men, som många andra områden går inte pengarna till dem som behöver dem. Enligt sammanräknade uppgifter uppgår den totala volymen intäkter från samtliga idrottsarrangemang, stora som små i Sverige till ca 120 miljarder!!! 

Skatteintäkterna från dessa tillför statskassan uppemot 30-40 miljarder i skatt och moms. Men hur mycket återkommer som stöd för att tillförsäkra att idrotten kan "investera" och stödja fortsatt stöd till idrotten? Väldigt lite! 

De andra då...

Svenska Spel delar ut 1 miljard till två idrotter (hockey och fotboll) varje år från intäkter av spel. Allt sker på offentliga arenor, i ett omgivande samhälle som på olika sätt bidrar till dessa intäkter. För mig är det obegripligt att pengarna oavkortat går till de som redan har medan de som inte har inget får. 

Är det så här vårt samhälle ska utvecklas? Ren och skär kapitalism där de fattiga ska hållas kort. Tar de sig upp kanske de kan få en skärv, kanske... 

I min värld är det ännu värre. Idrotten som bred folkrörelse saknar framtid. Sakta håller den på att tyna bort medan allt fler kommersiella intressenter tar över och gör pengar på allt mer professionella områden. Adjö till den idrottsrörelse vi en gång hade.  

Willy Berggren

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.