Het debatt runt Facebook-hästen

Plötsligt har insamlingen runt 8-åriga Mrs Medicott fått ett hett efterspel. Facebook-gruppen som består av dryga 55 000 personer har nått nära 854 000 kr, men nu kommer kritik och ifrågasättanden.
Sara Algotsson Ostholt är lycklig till tårar efter beskedet att hon kan köpa sin favorithäst. Kritiken kan hon ta med jämnmod. Foto: Scanpix

 

En utlösande orsak var TV4-reportern Mattias Tjernströms beslut att utse insamlingen till ”Veckans kalkon” i TV4-sporten på söndagskvällen.

Ökade trafiken direkt

Då hade vissa negativa synpunkter redan kommit fram, men Mattias Tjernström har fått kritikerna att vakna samtidigt som entusiasterna känner sig påphoppade.

Det märks också här på IA:s sajt där trafiken har ökat betydligt och många har följt de olika åsikterna som har kommit via kommentatorsfältet som finns till varje enskild artikel.

”Visst, jättebra att man brinner för olika saker. Men i detta fallet kan jag faktiskt inte hålla med. Vad vinner gräsrötterna i Häst-Sverige på att Sara kan köpa en häst till? frågar signaturen Anders.

"Skänkt pengar till välmående företag"

Han fortsätter ”Ni har skänkt pengar till ett ganska välmående företag, inte till Sara själv. De har enligt uppgift 16 hästar på Stall i Tyskland. Det är ju så, vill man ha något och inte har pengar till det, så går man till banken.”

”Det är INTE rätt att dessa spargisar har fått sätta livet till. OM, nu Sara skulle vinna någon OS-medalj, eller ens kvala dit, vet vi ju inte. Men OM nu hon skulle vinna något. Vad har då Häst-Sverige tjänat på detta? Får dessa personer ens ett tack om 3,5 år?”.

Signaturen Monika svarar ”Anders, du är precis lika dåligt insatt som kalkon-nissen på TV4! Vad har fansen tjänat på att hjälpa till med att köpa spelare till SSK? Ett ishockeylag som inte än kommit tillbaka till eliten. Det handlar om att känna något för en sport, en idrottare, eller ett lag.”

"Trångsynta, avundsjuka..."

Monika fortsätter ”Det handlar dessutom inte om att ge till behövande istället. Den summa som jag skänkte en gång är lägre än vad jag ger varje månad till SOS-barnbyar. Jag har sponsrar min guddotter med mer än vad Sara fått, så att hon kan hålla på med sin sport. Att småflickor tömt sina spargrisar är av deras fria vilja.”

Monika anser sig också veta att ”Utav hästarna i Tyskland ägs de flesta av någon annan än Ostholts då det är träningshästar. Så där finns inga pengar att hämta. Men trångsynta, avundsjuka människor som du Anders finns det tyvärr alldeles för många av.”

Signaturen Cicci känner att hon har bidragit: ”Det vi gräsrötter vinner är glädjen att få följa Sara och mrs Medicott i framtiden! Det är fantastiskt roligt att få se detta fina ekipage! Och särskilt roligt blir det när man vet att 100:- från mig gör att jag får se detta härliga ekipage tillsammans.”

Hur många äger Sara?

Beträffande eventuella ett exklusivt hästägande menar Cicci ”Angående de 16 hästarna i stallet, vet du hur många Sara äger av dem? Jag har också 16 hästar i mitt stall men bara två har mitt namn som ägare i sina papper!”

Cissi betonar också: ”Om Sara skulle vinna någon OS-medalj eller ens kvala dit vet vi inte. Om hon gör det så tjänar häst-Sverige inga pengar på detta men de får glädjen att följa dessa två! Det kan helt klart vara värt en hundring!”

Frågan är om Mattias Tjernström på TV-sporten insåg vad han startade med sin kalkonutnämningen. I går kände han sig uppmanad att lägga in en kommentar på den speciella Facebook-sidan för Mrs Medicott.

Tjernströms egen kommentar

Tjernström skrev: ”Kära ni! Innan ni slår knut på er av ren frustration och hat gentemot mig och/eller TV4-Sporten så vill jag bara säga några saker.
Man behöver inte ta kanon&kalkon så seriöst som ni gör. Det är en lista som är tänkt att vara lite vass, som sticker ut och ibland är rolig.
Det är alltså inte ett grävande reportage, som i kalla fakta eller uppdrag granskning, och därför lägger vi inte heller ner samma mängd researcharbete på kanon&kalkon.
Men ni får gärna upplysa mig om vad som var/är helt felaktigt i det jag sa?!”

