Krönikor

Trots tuffa villkor lyckades de ungdomarna

krönika: I avhandlingen ”Från miljonprogram till högskoleprogram” beskriver Mats Widigson ett antal viktiga faktorer som kan stödja barn och ungdomar i deras utveckling. Vi inom idrotten i samverkan med näringslivet kan lära mycket av Mats avhandling och framför allt, bidra till ett bättre och framtida samhälle.

Låt oss kalla det för ” Vägen till bättring”, skriver Jan Mellgren

Alla ska vara lika värda i idrotten

Krönika: Det är dags för politiken, näringslivet och idrottsrörelsen att arbeta tillsammans för alla människors lika värde oavsett var man kommer från.

Det är dags för krafttag kring jämställdhet, religionsfrihet eller rätten att var ateist samt rätten till sin sexuella läggning etc, skriver Jan Mellgren. 

När idrotten är som allra bäst

Krönika: Språkcentrum i Göteborg har tillsammans med sina elever skrivit en bok där elever från olika länder skriver om sina framtidsdrömmar. När jag läser om deras drömmar möts jag av en enorm kraft.

 Jag kan inte låta bli att tänka på hur vi inom idrotten och vi som arbetsgivare behöver möta barn, unga och anställda för att de ska kunna utvecklas till sin fulla potential, skriver Jan Mellgren.

"Idrotten behöver sina normer"

Krönika: Det är dags att prata om mänskliga skyldigheter – även inom idrotten

Tänk om Nils van der Poel tvingats in i ”den svenska träningsmodellen”. Han hade aldrig kommit till Peking och hade inte heller vunnit några OS-medaljer. Nils ville ovillkorligen göra sin grej. Han valde sin egen väg, med mycket förnuft, skriver Jan Mellgren.

Så kan du agera i din förening

Krönika: Det är inte ofta som jag känner mig uppgiven och inte tror på att devisen att ”allt går att lösa om viljan finns” när jag ser Putin och invasionen av Ukraina. Kriget är nära oss och en man, en diktator, tar åter till kriget för att stärka sin makt. Men det finns ett stort Men som vi vuxna i föreningar, näringsliv, förskolor och skolor måste ta ansvar för och det är stödja våra barn och ungdomar, skriver Jan Mellgren

I Idrotten utvecklas personen och samhället

Krönika: Det är dags nu, låt oss göra 2022 till startpunkten för bättre samarbete mellan oss föreningar och näringslivet. Jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan lyckas med att utveckla Sverige till det trygga och stabila land vi vill ha. 

Vii kan bygga ett land där människor kan utvecklas till sin fulla potential. Jag bjuder in näringsliv, offentliga verksamheter och universiteten till ett samarbete för att bygga drömmar och skapa drivkrafter hos barn och ungdomar, skriver Jan Mellgren.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.