Så ska man följa motionärer

Marlene ”Marre” Sjöberg är en av damallsvenskans verkliga veteraner. Hon älskar sitt jobb it-konsult och där står hon nu bakom en app som lockar många motionärer - och deras närmaste.
På fotbollsplanen är Marlene Sjöberg en rivig och ettrig spelare. Här i ett möte med Marta (då i Tyresö). Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Sedan slutet av 90-talet har Marlene Sjöberg spelat fotboll på högsta nivån i Jitex, Umeå IK och Kopparbergs/Göteborg FC, där hon i dag är lagkapten. På meritlistan finns SM-guld, cupguld, landskamper, UEFA Womens Cup-silver, spel i Champions League och flera andra internationella framgångar.

Lanseras i full skala

Vid sidan om är ”Marre” också IT-konsult och nu har hon och hennes kolleger skapat mobilappen

RaceONE. Först ska den lanseras i Sverige, sedan internationellt. 

Satsningen har stöd från Chalmers Innovation – där Marlene Sjöbergs idé bedömdes som den bästa av alla vid en entreprenörstävling förra året.

Idén till appen fick Marlene när hon försökte följa sin sambo Johan Kanto, skid- och rullskidåkare, i ett lopp.

"Omöjligt att följa honom"

- Var är han? När dyker han upp? Det är så förtvivlat svårt att hänga med långlopp i löpning, skidåkning och cykel. Ibland kan det till och med vara tråkigt, man känner sig inte inkluderad.

- Det är inte som i fotbollen där man i dag kan följa med på allting som händer, oavsett om man är på arenan eller följer matchen via datorn eller telefonen.

Efter ett stenhårt utvecklingsarbete är nu RaceONE här. Man kan se var en löpare befinner sig, veta när den personen förväntas nå en speciell plats på banan, medelhastigheten och när målgång blir aktuell.

- Appen är lika användbar oavsett om det handlar om cykel, mountainbike, löpning, skidor eller rullskidor. Och den är gratis.

Många intresserade

Den här veckan testas appen i stor skala under Midnattsloppet i Göteborg och vid Alliansloppet i Trollhättan.

- Jättespännande. Vi har tidigare varit med på flera andra arrangemang i mindre skala och många uppskattar den verkligen, säger Marlene Sjöberg. 

Företaget diskuterar med de arrangörer av de stora och välkända motions- och långloppen. Förhoppningen är att man ska landa flera avtal redan under hösten 2015 och vara väl etablerat under 2016.

Ikväll har Östersunds Fotbollsklubb ett extra årsmöte. Bara två frågor på dagordningen: en nödvändig valberedning och stadgar som är RF:s normalstadgar. Men de som tror att det ska bli ett lugnt möte tror fel. ÖFK:s supporterförening Falkarna är på krigsstigen. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Göteborgsvarvet får ny chef.och det blir för första gången kvinna som högst ansvarig. Annika Knutsson byter stol på göteborgsvarvets kansli. Hon blir Race director för Göteborgsvarvet  och tillförordnad förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.