Debatten lär fortsätta. Initiativtagaren till Facebook-gruppen, Tina Lund, har tagit semester, men la in kommentar sent på måndagskvällen.

Tina i ett speciellt tack

"Nu tycker jag, att vi återgår till att vara den positiva, härliga grupp som vi varit. Vi har gjort något historiskt och fantastiskt och det kan ingen fördomsfull journalist ta ifrån oss.

Vi tror på framtiden för Sara och Bigsy och svensk ridsport. Det är bara "upp till bevis" som gäller, så blir det tyst blande de ytterst få negativa. För att göra Er lite extra glada - kontot visar 846.528 kronor och jag ska vara speaker vid fälttävlans-SM och gissa, om jag kommer att berätta om Er alla i högtalarna.

Liten som stor, ung som gammal, hästälskare som annan - Jag ska berätta om Er allihop och förhoppningsvis träffa Er och Sara. Kram på Er."

Fakta

Läs artikeln om den unika Facebook-kampanjen runt Mrs Medicott

Peter Dahlén (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 02:05

1. Jag är inte speciellt

Jag är inte speciellt intresserad av hästport, och jag gillar att se på Kanon&Kalkon, men här är det klart att hästsporten utsätts för kritik som egentligen baserar sig på könsmässiga fördomar. När Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset med tidernas största segermarginal, hånades beslutet av sportjournalisten Lasse Anrell i AB och andra. Varför då? Jo, därför att vinnaren tillhörde en sport som omhuldas av unga flickor och kvinnor i allmänhet. Nu ger sig TV4-reportern Mattias Tjernströms på insamlingen som möjliggjorde, tack var många hästintresserade kvinnor, inköp av en häst, till en kvinnlig ryttare. Som det antyds av motkritisk röst i artikeln ovan, hörs inte samma kritik när män samlar in pengar för det manliga ishockeylaget eller fotbollslaget på bygden. Då ligger det plötsligt i "allas" intresse. Det vill säga männens intresse.

Anna (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 10:31

2. Tack Peter Dahlén. Fortsätt

Tack Peter Dahlén. Fortsätt skriva och synliggöra det verkliga problemen.

Peter J (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 10:49

3. Klockrent inlägg Peter

Klockrent inlägg Peter Dahlén. Tjernströms kalkon är inget annat än en... eh... kalkon.

Katarina Arvidsson (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 10:50

4. Lite fakta i fallet: 1.

Lite fakta i fallet: 1. Hästen har varit till salu under två års tid då Sara ridit hästen. Och då till ett betydligt billigare pris - varför köptes inte då den "fantastiska hästen med den enorma kapaciten"? 2. Sara har under tiden kasserat in 8 - 10.000:-/månad av hästägaren för att hon skulle rida hästen! 3. Sara har fått betalt för omkostnader de haft kring hästen under samma period 4. Sara har egna hästar som de kan sälja för att få in pengar till köp av nya hästar - så gör alla andra ryttare 5. Vem startar nästa insamling när nästa landslagsryttare blir utan häst? Sådant är livet när man rider andras hästar!

Peter Dahlén (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 11:31

5. Mytisk drömhäst

Intressanta fakta, Katarina Arvidsson, men det lär inte ändra de insamlande kvinnornas (och männens) motivation, att bidra till inköpet av hästen och att nogsamt följa med - och heja på - ekipaget. Detta eftersom deras motivation torde ha andra grunder än rent ekonomiska överväganden. Här aktiveras, vill jag mena, en arketypisk fantasi eller myt om "drömhästen" (vilken i det ultimata fallet är vit), som finns i så många sagor - en häst som besitter fantastiska egenskaper och kan hjälpa sin ryttare över många verkliga och symboliska hinder. Det finns också en starkt melodramatisk aspekt i detta: att skapa en historia där någon (Sara) lyfts från förtvivlan till lycka. Den melodramatiska aspekten blir också kärnan i den följetong som nu kommer att utbredas i pressen och andra medier när ekipaget börjar tävla, det vill säga att följa med i deras uppgångar och nedgångar, där det ena dagen är toppen, den andra botten, sedan toppen igen. Detta är förstås också kärnan i alla de "vanliga" följetongerna för huvudsakligen män på sportsidorna, om fotbollslag och annat: det melodramatiska, dvs. att följa laget säsong efter säsong, i uppgång och nedgång, att gråta när laget vinner serien och gråta när det åker ur serien. Sport är männens såpopera. Vilket inte hindrar den från att även bli kvinnornas, som vi ser i fallet Sara och hennes "sagohäst".

Fredrik (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 11:46

6. Man måste ju kunna

Man måste ju kunna ifrågasätta att en företagare och elitidrottare tar emot allmosor från privatpersoner och ffa barn, när det handlar om att köpa en bättre häst. Om ett fotbollslag går ut och skramlar pengar bland medlemmar, fans och barn för att kunna värva Messi är det lika fel. Att "vässa truppen" ska väl inte vara ett skäl att skramla pengar bland privatpersoner? Vid insamlingar till klubbar rör det sig oftast om att klubben är på väg i konkurs och då vill man rädda en verksamhet, vilket är en helt annan sak. Om Sara behövt pengar för att undvika konkurs hade det också känts legitimt med en insamling, men nu handlar det om att Sara vill "vässa truppen".

Tanja (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 15:23

7. Alla inblandade är glada, gläds med dem

Istället för att köpa prylar till överpris i nån shop för att stödja sin förening kan det väl vara ett sätt att stödja sin favoritidrottare. Varför kan inte alla få göra som de vill? Vill jag ge pengar kan jag väl få göra det oavsett om jag är 80 år eller 8 år. Ingen har tvingat dem! Gläds åt att alla givare och tagare är glada och nöjda. Eller är det den svenska avundsjukan som spökar? Kanske kan vi se fram emot ännu en medalj i ett stort mästerskap. Hejjar du då eller slår du av tv:n för att pengarna kommer från "fel" källa?

Åse N (inte verifierad)

ons, 2012-11-14 12:21

8. Tvehågad

Jag håller med dig Katarina, hon hade väl kunnat gå den väg som många andra ryttare tvingas göra. Men hon har ju fått hjälp av pressen att synliggöra hennes problem med att behålla hästen och det skulle naturligtvis aldrig ha uppmärksammats om inte OS-silvret varit. Så Mathias T du har definitivt en poäng! Det är inte någon medellös skogsryttare vi pratar om... Samtidigt imponeras jag av att folk sluter upp och hjälper till så osjälviskt. Men jag väljer att sponsra dotterns innebandylag istället och vår egen ridning.

Gröndahl (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 01:02

9. Men kära nån, vad är det för krokodiltårar om barnens sparbössor

Har det ALDRIG hänt att barn av de vuxna styrande i sina sporter har tvingats sälja Bingolotter, julgranar, strumpor och annan skit i timme ut och timme in och vecka in och vecka ut för att samla in pengar till sin klubb? Syna era argument, stofiler. Insatta bidrag i denna insamling är ju högst frivilligt i jämförelse och summan är egentligen rätt blygsam jämfört med vad man ger i bidrag till andra elitspelare. Varför hålls de osannolika ersättningarna till manliga fotbollspelare och ishockeystjärnor upp som något fint och coolt men en liten insamling till en kvinnlig OS-stjärna skulle vara något som ska nedvärderas? Summan motsvarar väl knappt en månadslön för andra duktiga men mer kortlivade idrottare. Idrottarna i ridsport har en karriär som många gånger sträcker sig över 40 år och det är inte ovanligt att det finns föräldrar och barn som tävlar mot varandra i eliten, och både kvinnor och män i samma klasser. Totalt unikt så klart, och fängslande. Vad har vissa för problem med att ridsporten visar supporterskap och att det är både ädelt och starkt? Vill man hellre höra om supporters med skräniga, fula och farliga beteende inom många andra sporter? Är det många som inte har insett att utövandet av ridsport är så stort som den är i det här landet - näst störst efter fotboll - och har varit så i många år - så kan de ju vakna till nu, men snälla, håll igen på föraktet för alla som är intresserade av hästar. Det är så unket och lågt. Alla som håller på med hästar vet att det är en konst att hålla hästen på topp och samtidigt skadefri och ingen vet om ekipaget kommer att ta sig till OS. Men så kul det kommer att bli att följa Sara och vilket uppsving för ridsportens mediatäckning det blivit och kommer att bli tack vare hur engagerade och osjälviskt supportrarna uppträtt!

Ulltovan (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 02:41

10. Bra rutet, Gröndahl!7X8

Bra rutet, Gröndahl!7X8

Magnus N (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 16:33

11. Smart pressdrag!

Mycket smart drag att visa tårar och säga "min OS-satsning går förlorad" osv. Sverige sluter upp och skramlar pengar - att det finns hästar hos Ostholt-Algotsson är ingen tvekan om. Pengar också! Hoppas att ryttaren inte "bryter foten igen" i sin satsning mot OS, då får inte folket se sin häst tävla...

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.